marți, noiembrie 26, 2024
AcasăNewsCNA sesizează Comisia Europeană și solicită anchetarea TikTok pentru „suspiciuni de manipulare...

CNA sesizează Comisia Europeană și solicită anchetarea TikTok pentru „suspiciuni de manipulare a opiniei publice“ în campania lui Călin Georgescu

-

Comisia Europeană a fost sesizată de Consiliul Național al Audiovizualului, care a solicitat să se deschidă o anchetă oficială asupra imixtiunii rețelei chinezești TikTok în campania electorală a alegerilor prezidențiale din Români. Informația a fost făcută publică de Valentin Jucan, vicepreședintele CNA, acesta explicând că TikTok și-a încălcat propriile standarde, asupra campaniei lui Călin Georgescu existând „suspiciuni de manipulare a opiniei publice printr-o utilizare inadecvată a platformei“.

Pe rețeaua de socializare chinezească TikTok s-a desfășurat, în ultimele săptămâni dinaintea turului întâi al prezidențialelor, un atac-fulger de război hibrid. Zeci de mii de conturi au început să distribuie simultan filmulețe cu Călin Georgescu și au inundat secțiunile de comentarii cu mesaje pro-Călin Georgescu. Atacul a fost foarte puternic și, în ultima săptămână dinaintea alegerilor, utilizatorilor români le intra în feed aproape numai conținut cu Călin Georgescu.

Raportul think-tank-ului Expert Forum, care a monitorizat activitatea candidaților pe rețelele de socializare, notează într-un raport publicat pe 23 noiembrie, adică o zi înaintea alegerilor, că pe TikTok s-a înregistrat un fenomen absolut ieșit din comun. În ultimele două luni, Călin Georgescu a reușit să aibă conținutul viral pe care George Simion, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi îl construiseră în 11 luni! „Cum a reușit Călin Georgescu să invadeze obsesiv feed-urile alegătorilor? (…) Pe scurt, e vorba de (i) o rețea coordonată de conturi de promovare directă, plus (ii) un grup de influenceri care promovează indirect politicianul, fără a marca în vreun fel publicitatea plătită. Un exemplu în reprezintă campania #echilibrușiverticalitate cu 2,4 milioane vizualizări, unde influenceri îl descriu după un script copy-paste pe Călin Georgescu, fără a-l nominaliza, dar folosind caracterizările pe care și le face chiar el“.

În raport se mai menționează că „practic, platforma TikTok, care a fost principala rețea socială folosită de români, operează un algoritm opac ce poate duce la propagarea unor conținuturi extremiste. Prin nerespectarea propriilor reguli și prin permiterea oricărui tip de conținut electoral promovat de diverse conturi dedicate, false și coordonate în mod intenționat, dar și prin nemarcarea publicității electorale, platforma TikTok a fost unul din factorii care au influențat rezultatul electoral în primul tur al alegerilor prezidențiale, prin promovarea candidatului care a speculat cel mai mult potențialul algoritmilor de amplificare și prioritizare a conținutului cu grad mare de angajament. Un astfel de angajament poate apărea organic, uneori cu conturi sau utilizatori plătiți sau poate fi orchestrat cu ajutorul unor conturi false. Lipsa oricărei transparențe din partea TikTok alimentează ipoteze cum ar fi existența unor campanii de dezinformare hibride ale Rusiei în zonă dar și al posibilului impact pe platformă al unor alte interese geopolitice“.

- Advertisement -

Câteva fragmente din adresa CNA către Comisia Europeană:
„(…)
CUI NE ADRESĂM?

Ne adresăm Comisiei Europene, Direcția Generală pentru Rețele de Comunicare, Conținut și Tehnologie (DG CONNECT)

CARE ESTE TEMEIUL LEGAL?

- Advertisement -

Regulamentul (UE) 2022/2065 privind serviciile digitale (DIGITAL SERVICE ACT – DSA)

CE A CONSTATAT CNA – Consiliul Național al Audiovizualului

– Nerespectarea obligațiilor privind evaluarea riscurilor sistemice (Art. 34, DSA).

Conform Art. 34 din DSA, platformele online foarte mari (VLOP) trebuie să identifice, să analizeze și să evalueze riscurile sistemice care apar din:

– Proiectarea sau funcționarea serviciilor lor, inclusiv a sistemelor algoritmice.

– Utilizarea serviciilor lor.

Această obligație include evaluarea riscurilor precum:

– Impactul asupra proceselor democratice și al discursului civic.

– Algoritmii TikTok au amplificat conținut electoral favorabil unui singur candidat, generând un dezechilibru în competiția electorală și periclitând pluralismul politic.

– Nu au fost prezentate măsuri de evaluare sau atenuare a acestui risc.

– Amplificarea dezinformării și a conținutului nemarcat.

– Risc de manipulare prin algoritmi opaci (algoritmii TikTok prioritizează conținut emoțional, distorsionând dezbaterea publică).
(…)
CE SOLICITĂM COMISIEI EUROPENE?

  1. Să inițieze o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;
  2. Să solicite TikTok să publice o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;
  3. Să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate.
  4. Să asigure publicarea unui raport privind transparența algoritmică, inclusiv în contextul conținutului electoral difuzat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din România 2024, primul tur.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -