joi, decembrie 5, 2024
AcasăSportVIDEO. Apără Duckadam... poarta îngerilor! "Eroul de la Sevilla" a murit la...

VIDEO. Apără Duckadam… poarta îngerilor! „Eroul de la Sevilla” a murit la doar 65 de ani

-

Helmut Duckadam, legendarul erou de la Sevilla, portarul care a apărat patru penalty-uri consecutive în finala Cupei Campionilor Europeni câștigată de Steaua cu FC Barcelona în 1986, a murit luni dimineața, la vârsta de numai 65 de ani. Teribila veste a fost dată de bunul său prieten, Marcel Pușcaș.

Duckadam a murit luni, la Spitalul Militar din București, în jurul orei 11.30. Se internase pentru că era chinuit de dureri de spate.

Marele Duckadam avea probleme cardiace și fusese operat pe cord deschis în urmă cu doar 3 luni, în luna septembrie. Fostul sportiv a trecut peste operație și părea că este bine.

Marcel Pușcaș relatează, în scurtul filmuleț prin care anunță moartea prietenului său, că a vorbit cu Duckadam chiar în urmă cu o săptămână, acesta din urmă fiind „vesel și optimist”.

- Advertisement -

Fostul portar mărturisea însă că-l așteaptă o perioadă foarte grea de recuperare.

Foarte afectat, plângând, Marcel Pușcaș a spus: „Acum am auzit că a murit unul dintre bunii mei prieteni. Un fost foarte bun coleg, fost foarte bun fotbalist. Este singurul român din Guinness Book. La doar 65 de ani s-a stins Helmut Duckadam, cel care a reușit să facă o țară fericită. Am vorbit acum o săptămână, când erai vesel. Te-ai dus prea repede, prea repede, prietene. Dumnezeu să te odihnească! Ai fost un familist convins, un om generos, ai ajutat pe toată lumea atât cât ai putut. Drum lin, prietene!”.

- Advertisement -

Născut la 1 aprilie 1959, la Semlac (județul Arad), Duckadam a fost nu doar un portar care a intrat în legendă, dar și un personaj care avea o mare capacitate de catalizare a energiilor în jurul său. Ani la rând, a reușit să organizeze – uneori pe cont propriu – aniversarea finalei de la Sevilla, găsind sponsori și aducându-i pe foștii coechipieri și adversari de la Steaua și Barcelona la un loc.

De-a lungul timpului, începând imediat după finala de la Sevilla, portarul s-a confruntat cu probleme de sănătate, cauzate de un anevrism. A suferit 7 operații, în 1986, 1998, 2004, 2009, 2012, din nou 2012 și 2024. Prima dintre acestea a pus capăt carierei sale de performanță, la numai 27 de ani.

Duckadam a devenit nemuritor după ce în finala Cupei Campionilor Europeni din 1986 a apărat toate cele 4 penalty-ur executate de spanioli (prin Alexanco, Pedraza, Pichi Alonso, Marcos). Teribilul meci s-a încheiat cu scorul de 0-0 după 120 de minute (uimpul regulamentar plus prelungiri), iar Steaua a câștigat cu 2-0 la loviturile de la 11 metri. Pentru bucureșteni au ratat Majearu și Bölöni, apoi au marcat Lăcătuș și Balint.

VIDEO: Penalty-urile care au decis finala Steaua – Barcelona, de la Sevilla

Pe 7 mai 1986, Steaua a devenit prima echipă din estul Europei (și din blocul comunist) care a câștigat Cupa Campionilor Europeni (CCE), devenit ulterior Liga Campionilor. Pe vremea aceea, la competiție participa doar câte o echipă din fiecare țară – evident, campioana.

Până în prezent, o singură altă echipă a reușit aceeași performanță: Steaua Roșie Belgrad, în 1991, tot după 0-0 în 120 de minute (apoi, 5-3 la penalty-uri), cu Olympique Marseille.

Parcursul Stelei în CCE, ediția 1985-1986

  • Turul 1: 1-1 (d) și 4-1 (a) cu Vejle BK (Danemarca)
  • Turul 2: 0-1 (d) și 4-1 (a) cu Honved Budapesta (Ungaria)
  • Turul 3: 0-0 (a) și 1-0 (d) cu Kuusysi Lahti (Funlanda)
  • Semifinale: 0-1 (d) și 3-0 (a) cu Anderlecht Bruxelles (Belgia)
  • Finala: 0-0 (n) cu FC Barcelona (Spania) / 2-0 la penalty-uri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -