Pe 30 august, la sediul RAJA S.A. a fost semnat cel de-al 43-lea contract de lucrări (dintr-un total de 50, plus 4 contracte de servicii) prevăzut în Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Apa este elementul esențial al vieții, iar accesul la apă curată și la servicii de preluare și tratare a apei uzate este fundamental pentru cetățeni.
De aceea, RAJA S.A. Constanța a făcut în timp eforturi considerabile pentru a asigura calitatea apei furnizate și pentru a îmbunătăți și dezvolta infrastructura de apă şi apă uzată în întreaga arie de operare, ținând cont de provocările expansiunii masei demografice și economice.
Noul contract vizează trei localități din județul Constanța, din zona tronsonului estic al Canalului Dunăre – Marea Neagră: orașul Murfatlar (fost Basarabi) și comunele Poarta Albă și Castelu.
Contractul de lucrări CL 20 – “Rețele apă Poarta Albă, Murfatlar. Rețele apă și canalizare Castelu. Aducțiune Castelu” are o valoare totală de 36.919.050,18 lei cu TVA și un termen de execuție de 20 de luni.
Președintele CJ Constanța atrage atenția constructorilor să se încadreze în graficele de execuție și promite o monitorizare atentă
La semnarea acestui nou contract de lucrări cofinanțate european au fost prezenți:
- Mihai Lupu – președintele Consiliului Județean Constanța
- Gheorghe Cojocaru – primarul orașului Murfatlar
- Nicolae Anghel – primarul comunei Castelu
- Aurel Presură – directorul-general al RAJA S.A. Constanța.
Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a ținut să accentueze necesitatea asigurării serviciilor de apă-canal în toate localitățile din județ: „Ne-am asumat acest proiect împreună cu RAJA și îl sprijinim, astfel încât toate localitățile să beneficieze de utilități precum apă și canalizare, servicii atât de necesare dezvoltării urbane și rurale în județul Constanța. Constructorii și-au asumat la rândul lor responsabilitățile prevăzute în caietele de sarcini și le-am atras atenția să se încadreze în graficele de execuție, pentru că urmărim îndeaproape derularea lucrărilor şi fiecare etapă din proiect”.
La finalul lucrărilor prevăzute în contract, locuitorii din orașul Murfatlar vor beneficia de circa 3 km de conducte de apă reabilitate și de extinderea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproximativ 1 km, dar și de 5 noi cămine de monitorizare a presiunii.
„Apreciem efortul depus de RAJA pentru implementarea unui proiect de asemenea anvergură! Aceste investiții sunt extrem de importante pentru localitatea noastră. Asigurăm constructorul că vom acorda tot sprijinul nostru pentru ca lucrările să fie realizate în termenul contractual asumat”, a declarat Gheorghe Cojocaru, primarul orașului Murfatlar .
În comuna Castelu conducta de aducțiune se va extinde cu peste 1,5 km, rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată pe o lungime de 1,5 km și se vor realiza 2 cămine de reglare debit și monitorizare presiune. Totodată, la nivelul infrastructurii aferente sistemului de apă uzată, investițiile vor consta în extinderea rețelei de canalizare menajeră cu 12,5 km, realizarea a 5 noi stații de pompare apă uzată și o conductă nouă de refulare de aproape 8 km.
„Așteptăm de foarte mulți ani aceste investiții, mai ales pe parte de canalizare și suntem nerăbdători să vedem finalizat și acest proiect, care este prioritar, alături de gaze și asfaltarea drumurilor. Primăria depune toate eforturile pentru ca cetățenii comunei să aibă condiții de viață mai bune. Comuna Castelu este în plină dezvoltare, iar prin astfel de investiții o vom transforma într-o comună modernă, care va răspunde tuturor cerințelor actuale ale dezvoltării rurale”, a precizat Nicolae Anghel, primarul comunei Castelu.
În comuna Poarta Albă, 10 km din rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată și se vor realiza 5 cămine de debitmetru și traductori de presiune.
Investițiile vizează creșterea calității vieții consumatorilor, a eficienţei sistemelor de distribuţie apă potabilă și de colectare/tratare a apelor uzate, protecția mediului și a resurselor naturale, cu respectarea conceptului de dezvoltare durabilă.