miercuri, septembrie 18, 2024
AcasăNewsPrădătorul sexual Alfred Bulai a fost dat afară de la SNSPA. Rectorul...

Prădătorul sexual Alfred Bulai a fost dat afară de la SNSPA. Rectorul Pricopie încearcă salvarea lui Pieleanu

-

Alfred Bulai, unul din cei doi sociologi afiliați PSD aflați în centrul scandalului de hărțuiri sexuale de la SNSPA, a fost dat afară marți. Anunțul i-a aparținut chiar rectorului Remus Pricopie. Acesta a uitat însă de „cazul Marius Pieleanu” și i-a luat însă apărarea Mihaelei Miroiu, profesoară care, deși se prezenta drept mare apărătoare a drepturilor femeilor, punea batista pe țambal atunci când studentele veneau să i se plângă că sunt hărțuite de Pieleanu.

SNSPA – fosta Academie „Ștefan Gheorghiu“, care pe vremea lui Ceaușescu pregătea cadrele „de nădejde“ ale Partidului Comunist – este o fortăreață a PSD și, spun multe surse, a serviciilor secrete. Rectorul Remus Pricopie e PSD-ist și băgat în legături dubioase cu generalii Gabriel Oprea și Florian Coldea. Acum e mare prieten cu Marcel Ciolacu.

Tot la SNSPA și-au făcut veacul decenii la rând „sondorii PSD“, sociologii Alfred Bulai și Marius Pieleanu. În ultimele săptămâni, amândoi au fost acuzați de zeci de femei, foste studente, că le hărțuiau sexual.

Pieleanu e mai bine băgat în sistem decât Bulai, fiind și director la „buticul” sociologic Avangarde, necesar PSD-ului și oligarhului Dan Voiculescu mai ales înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din această toamnă.

- Advertisement -

Ca urmare, Bulai a fost sacrificat marți, într-o încercare de a potoli furia publicului și de a îndepărta presiunea pe această instituție moștenită de PSD de la fostul PCR.

Pricopie a pretins din nou că n-a știut nimeni nimic de abuzurile lui Bulai – lucru imposibil după zeci de ani – și a încercat, manipulator, să contraatace pretinzând că sunt elemente „extremist-radicale“ care ar urmări să culpabilizeze „întreaga comunitate academică“, de mii de membri. În realitate, acuzațiile fetelor au fost cât se poate de clare: „toți știau“ din SNSPA, nu din tot învățământul românesc!

Rectorul SNSPA a mai încercat s-o „spele“ pe Mihaela Miroiu, pretinzând nici mai mult, nici mai puțin decât că datorită ei au fost descoperite abuzurile de acum!

- Advertisement -

În realitate, o fostă studentă a relatat distanța uriașă dintre ceea ce predica public Mihaela Miroiu și ce făcea, de fapt, în particular. Studenta a relatat cum Marius Pieleanu o abuza și o hărțuia. Disperată, s-a dus la Mihaela Miroiu, profesoară tot la SNSPA, și care poza în mare apărătoare a drepturilor femeilor. Spre șocul fetei, Miroiu nu numai că nu i-a luat apărarea, dar dimpotrivă, a trimis-o să rezolve „între patru ochi“ problema cu Pieleanu! Adică exact opusul a ceea ce îi învăța oficial la cursuri pe studenți, spunându-le că victima nu trebuie în niciun caz lăsată singură față-n față cu abuzatorul.

Anunțul oficial făcut marți de Remus Pricopie.

Remus Pricopie: „Am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai începând de azi“

„Am primit astăzi hotărârea Comisiei de Etică a #SNSPA privind reclamațiile de hărțuire sexuală, aduse profesorului Alfred Bulai. Am informat decanul Facultății de Științe Politice, conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, Președintele Senatului SNSPA, prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, și Consiliul de Administrație că, în calitate de Rector SNSPA și în conformitate cu Art. 172 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, pun în aplicare această hotărâre, cu efect imediat. Prin urmare, am semnat dispoziția de desfacere a contractului individual de muncă al lui Alfred Bulai, începând de azi, 6 august 2024.

Am semnat cu gândul la victimele știute și neștiute ale celui care, în loc să fie profesor, un mentor pentru tinerele generații, a ales să încalce principiile de bază ale oricărei comunități civilizate și să supună mai multe persoane unui tratament nedemn și abuziv.

Sper ca acțiunea fermă a SNSPA împotriva celor care nu respectă normele etice și demnitatea fiecărui membru al comunității academice să fie un exemplu și pentru alte universități sau instituții publice din România. Din experiența mea profesională de trei decenii, nu cunosc un alt caz de hărțuire sexuală care să fi fost soluționat în 8 zile de la momentul sesizării, cu respectarea tuturor cerințelor legale.

Din păcate, România rămâne una dintre țările din Uniunea Europeană în care misoginismul, agresivitatea verbală și hărțuirea sexuală sunt în general tolerate, prin lipsa de reacție instituțională și plin inexistența unor instrumente reale de ordin civil sau penal de pedepsire a agresorilor și protejare a victimelor. Această boală socială, care se manifestă prin misoginism, hărțuire sau chiar agresiune sexuală, nu poate fi eradicată fără mărturiile victimelor și implicarea tuturor instanțelor competente. Trebuie să fim alături de victime și familiile lor, prin toate mijloacele care ne stau la dispoziție și să le încurajăm să expună orice situație pe care o consideră abuzivă.

Azi, în timp ce discutăm despre «cazul Bulai», există, din păcate, și alte cazuri de hărțuire sexuală în universități, instituții de cultură, presă, partide politice, autorități locale, poliție, sport etc. care nu sunt semnalate sau care sunt tolerate prin inacțiune. Este nevoie de o revizuire a întregii legislații din domeniu – nu numai cea specifică universităților – , atât în materie de drept administrativ, dar și de drept penal. Fără instrumente instituționale și legale puternice, nu există tratament eficient pentru fenomenul hărțuirii sexuale. De exemplu, atât timp cât intervine prescrierea cu o viteză greu de imaginat, iar pedepsele, acolo unde se pot aplica, sunt simbolice, fenomenul hărțuirii sexuale va continua să afecteze anual mii de femei, majoritatea la vârste foarte tinere, fără măcar ca aceste cazuri să fie sesizate.

Din perspectiva universității pe care o conduc, subiectul declanșat de «cazul Bulai» nu se închide aici. SNSPA va continua analiza situației create, pe mai multe planuri, în conformitate cu legislația în vigoare. Pe de o parte, Comisia de Etică va evalua în ce măsură există argumente legale pentru a extinde cercetările. De asemenea, toate datele adunate la SNSPA vor fi trimise cu celeritate către organele de anchetă penală, pentru a contribui la derularea investigațiilor deja demarate. Pe de altă parte, suntem conștienți de gravitatea «cazului Bulai», iar identificarea vulnerabilităților interne care au permis acest lucru este fundamentală pentru noi.

În acest sens, am demarat procedurile pentru a realiza un audit intern, care va începe de la Facultatea de Științe Politice, Departamentul de Sociologie, și care va trebui să dea nu doar răspunsuri cu privire la ceea ce s-a întâmplat, ci și să propună măsuri pentru viitor. Este important să știm că forța unei organizații este dată nu numai de succesele sale, dar mai ales de modul în care știe să treacă prin crize. Prin urmare, identificarea și tratarea imediată a derapajelor, de orice fel, trebuie să fie o prioritate.

Nu în ultimul rând, vreau să precizez două lucruri:

1. Afirmația potrivit căreia «toți știau» este mincinoasă și calomnioasă. Nu există niciun element care să o susțină. Vina colectivă funcționează doar în regimurile totalitare. A acuza 𝑖𝑛 𝑐𝑜𝑟𝑝𝑜𝑟𝑒 o întreagă comunitate academică, cu mii de membri, și a arunca cu noroi asupra tuturor profesorilor dedicați de la SNSPA poate fi util doar celor care nu au legătură cu educația, ci eventual cu interesele unor politici extremist-radicale, pe care SNSPA le-a combătut în mod constant și va continua să le combată. Astfel de abordări generalizatoare și simplificatoare, bazate pe părerile și impresiile celor care comentează pe margine, dăunează grav interesului legitim ca învățământul românesc și societatea, în ansamblul său, să facă pași înainte.

2. Al doilea este cel legat de atacul nejustificat la persoane care au contribuit nu doar la construcția SNSPA ca instituție, una dintre cele mai respectate și apreciate universități românești la nivel internațional, ci care au definit concepte, atitudini și norme etice în învățământul românesc. Mă refer aici la profesorii fondatori, dar și la cei care s-au alăturat mai târziu proiectului SNSPA.

Un exemplu particular este cel al d-nei prof. univ. dr. Mihaela Miroiu. Astăzi nu am fi discutat deschis despre hărțuirea în școli și universități dacă Mihaela Miroiu, în urmă cu peste 20 de ani, nu ar fi atras atenția asupra unui fenomen larg răspândit în societatea românească, dar ținut «sub preș», în mod sistematic. Mihaela Miroiu a fost atacată și în 2004-2006, când a expus public nevoia de a aborda frontal tema misoginismului din societatea românească, începând cu mediul politic și cel științific, până la mediile dezavantajate socio-economic. În 2005, Mihaela Miroiu a propus Ministerului Educației adoptarea unui Cod Etic la nivel național, ceea ce, câteva luni mai târziu, s-a și întâmplat. La acel moment, nu exista nici măcar legislație de natură penală, ea fiind oarecum completată insuficient aproape zece ani mai târziu. Prin urmare, să o învinovățești azi, în 2024, pe Mihaela Miroiu pentru «lipsă de acțiune» sau «tăinuire» este ca și cum am vrea să rescriem istoria. Munca sa trebuie apreciată, nu denigrată.

În final, vreau să asigur studenții și cadrele didactice din universitate, dar și opinia publică, de faptul că SNSPA a fost, încă de la înființare, și va rămâne în slujba valorilor fundamentale democratice, în slujba țării și a cetățenilor săi, atât în zilele senine, dar și pe timp de furtună. SNSPA este mai mult decât o instituție de învățământ superior. Este o comunitate formată din oameni cu valori și aspirații comune, care au contribuit la construcția a ceea ce noi vedeam azi în jurul nostru: o Românie euro-atlantică. Istoria va consemna acest lucru în mod distinct.

Absolvenții noștri au avut și au un rol bine definit în tot ceea ce înseamnă administrație publică, politică, relații internaționale, diplomație, spațiul public, politici publice, iar lista poate continua. Ne dorim ca fiecare student și studentă să știe aceste lucruri și să simtă preocuparea noastră pentru siguranța și respectul lor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Încolțit, Pieleanu demisionează de la SNSPA. Foste studente îl indică drept „un prădător sexual mai periculos decât Bulai“. Se cere anchetarea „sondorului“ PSD

VIDEO. Ziua în care Porcul-de-la-catedră a fost zdrobit: făcut de râsul țării, dat afară din facultate, cercetat penal, și-a cerut pensionarea. Abuzurile sexuale scârboase ale prof. univ. dr. Alfred Bulai. De mulți ani le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui și le amenința cu „șarpele”

VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

* „România ar intra în criză cu deficitul cu care în mod normal se iese dintr-o criză! Bursele internaționale scad și România e cu chiloții în vine”

* Catastrofa PNRR: România încă se chinuie să obțină tranșa a 3-a, în timp ce Italia a ajuns deja la a 5-a. Șansele să obținem o prelungire a termenului de plată sunt foarte mici, banii se vor pierde

* „Noul Caritas“, în centrul Capitalei: sute de fraieri stau la coadă pentru a se înscrie la „apartamentele de 35.000 de euro fără dobândă“ promise de George Simion și AUR

* Sistemul petrece la ziua lui Tucă: Geoană, Ciolacu, Ponta, Dungaciu… Conspiraționiști, rusofili și prieteni ai Chinei

VIDEO. Giovanni Becali se manifestă ca un mafiot și față de Cristian Chivu: „Un trădător adevărat!” / „La nunta lui Ianis, i-am dat mâna fără să mă uit – «La revedere!»”

Parcă ne-am născut cu toții în Deltă: 2 aur + 3 argint la canotaj, 1 aur + 1 bronz la înot! România e pe locul 12 la Olimpiadă. Am depășit deja ultimele două ediții, mai putem trece peste încă două

Nu ne-au furat nicio medalie! Anunțul frustrat al mamei-antrenoare și explicațiile lucide ale Nadiei Comăneci

5 COMENTARII

  1. ce inseamna hartuire sexuala ca vad ca nimeni nu vrea sau nu stie sa clarifice exact EXACT ce inseamna asta

    atingeri fizice in zone intime / personale ?

    glume ? jocuri de adulti ? afirmatii ? intrebari ?

    Asta unu la mana si doi este ca a facut o greseala cu demiterea pentru ca asta inseamna indirect ca batranul ala este deja vinovat indirect daca l-a demis de a SNSPA

    trebuia sa astepte verdictul justitiei sa se pronunte final printr-o hotarare definitiva asa mi se pare mie de bun simt si rational / etic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -