Este bijuteria o investiție care merită încredere?
Având în vedere situația actuală din lume, bijuteriile ca investiție de valoare revin din nou în atenție. Barele și monedele de aur și argint au fost întotdeauna considerate o investiție populară în perioadele de criză și în multe culturi ca depozitul numărul 1 de valoare. Bijuteriile de înaltă calitate, în special cele cu pietre prețioase fine și rare, au o valoare de revânzare ridicată și, de obicei, nu își pierd valoarea.
Bijuteriile reprezintă o investiție destul de lichidă, pe care o poți vinde în orice moment. Dacă investești în bijuterii autentice de înaltă calitate, poți obține chiar și randamente ridicate.
Cu toate acestea, atunci când cumperi bijuterii, acordă întotdeauna atenție calității și seriozității și expertizei vânzătorului!
O bijuterie este mobilă și o poți trece ușor la copiii sau nepoții tăi. Nu ca monedele sau barele de aur și argint care zac inutil într-un seif până la vânzare.
Atunci când alegi bijuteriile ca investiție, ai și posibilitatea de a purta piesele prețioase sau de a le oferi cadou și de a te bucura.
Răspunsul la întrebarea dacă bijuteriile sunt o investiție care merită încredere: da, cu siguranță!
În plus, bijuteriile au întotdeauna o valoare sentimentală și pot obține statutul de colecție, de exemplu, dacă este vorba de o piesă de colecție sau de designer și au fost prelucrate pietre prețioase deosebit de rare.
Factori de luat în considerare înainte de a investi în bijuterii
1. Cumpără doar din magazine specializate!
Verifică seriozitatea, referințele și expertiza vânzătorului (bijutier, bijutier, designer)! O consultare detaliată ar trebui să fie primul pas, indiferent de decizia de cumpărare. Pune întrebări despre istoria bijuteriei și modul în care se calculează valoarea sa!
2. Cumpărarea de bijuterii este o emoție
Cumpără doar o bijuterie care-ți place și pe care ai vrea s-o porți sau s-o oferi cadou! Frumusețea individuală a unei bijuterii este importantă, la fel ca în cazul unei opere de artă. Nu este vorba doar de o investiție de valoare pură. Investești banii în ceva frumos pentru tine, care ar trebui să fie stabil în valoare. În final, nu există limite pentru imaginația ta atunci când cumperi o bijuterie cu pietre prețioase, mai ales atunci când este personalizată.
3. Doar bijuteriile de înaltă calitate sunt stabile în valoare
Atunci când alegi o bijuterie de calitate (bijuterie autentică), îți investești banii în mod înțelept. Un inel clasic, un lanț simplu sau cercei eleganți cu un aspect atemporal vor găsi totuși un cumpărător în câțiva ani. Cu toate acestea, ar trebui să alegi bijuterii reale, cu un conținut ridicat de metal prețios. Aurul și platina sunt foarte stabile în valoare, iar diamantele sau pietrele prețioase colorate luxoase pierd foarte puțină valoare.
4. Optează pentru aur, platină sau pietre prețioase!
Simplu spus, cu cât este mai scump metalul prețios, cu atât este mai mare valoarea unei bijuterii. Aurul în toate nuanțele (aur galben, aur alb sau aur roșu) și platina sunt cele mai bune opțiuni. Inelele, colierele sau cerceii din aur și platină pot avea foarte bine diamante și pietre prețioase colorate (safir, rubin, smarald). Acest lucru crește semnificativ valoarea lor.
Bijuteriile sau pietrele semiprețioase au o valoare comparativ mult mai mică. Dacă vrei să investești într-un activ valoros, alege întotdeauna pietre de înaltă calitate, de cea mai bună calitate. Ideal ar fi să optezi pentru culori clasice – cu cât este mai mare numărul de carate, cu atât este mai mare valoarea și performanța acestora.
5. Pietrele prețioase din bijuterii conferă o valoare semnificativă
Pietrele prețioase colorate includ safirul, rubinul, smaraldul. Acestea sunt un produs natural rar. Alege o calitate excelentă a pietrei prețioase! Aceasta nu-și va pierde niciodată valoarea dacă ai cumpărat-o de la un furnizor de calitate, la un preț rezonabil. Găsirea pietrelor prețioase de calitate superioară a scăzut semnificativ de-a lungul anilor, iar cererea globală continuă să crească constant.
De asemenea, pietrele prețioase deosebit de rare, cum ar fi safirul Padparadscha, alexandritul, turmalina Paraiba, spinelul de cobalt sau diamantele colorate natural, printre altele, pot face o investiție în bijuterii mult mai atractivă, chiar dacă bugetul trebuie să fie mare la cumpărare. Raritatea pietrelor prețioase, împreună cu calitatea, determină valoarea.
6. Bijuterii de la branduri renumite, bijuterii create individual sau bijuterii antice?
Ar trebui să cumperi o bijuterie pentru că-ți place. Fie că este vorba de un inel, colier sau cercei, depinde de calitatea bijuteriei (metal prețios și pietre prețioase). Cu piese deosebite de bijuterie de la mărci cunoscute și tradiționale (de exemplu, Cartier, Van Cleef Arpels, Bulgari), plătești mai întâi pentru numele mărcii, dar acestea pot avea și o valoare de colecție după multe decenii, fiind căutate în licitații, cu condiția să fie piese unice și prețiozități speciale.
Cel mai bun raport calitate-preț vine adesea de la un bijutier de încredere și un designer care recomandă o piatră prețioasă frumoasă și creează manual o bijuterie individuală pe loc, în funcție de preferințele tale.
Bijuteriile produse industrial sunt arbitrare și nu sunt potrivite pentru investiții.
Un alt domeniu de investiții interesant este bijuteria veche, care a fost creată cu decenii în urmă. Aici se pune accentul pe marcă sau designer împreună cu materialele utilizate.
7. Trebuie luate în considerare fluctuațiile prețurilor la metalele prețioase
Prețul de vânzare al unei bijuterii depinde în mare măsură de prețul metalului prețios. Poți înțelege ușor relația dintre prețul de cumpărare și de vânzare și rata utilizând aurul ca exemplu. Doar acum câțiva ani, puteai cumpăra un inel din aur mai ieftin decât astăzi. Motivul pentru aceasta a fost prețul scăzut al aurului.
În ultimii cinci ani, prețul aurului a crescut constant ușor. Ca investitor, trebuie să știi că orice metal prețios este supus fluctuațiilor de preț. Prețul depinde de ofertă și cerere. Dacă pietrele prețioase reprezintă o valoare semnificativă în bijuterie, fluctuațiile sunt mult mai mici, deoarece pietrele prețioase fine au crescut în valoare de secole, datorită rarității lor și cererii mondiale.
8. Solicită certificate pentru bijuterie, ca o măsură de securitate!
La achiziționarea oricărei bijuterii de înaltă calitate, ar trebui să obții toate criteriile despre aceasta în scris de la vânzătorul tău. O factură detaliată, care să precizeze criteriile bijuteriei, este extrem de utilă ca măsură de securitate și bună pentru revânzare. Pe aceasta ar trebui să fie indicate finețea metalului prețios și specificațiile în grame, culoarea și puritatea diamantelor, precum și greutatea în carate a pietrelor prețioase și tratamentul și originea acestora.
Pentru bijuteriile deosebit de valoroase, solicită un certificat de la un laborator gemologic independent, cu criteriile pentru bijuterie sau diamante și pietre prețioase! Încrederea este bună, fiabilitatea printr-un certificat independent este chiar mai bună.
Dacă acest lucru nu este posibil sau prea scump, solicită un „certificat de casă” de la vânzător în care să-ți listeze în detaliu criteriile bijuteriei pe numele și antetul său!
9. Obține o a doua opinie și compară!
Pentru bijuteriile de investiții, este întotdeauna bine să obții o a doua opinie și să compari. Cu bijuteriile create individual și cu pietrele prețioase, acest lucru nu este întotdeauna ușor. Cu toate acestea, îți oferă încredere în luarea unei decizii de cumpărare sau plasare a unei comenzi. Acest lucru este valabil și atunci când alegi magazinul specializat potrivit și bijutierul, bijutierul sau designerul din spatele acestuia. Este întotdeauna bine să ai o alegere și să compari lucruri similare, dacă este posibil.
Cu metale prețioase cu finețe și greutate corespunzătoare, este destul de ușor, iar cu diamantele poți obține o plajă de prețuri prin cercetare. Online este uneori dificil, pentru că adesea se face publicitate cu reduceri de preț și nu poți fi mereu sigur că bijuteria potrivită este disponibilă.
Se recomandă, prin urmare, să obții o impresie pe loc și să mergi la doi bijutieri, să joci cu cărți deschise și să obții o consultare neobligatorie, așa cum ai face cu un medic înainte de o operație.
La urma urmei, este o decizie emoțională legată de frumusețea bijuteriei, raționalitatea legată de criteriile cantitative ale metalului prețios și pietrelor prețioase, precum și senzația bună cu privire la seriozitatea și încrederea în vânzătorul și bijutierul care-ți fabrică o bijuterie după priceperea sa.
10. Pune întrebări!
În cele din urmă, este pur și simplu important să pui toate întrebările pe care le dorești. Unde s-a fabricat bijuteria? Cine a creat-o? Ce calitate de diamante s-au folosit (culoare și claritate)? Care este calitatea pietrelor prețioase?
Cere să vezi pietre prețioase neprinse, pentru a face o comparație și a obține propria evaluare a calității și valorii!
Au fost tratate pietrele prețioase și, în caz afirmativ, cum? Din ce țară provin pietrele prețioase? Care sunt condițiile locale de minerit în țara de origine? Există un certificat cu bijuteria sau pietrele prețioase?
Este întotdeauna posibilitatea să ceri o reducere. Pentru o bijuterie finisată, de obicei, o reducere de 5-10% ar trebui să fie posibilă, în funcție de valoarea sa. Pentru bijuteriile personalizate, nu ar fi potrivit să ceri o reducere, mai degrabă pentru servicii în ceea ce privește redimensionarea sau curățarea.
Este pur și simplu important să te simți bine sfătuit. Când cumperi bijuterii, oamenii adesea întreabă prea mult sau prea puțin, asta este exact cheia pentru a lua decizia corectă de cumpărare și pentru a face o investiție valoroasă în bijuterii de înaltă calitate.