Andreea Esca avea 17 ani la Revoluția din 1989. Prăbușirea comunismului și moartea dictatorului au prins-o în liceu. Celebra prezentatoare a Știrilor Pro TV mărturisește că nu a uitat niciodată acele clipe.
Într-un scurt clip de promovare a documentarului „30 de ani”, realizat de Recorder, Andreea Esca povestește cum a trăit ziua de 22 decembrie.
„Cred că pentru fiecare dintre noi, moartea lui Ceaușescu era ceva imposibil, incredibil. Nu ne imaginam că vom scăpa vreodată”, a declarat ea în fața camerei de luat vederi.
Andreea Esca descrie perfect senzația apăsătoare din România anului 1989. Oamenii nu-și puteau imagina un protest popular, nu credeau că Nicolae Ceaușescu poate fi dărâmat. Cei mai mulți erau blazați și sperau într-o schimbare abia după moartea dictatorului.
Despre ziua de 22 decembrie, momentul când elicopterul în care se aflau Nicolae Ceaușescu și Elena Ceaușescu decolează cu greu de pe clădirea Comitetului Central al PCR (CC), astăzi sediul Ministerului de Interne, cunoscuta jurnalistă spune: „A fost un sentiment de eliberare extraordinar de mare. Aveam toți senzația că din acest moment puteam să facem orice, puteam să dărâmăm munții și să schimbăm tot”.
Într-adevăr, acel sentiment din acea zi este foarte greu de descris astăzi astfel încât să cuprinzi întreaga emoție și solidaritate care-i unea pe oameni. Un sentiment care n-a durat mult, dar care i-a marcat pe toți cei care au fost în stradă în acele zile, o emoție care a modelat destinul României.
„Eram precum copiii aceia pe care nu-i lași la nicio petrecere, și la prima la care se duc, se îmbată și o iau razna. Cam așa eram și noi după ce a căzut Ceaușescu”, povestește Andreea Esca.
Clipul de promovare a documentarului realizat de Recorder are peste două minute și a avut un impact mare la public. A înregistrat peste 5.000 de reacții. Documentarul este o prezentare emoționată a ceea ce s-a întâmplat atunci, dar, mai ales, a ceea ce a urmat după 22 decembrie.
VIDEO. Clipul de promovare a documentarului „30 de ani” realizat de Recorder.
În film, pe lângă Andreea Esca, sunt interviuri cu jurnalistul Vlad Petreanu, scriitorul și editorul Gabriel Liiceanu, dar și cu oameni politici ai celor 30 de ani de democrație.
Andreea Esca are din comunism nu numai amintiri întunecate. Acea epocă a reprezentat copilăria și adolescența ei și nu are cum s-o vadă doar în termeni negativi. Iar această imagine e împărtășită de mulți alți români din generația ei.
„Mergeam la toate spectacolele, cântam în corul şcolii, aveam o trupă de dans şi, mai târziu, o trupă de teatru, dar eram deja în liceu”‘, a povestit ea într-o emisiune TV, citată de „Gândul”.
Andreea Esca a fost comandant de unitate în timpul școlii. Acest lucru însemna că era elevul cel mai bun din școală, iar sistemul comunist îi oferise „oportunitatea” de a-i conduce pe ceilalți elevi. Totul era o punere în scenă propagandistică.
„Am învăţat lucruri pe care nu ştiu cum le mai pot învăţa copiii din ziua de azi. Am învăţat să fiu organizată, să am simţul datoriei şi să duc lucrurile până la capăt. Dacă aveau ceva bun comuniştii, atunci sistemul de selecţie era. Atunci se crea o concurenţă, sistemul te făcea să fii mai bun”, a povestit Andreea Esca, citată de „Gândul”.
Celebra jurnalistă de azi a fost, în perioada comunistă, o elevă bună la învățătură. În urmă cu doi ani, pe pagina sa de Facebook, Andreea Esca a publicat imagini cu ea îmbrăcată în uniformă de gimnaziu din acea perioadă. Imaginile au făcut deliciul presei.
Andreea Esca e mărturia vie a unei generații care a fost prinsă între două lumi, cu bune și cu rele. Care ar fi fost destinul ei dacă nu ar fi existat 22 decembrie? Care ar fi fost destinul nostru?
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* De ce pleacă jurnaliștii de la Digi 24? Partenera de emisiune a lui CTP, la Libertatea
* Toate dedesubturile demisiei bruște a Mădălinei Dobrovolschi. De ce a plecat de la palat?
* Demisia misterioasă a Mădălinei Dobrovolschi de la Cotroceni. Câteva rânduri care nu spun nimic
* Firea, atac la Orban. Ea îl face „Dragnea” pentru că acesta nu-i mai dă bani de luminițe
* Stelian Ion: „Mă delimitez de atitudinea conducerii USR. Sper ca Dan Barna să înţeleagă că stilul dur e greşit”. Continuă conflictul din USR, după noile sancţiuni impuse „rebelilor” din partid
* Europa, plecăciune şi mesaj dur despre Revoluţia română: nu aţi pedepsit crimele din decembrie 1989 nici după 30 de ani?!
* Ponta e terminat! Hemoragie în masă din Pro România. După Tudose, pleacă şi Câmpeanu, Constantin, parlamentari, şefi de organizaţii, consilieri