vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsDemisii din Armata română pentru a lupta ca mercenari în R. D....

Demisii din Armata română pentru a lupta ca mercenari în R. D. Congo. Circa 900 de români acționează în fostul Zair

-

Circa 900 de români acționează ca mercenari în Republica Democrată Congo (fostul Zair), acolo unde în ultimele zile au avut loc lupte grele, relatează Stirileprotv.ro. Doi cetățeni români au fost uciși și alți patru răniți în țara africană, confruntările fiind între forțele guvernamentale, rebeli și milițiile de autoapărare. Această informație vine în confirmarea surselor care spun că din Armata română demisionează pe capete membrii forțelor speciale, din cauza condițiilor precare și a salariilor foarte mici.

Rebelii din R. D. Congo sunt susținuți de micuța țară vecină Rwanda, susțin Guvernul de la Kinshasa, țările occidentale și experți ONU. Rwanda neagă acuzațiile.

Românii prezenți în R. D. Congo sunt veterani care au participat la misiuni în diverse țări, militari demisionari din Armata română, dar și începători fără experiență militară atrași de posibilitatea câștigurilor de câteva mii de euro pe lună. Ei trebuie să antreneze forțele guvernamentale, dar și să protejeze zone strategice pe care rebelii din Mișcarea M23 încearcă să le captureze.

În ultimul an, mercenarii români au fost implicați în lupte foarte grele după ce au început să înlocuiască mercenarii ruși din Grupul Wagner.

- Advertisement -
R. D. Congo e cea mai mare țară din zonă

Comandantul mercenarilor români e posibil să fie Horațiu Potra, un fost luptător în Legiunea Străină franceză. Acesta a mai apărut în presa din România de-a lungul timpului în circumstanțe extrem de dubioase. În 2009, „Evenimentul zilei” relata despre Potra în articolul „Rebeliunea din Ciad a fost pusă la cale la Mediaș”. Un an mai târziu, DIICOT anunța că a destructurat o rețea specializată în trafic de droguri care funcționa după principii paramilitare. Același Potra era menționat ca șef.

În 2020, procurorii l-au pus sub control judiciar pe Horațiu Potra, care la acel moment era șeful diviziei de securitate a companiei African Minerals, deținută de controversatul Frank Timiș, cel care a pus bazele afacerii murdare „Roșia Montană”.

În ceea ce privește plecarea membrilor din trupele de elită din Armata română ca mercenari în Africa, sursele Ziaristii.com au relatat de mai multe ori în ultimul an despre problemele care stau în spatele acestor demisii. E vorba de salarii mici, condiții total inadecvate de pregătire, echipamente depășite etc. În ultimii doi ani au apărut de mai multe ori informații și despre militari români care au demisionat și au plecat ca mercenari în forțele ucrainene, să lupte împotriva rușilor.

- Advertisement -

Într-un interviu acordat publicației „Europa Liberă“ săptămâna trecută, generalul Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major general al Armatei române, a confirmat situația: „Avem un deficit de personal extraordinar de mare în momentul de față. Sunt foarte multe cauze care au determinat personalul să iasă la pensie, de exemplu, sau să nu avem atractivitate în instituțiile de formare militare. Nu vreau să intru în aceste aspecte. Deficitul este în jur de 6.000. Ceea ce trebuie spus este că noi ne-am luat măsurile corespunzătoare astfel încât să îmbunătățim condițiile de muncă și de instruire în Armata României. Din cauza deficitului de personal, oamenii – prin natura meseriei pe care o avem – trebuie să îndeplinească 8, 10, 12 ore de serviciu. Trebuie să îndeplinească una, două poziții în același timp în unitățile pe care le avem în structura de forțe. Asta este realitatea. Avem un personal super-calificat, dar super-întrebuințat“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sfârșitul teribil, la 47 de ani, al fostei soții a lui Alin Tișe, fina lui Emil Boc: malaria! Vacanța în Zanzibar i-a fost fatală. Șeful CJ Cluj și fiul lor se aflau în Seychelles

* România se așteaptă să piardă procesul cu Gold Corporation și să plătească minimum două miliarde de dolari despăgubiri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -