joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsComparație între vaccinul anti-Covid și cel anti-gripal. De ce avem nevoie de...

Comparație între vaccinul anti-Covid și cel anti-gripal. De ce avem nevoie de booster (doza a treia)?

-

1) „Va fi vaccinul anti-Covid la fel ca cel anti-gripal?”

Nu va fi ca vaccinul anti-gripal. Virusul gripal are o rată de mutageneză foarte mare; practic, după un an este atât de schimbat, încât majoritatea anticorpilor obținuți anul trecul nu-l mai recunosc. SARS-CoV-2 este un virus care are o rată de mutageneza mult mai mică.

2) „Cum adică? Dimpotrivă, SARS-CoV-2 pare mult mai mutagen. Deja avem mii de variante virale. Câteva mai importante, dar multe altele.”

SARS-CoV-2-ul suferă mult mai puține mutații comparativ cu virusul gripal. Avem multe mutații în populație pentru că foarte multă lume este infectată, dar rata de mutageneză este mult mai mică pentru acest coronavirus. 

Mutațiile apar în timpul replicării virale, replicare facută de către o enzimă virală numită „ARN  polimerază”. Spre deosebire de ARN, polimeraza virusului gripal, cea a SARS-CoV-2-ului are și activitate de „proof-reading”. Asta înseamnă că după ce replicarea virală se termină, ARN polimeraza coronavirusului verifică secvența obținută, să vadă dacă nu prezintă greșeli comparativ cu matrița virală originală. Multe dintre greșelile apărute sunt astfel corectate. Binențeles că nu detectează toate greșelile, iar câteva mai scapă. ARN polimeraza virusului gripal și a multor altor virusuri nu au activitate de proof-reading, de aceea rata lor de mutageneză este mult mai mare.

- Advertisement -

3) „Sunt confuzat. Dacă nu suferă atât de multe mutații, de ce facem booster la fiecare 6 luni, pe când la virusul gripal facem la 12 luni?”

Problema este cu cantitatea scăzută de anticorpi generată de vaccinurile actuale, nu cu calitatea vaccinurilor, mai exact cu specificitatea anticorpilor față de proteina spike. La vaccinul gripal este exact invers, vaccinul generează suficienți anticorpi/celule T, dar peste un an nu mai sunt capabili să interacționeze cu virusul gripal, pentru că intre timp virusul a suferit prea multe mutații.

4) „Doza a 3-a, «booster», este upgradată pentru Delta?”

Doza a 3-a este la fel ca primele două. Nu este nevoie de upgrade, pentru că varianta Delta nu are capacitatea de a evita, de a se ascunde de sistemul imunitar. Este mai periculoasă doar pentru că încărcătura virală obținută în urmă infecției este de 1.000 de ori mai mare decât pentru varianta originală, asta insemnând că mult mai multă lume se va infecta.  Pentru varianta Delta, eficiența vaccinului a scăzut foarte puțin, dar avem nevoie de un număr mult mai mare de anticorpi specifici și de celule T specifice ca s-o dovedim.

Singura variantă care reușește să evite sistemul imunitar este varianta Miu. Din fericire, varianta Mu nu este foarte răspândită și este posibil ca această variantă să nu ajungă niciodată dominantă.

- Advertisement -

Dacă totuși va ajunge dominantă, producătorii vor trebui să facă alte vaccinuri, care vor avea secvența pentru proteina spike ușor modificată. 

Costel Atanasiu, PhD

Virusolog

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -