miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăDezvăluiriBarbaria România. Statul chinuie nu doar oameni, ci şi animale. Navele de...

Barbaria România. Statul chinuie nu doar oameni, ci şi animale. Navele de export, lagăre ale cruzimii

-

România continuă să exporte animale, în plină caniculă, către statele arabe, în ciuda avertismentelor UE şi ale organizaţiilor internaţionale cu privire la cruzimea faţă de animale. Ministrul Daea nu recunoaşte chinul la care sunt supuse animalele, ceva firesc având în vedere coşmarul trăit pe viu şi de oameni, sub actuala guvernare.

Astfel, în ciuda unui avertisment din partea UE şi a dovezilor şocante lansate anul trecut – imagini cu oi care se chinuie să respire, din cauza căldurii, pe navele care călătoresc către Orientul Mijlociu-, România continuă să exporte animale în perioada de vară. Un oficial al operatorului portuar Midia insistă că condiţiile la bordul Lady Maria, care arborează un steag din Tanzania şi a colindat mările de mai bine de 50 de ani, sunt „similare unui hotel de cinci stele”.

Dar activiştii pentru drepturile animalelor au etichetat navele de transport – aproximativ 100 care părăsesc Midia în fiecare an – drept „nave ale morţii”. „Întrebarea este cât de multe oi vor muri în timpul acestei călătorii”, spune Gabriel Păun, de la Animal International. Denunţând „suferinţa necuvenită”, el aminteşte de un incident din 2015, când mii de oi exportate din România către Iordania au murit din cauza setei sau au fost literalmente „gătite” de vii în timpul transportului. Călătoria din România spre Golf poate dura câteva săptămâni, notează Adevărul.

- Advertisement -

Semnale şi din Israel

O vacă aflată pe o navă de transport, întinsă într-un amestec de gunoi şi rumeguș, insuportabil din cauza căldurii şi a umezelii de la bord

Dr. Lauren Stein, inspector veterinar în departamentul de import și export al Ministerului Agriculturii din Israel, a vorbit, într-un workshop organizat în România, despre „problemele comune” observate de către veterinari israelieni, care inspectează navele ce transportă animale importate din diferite ţări, inclusiv din România: ventilația slabă, temperaturile ridicate și intense, umiditatea, nivelurile ridicate de amoniac, așternutul umed, vătămarea animalelor și sufocarea din cauza supraaglomerării.

„Este foarte probabil ca importurile vii să continue cel puțin în următorii ani, deci este crucial să continuăm să găsim modalități de îmbunătățire”, a încheiat Stein în prezentarea sa. Schimbările ar putea include densitatea redusă a stocurilor în timpul verii, pregătirea profesională și educația pentru manipulatorii de stocuri, o mai bună întreținere a navelor și legi mai stricte”, a spus dr. Lauren Stein, citată de „Times of Israel„.

În timp ce unele animale importate sunt sacrificate imediat, majoritatea sunt trimise pentru îngrășare și un număr mic sunt folosite pentru reproducere.

- Advertisement -

Animalele care ajung în Israel sunt destinate atât piețelor israeliene, cât și palestiniene.

UE ameninţă, ministrul Daea nu recunoaşte

Petre Daea, un ministru prea vesel pentru suferinţe atât de mari

Vytenis Andriukaitis, comisarul european responsabil cu sănătatea şi siguranţa alimentelor, a cerut luna trecută ca Bucureştiul să oprească transportul a 70.000 de oi către Golf, invocând bunăstarea animalelor şi „temperaturi extreme”. El a cerut Comisiei să auditeze practicile României, ameninţând membrul UE cu o procedură de infringement, dacă se constată că a încălcat „sistematic” regulamentul privind transportul animalelor.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, insistă că România „respectă cu stricteţe regulile”. Cu toate acestea, navele nu mai sunt verificate odată ce părăsesc porturile româneşti, chiar dacă regulamentul european din 2005 prevede verificarea în timpul călătoriilor.

Oi aduse „la pachet”, în Orientul Mijlociu, după o călătorie de peste trei săptămâni

România, care a aderat la UE în 2007, este al treilea cel mai mare crescător de oi din blocul european, după Marea Britanie şi Spania, şi un exportator de top.

În 2017 şi 2018, România a exportat în total două milioane de oi, în principal în Iordania, Libia şi Liban, iar veniturile din 2017 s-au ridicat la 430 de milioane de euro, conform bazei de date UN Comtrade.

Piaţa este în plină expansiune: în februarie, Bucureştiul a semnat un nou contract pentru a vinde 200.000 de oi în ţările din Golf şi speră ca în cele din urmă să vândă două milioane de oi pe an numai către Emiratele Arabe Unite. Crescătorii locali depind de exporturi, deoarece carnea de oaie nu este foarte populară în România.

„În România, vindem doar înainte de Paşte. Restul anului exportăm, în special în Iordania şi în ţările Golfului”, spune Florin Dragomir, un crescător din regiunea centrală a Sibiului, cunoscut pentru carnea şi produsele lactate de calitate. Dragomir, care are 1.500 de oi, s-a declarat îngrijorat faţă de transporturile din plină vară. Unul dintre cei mai mari crescători ai României, Agrozoomed, care exportă între 70.000 şi 100.000 de oi în fiecare an, spune că condiţiile pe nave sunt „foarte bune”. „Cineva a creat acest scandal pentru a-şi servi propriile interese”, a declarat un oficial al companiei, pentru AFP, sub anonimat.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -