joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaChina, tot mai agresivă cu vecinii. Pe lângă Taiwan, acum sunt vizate...

China, tot mai agresivă cu vecinii. Pe lângă Taiwan, acum sunt vizate Filipine, Japonia, Vietnam, Brunei și Myanmar. Beijingul are revendicări teritoriale majore și speră să obțină acces neîngrădit la Oceanul Pacific

-

China devine tot mai agresivă cu vecinii săi, pe care încearcă să-i intimideze. Pe lângă Taiwan, al cărui spațiu aerian e încălcat frecvent, iar Beijingul îl amenință permanent, în colimatorul regimului comunist au intrat, mai nou, Filipine și Japonia, dar revendicări sunt și față de Vietnam, Sultanatul Brunei și Myanmar. Cauzele sunt multiple, dar cert este că în acest moment chinezii reprezintă o putere expansionistă și amenințătoare, care caută să-și impună hegemonia în Asia de Sud-Est și în Marea Chinei de Est.

Lucrurile se tensionează tot mai tare în Marea Chinei de Sud-Est, unde un avion de spionaj Y-9 al Chinei a încălcat acum câteva zile spațiul aerian al Japoniei. Sâmbătă, Guvernul de la Tokyo a semnalat o incursiune pe care o navă a marinei chineze a făcut-o în largul insulei Kuchinoerabu, fără a cere aprobare. Hiroyuki Namazu, șeful Biroului pentru Afaceri Asiatice și din Oceania al Ministerului de Externe al Japoniei, a transmis „îngrijorarea și protestul puternic“ al Japoniei, mesajul fiindu-i înmânat ambasadorului Chinei la Tokyo.

China are revendicări teritoriale față de Japonia și vrea să pună mâna pe Insulele Senkaku, niște colți de stângă nelocuiți. Chinezii le-au rebotezat Insulele Diaoyu și pretind că sunt ale lor. Nave din paza de coastă chineză sunt trimise frecvent în zonă, generând tensiuni diplomatice între cele două state.

De cel puțin 3-4 luni, China a început o campanie foarte agresivă și față de Filipine. Își trimite navele pazei de coastă, foarte bine înarmate și pregătite pentru astfel de acțiuni, să izbească navele filipineze în apele teritoriale ale acestora.

- Advertisement -

Ultimul incident a avut loc chiar sâmbătă, când o navă a pazei de coastă chineze a intrat direct în nava filipineză BRP Teresa Magbanua. A fost al cincilea incident de acest tip doar în luna august!

Miza este un recif din Marea Chinei de Sud asupra căruia, de asemenea, China emite pretenții. China a devenit „cel mai mare perturbator“ al păcii în Asia de Sud-Est, a acuzat ministrul Apărării din Filipine. Invocând diverse momente istorice, China revendică aproape toate insulele din Marea Chinei de Est, ceea ce înseamnă litigii teritoriale nu doar cu Taiwan, Japonia și Filipine, ci și cu Sultanatul Brunei, Vietnam și Myanmar.

Zeci de ani liniștită și prietenoasă, China și-a schimbat tot mai mult atitudinea în ultimii ani, pe măsură ce forța sa economică a crescut, iar investițiile în armată au devenit tot mai mari. Beijingul are pretenții de jucător global, alimentează ferme de troli cu care bombardează rețelele de socializare, și-a înființat secții de poliție secrete în numeroase țări ale lumii, a corupt înalți oficiali străini și a capturat cu totul multe state din Africa, Asia și America de Sud și Centrală. A încercat acest lucru și în Europa, dar tentativele făcute cu Muntenegru și România au eșuat.

- Advertisement -

În ceea ce privește acțiunile sale din Asia de Sud-Est și din Marea Chinei de Sud, regimul comunist trebuie să-și îndeplinească niște obiective pentru a putea să-și exercite presiunea în Pacific și Oceania. Ieșirea neîngrădită la Pacific îi este blocată de o serie de aliați ai Statelor Unite, cum ar fi în special Taiwan, Filipine și Japonia. Capturarea insulelor vizate de Beijing face parte din acest plan de a prelua controlul asupra unor puncte strategice care să permită expansiunea și edificarea imperiului chinez către largul oceanului.

Statele Unite au parteneriate strategice cu toate cele trei state luate în vizor de China. Din acest motiv e deosebit de periculoasă evoluția situației. Beijingul a văzut că Rusia nu a suferit consecințe deosebit de drastice în urma invadării Ucrainei, iar acum își încearcă la rându-i norocul. Este vorba, de fapt, de contestarea ordinii mondiale și de o tentativă de a retrasa frontierele cu forța.

Constrânse se apariția acestui agresor foarte puternic, Filipine și Japonia au semnat în iulie un pact de securitate prin care armatele celor două țări își pot extinde masiv activitățile militare comune, inclusiv prin exerciții de mare amploare și obligația de a sări una în ajutorul celeilalte în cazul unui atac inamic. E posibil ca în viitor Japonia și Filipine să înceapă și cooperarea în domeniul cercetării militare și în transferul de tehnologie.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

* Lăcomia fără sfârșit a PSD-istului Toni Greblă. De la furtul de bani la furtul de voturi. 12.000 de euro pe lună pentru „nababul alegerilor”, care e și „revoluționar”, și mega-pensionar special

* Clasamentul real al candidaților la Președinție: „Geoană – puțin peste 20%, Ciolacu – 17-19%, Lasconi – 15-16%, Șoșoacă și Simion – câte 13-14%, Ciucă – sub 10%“. Singura care urcă e candidata USR, singurul care coboară e cel al PNL

* Câciu se laudă că din septembrie începe România absorbția banilor europeni pe 2021-2027. Adică în primii patru ani nu s-a luat nimic!

* Scandalul abuzurilor sexuale de la SNSPA a aruncat în aer nunta de nabab a lui Pieleanu cu o senatoare PSD, pe un vapor de lux, în Grecia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -