vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăCulturăParaşutaţi în comunism. Cei 13 luptători anticomunişti executați în Valea Piersicilor de...

Paraşutaţi în comunism. Cei 13 luptători anticomunişti executați în Valea Piersicilor de la Jilava

-

Sâmbătă, 31 octombrie 2020, a avut loc comemorarea celor 13 luptători anticomunişti paraşutaţi în România de aviaţia militară a SUA şi executaţi de regimul comunist. A fost vizitat Fortul 13 Jilava, temniţa prin care au trecut figuri importante ale interbelicului românesc. Acţiunea a fost organizată de Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”.

România de după anul 1947 era o fortăreaţă pentru cei care s-ar fi aventurat să pătrundă, dar şi o mare puşcărie pentru cei care, înăuntru, îndrăzneau să fie liberi. Mulţi dintre românii vizaţi de noua orânduire, instalată după izgonirea Regelui Mihai I, au reuşit să fugă în Vestul Europei. Acolo, au înfiinţat Comitetul Naţional Român, sub conducerea generalului Nicolae Rădescu, fost prim-ministru al României.

Existau în Occident peste 70.000 de români refugiaţi politic, dispuși să lupte pentru răsturnarea regimului comunist din ţară. Astfel, a început paraşutarea în România a luptătorilor anticomunişti. Operaţiunea avea aprobarea directă a Regelui Mihai I şi sprijinul SUA, care antrena şi paraşuta luptătorii români.

Luptători anticomunişti, paraşutaţi în România în anul 1953 şi executaţi de către regimul comunist. (sursa foto: Google)

Pe 31 octombrie 1953, ora 22, au fost executați, în Valea Piersicilor, din spatele Fortului 13 Jilava, 13 luptători anticomuniști, parașutați de aviația militară a Statelor Unite ale Americii. Susținătorii lor locali, oameni de legătură operativă, au fost şi ei condamnaţi la moarte prin împuşcare, în acelaşi proces, pe 12 octombrie 1953.

- Advertisement -

În acea noapte, au fost împușcați la zidul Jilavei: Alexandru Tănase, Ion Golea, Ion Samoilă, Alexandru Popovici, Ion Tolan, Gavrilă Pop, Ion Buda, Gheorghe Dincă, Mihai-Vasile Vlad, Erich Tartler, Ion Iuhasz, Ion Cosma, Aurel Corlan.

Ziarele epocii redau acest episod în cheie propagandistică, menită să descurajeze orice tentative similare.

„România Liberă”, ediţia din 11 octombrie 1953 / Sursa foto: Google

Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” a organizat sâmbătă, 31 octombrie 2020, la împlinirea a 67 de ani  de la uciderea paraşutiştilor anticomunişti, o slujbă de pomenire religioasă. Parastasul a fost oficiat aproape de perimetrul unde a avut loc execuţia prizonierilor. În memoria celor care şi-au dat viaţa pentru libertate, a fost ridicată o cruce. Locul se află în Valea Piersicilor, în imediata apropiere a Fortului 13 Jilava.

- Advertisement -
Comemorarea celor 13 luptători anticomunişti, la Valea Piersicilor, Fortul 13 Jilava. 31 octombrie 2020 / Foto: Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”

În intervalul de timp dintre proces şi execuţie, cei 13 luptători români anticomunişti au fost închişi la Fortul 13 Jilava, locul prin care au trecut sute de mii de deţinuţi politic ai regimului comunist din România. Deşi în stare deplorabilă, celulele încă se păstrează, redând chinul şi condiţiile inumane de încarcerare.

Cu ocazia slujbei de pomenire a celor 13 martiri anticomuniști, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu” a organizat un tur de vizitare a Fortului 13 Jilava. Acesta a fost închisoare de tranzit pentru deţinuţii politic din România comunistă, între anii 1947-1964. Pe aici au trecut nume mari ale intelectualităţii şi spiritualităţii româneşti: Monseniorul Vladimir Ghica, pastorul Richard Wurmbrand, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Episcopul Anton Durcovici şi mulţi alţii.

Celula în care a murit Monseniorul Vladimir Ghica, în Fortul 13 Jilava, la 16 iunie 1954 / Foto: Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”

Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, numărul vizitatorilor a fost redus la 15 participanţi. Toţi cei prezenţi au putut să observe starea de intensă degradare în care se află Fortul 13 Jilava. Fără intervenţia majoră a statului român, celulele prin care au trecut şi în care au murit cei mai preţioşi fii ai României stau să se prăbuşească, în uitare.

Din păcate, cazul fericit al închisorii de la Sighetu Marmaţiei nu se repetă şi la Jilava. Riscăm să ştergem amintirea genocidului comunist şi a luptei pentru libertate. Generaţiile care ne succed au nevoie să nu uite, ca să nu repete drama pe care au trăit-o predecesorii.

Holul celularului, la Fortul 13 Jilava / Foto: Fundaţia „Ioan Gavrilă Ogoranu”

Cei 13 luptători români anticomunişti executaţi de regimul comunist din România fac parte dintr-un vast front de rezistenţă împotriva urgiei bolşevice, adusă de URSS în ţara noastră, după anul 1944. Ei se alătură zecilor de mii de luptători pentru libertate din munţi, care au murit cu arma în mână, înfruntând ideologia criminală ce pusese stăpânire pe ţară.

Din nefericire, în ultimii 30 de ani, statul român a făcut eforturi palide pentru a da la o parte uitarea de pe crimele comunismului şi a le aduce în conştiinţa publică. E şi acesta un fel de a-i ucide din nou pe cei care au fost executaţi la Valea Piersicilor. Comunismul e o boală de care se scapă greu, mai ales când nu se ia medicaţie. Cine uită istoria, e condamnat să o repete.

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

  1. Privind inapoi la TICALOSIA maxima a regimului impus de rusi, oare sunt suficient de multi oameni constienti ca, de fapt, ne putem astepta la imense ticalosii si la ora actuala din partea cozilor de topor ale rusilor si din partea celor manipulati de noii mafioti descendenti ai mafiei comuniste incluzand agentii sovietici si descendentii lor ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -