luni, martie 31, 2025
AcasăSportAnaliza unui debut dezastruos: România - Bosnia 0-1 în preliminariile CM 2026....

Analiza unui debut dezastruos: România – Bosnia 0-1 în preliminariile CM 2026. Echipă anemică, tactică greșită, un mare ratangiu și un penalty clar refuzat de arbitru

-

Pașaportul pentru Campionatul Mondial de fotbal din 2026 e asigurat, cu certitudine, doar de locul 1 în Grupa H a preliminariilor europene. Dar cum să câștigi o grupă cu Austria, Bosnia, Cipru și San Marino dacă începi cu 0-1, acasă, în fața bosniacilor, reprezentanții unei țări de 3,2 milioane de locuitori, mai puțini decât are regiunea București-Ilfov?!

Dacă ar ajunge, totuși, la World Cup 2026, România s-ar califica la Campionatul Mondial după o pauză de 28 de ani. Ultima dată a fost în Franța 1998, au urmat 6 ratări consecutive.

Ca să nu vină și a 7-a, ar trebui fie să câștigăm Grupa H (în acest an), fie să eliminăm doi adversari la baraj (în martie 2026).

A câștiga grupa pare acum o glumă, după acest start îngrozitor. Nu doar că Austria are o echipă mai bună, mai solidă, dar acum e și Bosnia deasupra noastră, cu cele 3 puncte luate la București.

- Advertisement -

La baraj merg echipele de pe locul 2, nici acolo nu suntem bine plasați după primul meci, dar prezența în acel play-off ne e asgurată în proporție de 95% ca urmare a câștigării grupei din Europa League (Liga C) cu punctaj maxim.

S-a întors ghinonul lui Lucescu

Meciul România – Bosnia 0-1, din 21 martie 2025, seamănă teribil cu blestematul România – Irlanda de Nord 0-1, din 16 octombrie 1985.

Pe același stadion, dar cu arhitectură și nume schimbate: atunci „23 August”, acum „Arena Națională”.

- Advertisement -

Tot cu gol primit în prima repriză: Quinn (min. 29), respectiv Gigovici (min. 14).

Cu același selecționer (Mircea Lucescu) pe banca României, dar la vârste radical diferite: atunci avea 40 de ani, acum – 79 de ani. Pe 29 iulie va împlini 80…

A fost seara în care, dincolo de jocul nostru fără vlagă, am simțit că s-a întors ghinionul legendar al lui Mircea Lucescu…

Mircea Lucescu are 79 de ani și 7 luni

Startul fricos și marile ratări ale lui Drăguș

România a început meciul de vineri într-un registru absolut greșit: apărându-se în zona propriului careu, pasând excesiv la portarul Niță, fără a încerca să avanseze spre mijlocul terenului sau în terenul advers.

Rezultatul acestui joc fricos, pe care Mircea Lucescu nu l-a curmat prin intervenții energice (inexistente): bosniacii au marcat rapid, în minutul 14. A fost golul care avea să apese greu până la final.

A fost și meciul marilor ratări ale lui Denis Drăguș (25 de ani). Atacantul lui Trabzonspor (unde nu prea joacă) a irosit patru ocazii mari, în minutele 26 (șut pe lângă, din careu, deși o pasă scurtă l-ar fi lăsat pe Răzvan Marin cu poarta goală), 30 („cap” defectuos), 45+3 („cap” pe lângă, din poziție ideală, la centrarea lui Bancu) și 57 (deviază din apropiere, dar portarul bosniac apără).

Denis Drăguș, exasperat de propriile ratări / FOTO: GSP

Marile noastre probleme au fost pe flancul drept: Andrei Rațiu (26 de ani) – neglijent în faza de apărare (de acolo a plecat și golul oaspeților), Dennis Man (26 de ani) – joc haotic și inconsistent.

Căpitanul echipei, Nicolae Stanciu (31 de ani), n-a arătat suficientă personalitate, iar șuturile sale din ultimul sfert de oră nu caracterizează un număr 10, ci un eventual număr 110.

Doi jucători au dat energie și speranțe României, în repriza a doua: Ianis Hagi (26 de ani) și Alex Mitriță (30 de ani). Ruperile lor de ritm arată că Mircea Lucescu a greșit „11”-le de start și timing-ul schimbărilor: Hagi-junior trebuia să fie titular, iar Mitriță să fie introdus mai devreme de minutul 74.

România – Bosnia 0-1: Gigovici (14)

ROMÂNIA: Niță – Rațiu, M. Popescu, Burcă, Bancu – R. Marin (74 Mitriță), M. Marin (69 Șut), Stanciu – Man (80 Moruțan), Drăguș (81 Alibec), Fl. Tănase (46 I. Hagi). Selcționer: Mircea Lucescu.

În celălalt meci al primei etape din Grupa H: Cipru – San Marino 2-0 (Pittas 55, Kakoullis 86).

Luni, 24 martie, se joacă meciurile: San Marino – România și Bosnia – Cipru.

Austria va debuta în etapa a 3-a, contra României, la Viena, pe 7 iunie.

Ne-a fost refuzat un penalty clar

A existat și o uriașă eroare de arbitraj: arbitrul olandez Danny Desmond Makkelie (42 de ani) ne-a refuzat un penalty clar, în minutul 54. La o pasă lungă a lui Ianis Hagi, de pe stânga pe dreapta, mijlocașul Tahirovici a „amortizat” mingea cu mâna, în careu, modificându-i traiectoria în mod decisiv (Rațiu aștepta s-o preia, într-o poziție promițătoare).

Duelul Tahirovici – Rațiu, deturnat printr-un henț în careu

Avertizat din camera VAR (unde se afla compatriotul său Rob Dieperink), Makkelie s-a dus să revadă faza și să-și corecteze greșeala cu ajutorul video-arbitrajului, dar decizia lui a fost una scandaloasă: minge de arbitru!

Danny Makkelie s-a uitat ca vițelul la poarta nouă: n-a înțeles nimic dintr-o fază foarte clară!

Născut în Antilele Olandeze (insule din Marea Caraibelor), Danny Makkelie are în palmares grave vicieri de rezultat, precum penalty-ul inventat în prelungirile semifinalei Anglia – Danemarca, de la Euro 2020 (disputat în 2021), la scorul de 1-1, în minutul 104, pe stadionul „Wembley” din Londra. Harry Kane a transformat, iar gazdele au câștigat cu 2-1, calificându-se în finală (pe care aveau s-o piardă în fața Italiei, la penalty-uri).

Noi veneam după 6 victorii (15-3), bosniacii – după 12 meciuri fără succes (7-34)

Este prima înfrângere a României de la revenirea lui Mircea Lucescu ca selecționer. În cele 6 partide anterioare (toate în Liga Națiunilor) au fost înregistrate, pe teren, 5 victorii și un egal (0-0 acasă cu Kosovo), golaveraj 15-3. Dar și acea remiză s-a transformat în succes „la masa verde” (3-0), în urma retragerii de pe teren a ex-iugoslavilor. Așadar, golaveraj revizuit: 18-3 (adversari fiindu-ne Kosovo, Cipru și Lituania).

În schimb, Bosnia venea după cea mai neagră serie din istoria ei de trei decenii. Ex-iugoslavii aveau 12 meciuri fără victorie: 10 înfrângeri și 2 egaluri, golaveraj 7-34! Cele mai severe eșecuri: 0-5 (acasă) cu Portugalia și 0-7 (în deplasare) cu Germania.

Ultima victorie a Bosniei a fost înregistrată în urmă cu aproape un an și jumătate: 2-0 cu Liechtenstein, în deplasare.

În afara celor două succese cu Liechtestein (2-1 și 2-0), Bosnia a înregistrat 16 meciuri fără victorie în ultimii doi ani: 14 înfrângeri și două egaluri, golaveraj 7-42! Remizele au fost obținute în fața Ungariei (0-0 în deplasare) și a Olandei (1-1 pe teren propriu).

Echipele care au învins Bosnia în ultimii doi ani: Germania (7-0 și 2-1), Portugalia (3-0 și 5-0), Slovacia (2-0 și 2-1), Olanda (5-2), Anglia (3-0), Italia (1-0), Ungaria (2-0), Ucraina (2-1), Islanda (1-0) și chiar Luxemburg (4-1 și 2-0)!

Barajul ni l-am asigurat prin Liga Națiunilor

În preliminariile CM 2026, echipele europene sunt împărțite în 12 grupe. Prima clasată din fiecare grupă se califică direct la turneu final din SUA, Mexic și Canada (11 iunie – 19 iulie 2026), la care vor participa în premieră 48 de națiuni (față de 32 la ultimele 7 ediții).

Echipele situate pe locul 2 în fiecare grupă, plus 4 formații din Liga Națiunilor (care nu s-au clasat între primele două locuri în grupele preliminare mondiale) vor intra într-un baraj de calificare, cu semifinale + finale, în martie 2026. Așa vor fi desemnate ultimele 3 reprezentante ale Europei (din totalul de 15) la turneul final nord-american.

Posesoarea celui mai bun punctaj dintre cele 4 câștigătoare de grupe din Liga C a Ligii Națiunilor (6 victorii în 6 partide, punctaj maxim), România are mari șanse să se numere printre cele 4 echipe care au dreptul să participe la barajul din martie 2026, pentru desemnarea ultimelor 3 calificate la CM 2026, venind din Liga Națiunilor.

Așadar, barajul la Mondiale ne este practic asigurat (șanse de cel puțin 95%). Acum, miza este să câștigăm și Grupa H din preliminariile CM 2026, care ne-ar asigura calificarea directă, fără emoțiile unui dublu baraj (cu semifinale + finală), în care ar trebui să eliminăm două adversare. Dar startul ratat (0-1 cu Bosnia) face tot mai greu de atins obiectivul din aceste preliminarii: locul 1 în Grupa H, înaintea Austriei și a Bosniei (Cipru și San Marino nu contează)

România n-a mai ajuns la Campionatul Mondial din 1998, adică de 28 de ani (dacă ne raportăm la proxima ediție, CM 2026). După cele trei prezențe consecutive ale Generației de Aur – 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța) –, România a ratat 6 campanii de calificare consecutive, absentând în 2002 (Japonia / Coreea de Sud), 2006 (Germania), 2010 (Africa de Sud), 2014 (Brazilia), 2018 (Rusia) și 2022 (Qatar).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. vreti fratilor, si-au tatuat ziare intregi pe tot corpul, stau sa citeasca presa pe teren.
    Numai prafuri si fumuri au in cap, sunt la ani lumina de talentrul si ambitia oltenilor din anii ’80.
    Nea Lucescu, mai cauta pe la juniorii talentati, prin provincie, nu inghiti tot ce impinge becali si bibilica pe teren.

  2. Felicitări autorului pt comentariu obiectiv.
    Și eu zic că a greșit tactica, dar și jucătorii. Trebuia din start să înceapă cu Hagi, iar la pauză să între Miorița. Rațiu a jucat prea avansat, neglijând apărarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -