joi, aprilie 18, 2024
AcasăEconomieCRIZĂ în energie. Minerii din Oltenia nu se lasă aburiţi de habarniştii...

CRIZĂ în energie. Minerii din Oltenia nu se lasă aburiţi de habarniştii guvernului Dăncilă. Haos politic şi facturi mai scumpe

-

Un grup de la Termocentrala Rovinari a fost închis în această dimineaţă, iar alte două grupuri ar putea fi închise până la prânz.

Termocentrala Turceni şi cele două termocentrale din Dolj care funcţionează cu cărbune din bazinul Gorjului nu mai au stocuri decât pentru câteva zile.

Motivul este că minerii de la Complexul Energetic Oltenia nu renunţă la grevă, deşi ea a fost declarată ilegală de Tribunalul Gorj. Ei cer o majorare salarială de 45%, însă statul nu oferă mai mult de 25%. În momentul de faţă, salariul mediu în Nuclear Electrica este de 9.800 de lei, în Hidroelectrica – 6.800 de lei, iar în Complexul Energetic Oltenia – 3.700 de lei

- Advertisement -

România consumă zilnic 9.000 MWh, dar produce doar 8.000 MWh. Preţul energiei din România este cu 17 euro pe MWh mai mare ca în Ungaria şi de două ori peste cel din Slovacia si Cehia.

A fost aruncat în presă zvonul că Viorica Dăncilă va trimite un negociator și Corpul de Control al premierului la Complexul Energetic Oltenia. Însă minerii nu de Corpul de Control au nevoie pentru a relua lucru, ci de semnături clare că vor primi ceea ce solicită. Sunt informații aruncate pe surse doar pentru a arăta că Executivul face ceva, totuși.

În ceea ce privește negociatorul, până acum nimeni nu a dorit să se ducă în Gorj pentru a vorbi direct cu minerii. Au fost trimiși doar liderii de sindicat, însă aceștia nu mai sunt recunoscuți de mineri. Nu mai au încredere în ei după ce au aflat că liderii de sindicat beneficiază de sporuri uriașe și de sinecuri pentru rude în cadrul companiei.

- Advertisement -

Bomboana pe colivă a fost Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern, exact înainte de sărbători, privind supra-taxarea mediului de afaceri, care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, care se aplică pe ceea ce au realizat în 2018. În seara în care a fost aprobată, ministrul finanțelor și Darius Vâlcov, consilierul premierului Dăncilă, au fost întrebați, la o conferință de presă, exact despre modul în care va fi afectat Complexul Energetic Oltenia și despre situația minerilor de acolo. Vâlcov nu a vrut să răspundă ce se va întâmpla cu CE Oltenia și a pasat responsabilitatea la managementul companiei. Mai mult, în aceeași conferință de presă, au fost întrebați dacă își asumă responsabilitatea în cazul în care Ordonanța va produce efecte negative asupra economiei. Inițial au refuzat să răspundă. Abia după insistențe, Teodorovici a spus că da, având în vedere că a semnat actul normativ, relatează Hotnews.

Premierul Viorica Dăncilă este complet depăşită de situaţie, iar haosul din guvern nu-i ajută cu nimic nici pe mineri, nici pe români.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -