luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsViorica Dăncilă doreşte elevilor un trai bun şi rost în viaţă. 4.000...

Viorica Dăncilă doreşte elevilor un trai bun şi rost în viaţă. 4.000 de şcoli nu au aviz ISU, iar 1.180 au WC în curte

-

Prezentă la inaugurarea noului an școlar, premierul Viorica Dăncilă le-a urat elevilor un trai mai bun şi rost în viaţă, prin educaţie şi performanţă şcolară. Paradoxal, 4.000 de şcoli nu au aviz ISU, iar 1.180 au WC în curte.

Începutul noului an şcolar a găsit-o pe Viorica Dăncilă în mijlocul elevilor de la Şcoala Gimnazială din Sântămărie Orlea, judeţul Hunedoara. Premierul le-a transmis elevilor încrederea sa şi i-a îndemnat să facă performanţă ca elevi, dar şi ca studenţi ai facultăţilor româneşti.

Viorica Dăncilă, la începutul noului an şcolar, la Şcoala Gimnazială din Sântămărie Orlea, judeţul Hunedoara (sursa foto: Facebook)

„Dragi copii, vă aflați astăzi în diferite clase ale ciclului gimnazial. Unii ați venit cu emoția primei zile de școală, alții aveți deja privirile îndreptate către liceu. Îmi doresc ca un număr cât mai mare dintre voi să ajungă la liceul pe care vi-l doriți, la facultatea pe care vi-o doriți. Îmi doresc ca voi să faceți parte din acei elevi care ajung la facultate și fac performanță. Am încredere în potențialul vostru, al tuturor, iar viitorul este al vostru”, a spus premierul.

- Advertisement -

Viorica Dăncilă a trasat coordonatele unei vieţi decente: fără sărăcie, lupta împotriva violenţei domestice, o sănătate bună şi ambiţii personale mari. Toate acestea, în opinia sa, sunt posibile doar prin educaţie.

„Educația înseamnă pentru acești copii o viață mai bună, un trai mai bun, oportunitatea de a-şi clădi un rost în viață. Educația reprezintă concret ieșirea din sărăcie, combaterea violenței domestice, o stare de sănătate mai bună, ambiții personale mai mari care atrag după sine alte și alte generații. Educația înseamnă o dezvoltare mai bună a comunităților locale”, a afirmat prim-ministrul.

https://www.facebook.com/psdbiroupresa/videos/487690908677814/

- Advertisement -

La final, Viorica Dăncilă a spus că ştie cât de important este ca Guvernul să sprijine învăţământul românesc. Ea s-a declarat mândră de moştenirea pe care o lasă în urmă în această privinţă, anume un număr mare de elevi din mediul rural care ajung pe băncile facultăţilor.

„Pentru mine personal, ca prim-ministru, e important să fac tot ce este posibil pentru a realiza aceste lucruri. Este important să las în urmă un număr cât mai mare de elevi din mediul rural care să ajungă la facultate și sunt mândră de această moștenire. Vă urez succes și la mulți ani celor care ieri și-au sărbătorit ziua onomastică”, a adăugat, la sfârşitul discursului său, Viorica Dăncilă.

Anul şcolar 2019-2020 începe în contextul unei acute lipse de elevi înscrişi, cu aproape 200.000 mai puţini decât anul trecut. Numărul elevilor, comunicat oficial de Ministerul Educaţiei, este cel mai mic din ultimii 30 de ani. Faţă de anul 2009, populaţia şcolară s-a redus cu aproape 575 mii de elevi, adică 14,84%.

sursa: edupedu.ro

Totalul celor înscrişi la grădiniţe şi şcoli este de 2.824.594 de elevi şi copii, care vor fi îndrumaţi de 215.289 de cadre didactice, conform unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale.

Ca de obicei, primul clinchet de clopoţel ia Guvernul României prin surprindere. Ministerul Educaţiei şi ministrul interimar Daniel Breaz refuză furnizarea unor cifre oficiale exacte, aduse la zi, cu privire la starea infrastucturii şcolare.

Totuşi, la 9 martie 2019, Ecaterina Andronescu, atunci ministru al Educaţiei, transmitea următoarea situaţie cu privire la starea şcolilor ce deţin grupuri sanitare în curte, fără apă curentă şi canalizare.

Concluzia ministrului era aceasta: şcolile româneşti fără grup sanitar interior, neracordate la sistem de canalizare şi apă curentă totalizează un număr de 2.219 unităţi şcolare.

Potrivit ministrului interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, doar 300 de şcoli mai au WC-ul în curte. Totuşi, conform Ministerului Afacerilor Interne, citat de edupedu.ro, există 1.176 de clădiri aflate în baza materială a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat care au grup sanitar în exterior.

Aşadar, WC-ul din curte rămâne, şi anul acesta şcolar, o constantă a învăţământului românesc. Sperăm să nu mai asistăm la tragedii precum cea din aprilie 2019, când un copil de trei ani a murit în judeţul Iaşi, după ce a căzut în fosa septică a şcolii din localitate.

O altă problemă majoră este cea a transportului pentru elevii care locuiesc în localităţi mici şi izolate. Ei sunt nevoiţi să facă naveta între casă şi şcoală, folosind metoda autostopului, în lipsa unei reţele de transport oferită de statul român.

Folosind transportul de ocazie, elevii se expun unor pericole reale pentru siguranţa lor fizică. Cazul Caracal, în care Alexandra Măceşanu şi-a pierdut viaţa, a zguduit din temelii România.

Şi anul acesta, revine problema lipsei manualelor. Trimise la retipărire, după flagrante greşeli de concepere, unele manuale şcolare lipsesc elevilor, mai ales celor din clasa a VII-a. Cu toate acestea, Ministerul Învăţământului a dat asigurări oficiale că manualele au ajuns cu bine în teritoriu.

Cei aproape trei milioane de elevi şi copii de grădiniţă vor fi întâmpinaţi de 4.000 de şcoli şi grădiniţe ce nu au obţinut avizul ISU. În Programul de guvernare, PSD promitea „Reabilitarea şi modernizarea clădirilor școlare, pentru ca toate unitățile de învățământ să obțină autorizații de funcționare (sanitară și ISU)“.

Învăţământul românesc se zbate în sărăcie, între supravieţuire şi dispariţie. Din precarul buget al Ministerului Educaţiei, în urmă cu o lună, premierul Viorica Dăncilă a tăiat un miliard de lei.

Acestea sunt condiţiile în care Viorica Dăncilă îi îndeamnă pe elevii României să facă performanţă, să-şi crească ambiţiile personale şi să-şi croiască o viaţă decentă. Totuşi, aceasta se declară mândră şi mulţumită de moştenirea pe care o lasă.

Paul Palencsar este teolog, jurnalist şi realizator de film documentar

 

 

 

 

 

 

 

 

6 COMENTARII

  1. O agramată / analfabetă de o prostie extrem de rară, poate chiar unică pe Terra, la acest nivel ! SIGUR circumvoluțiunile a ceea ce ar trebui sa fie creier în cutia ce’o deține pe umeri acest specimen hidos și gretzos malefic sunt pline cu KKt alterat de PH și TR (Videle) !
    Scârbă totală pentru astfel de subspecii !!!

  2. Caaa… UITE LA EA (luati exemplu !), la ANALFABETA de Dănciloaica !

    La scoala, chiar daca n-a fost o „bagaboanta’ (adica de-aia care… „A BAUT CERNEALA DIN CALIMARA” !), ci a fost… „TAMPITICA-si-cumintica” (cum a descris-o o profesoara de-a sa, de la Ploiest), N-A AVUT SUCCES (a picat toate examenele-„din-prima” !) si, totusi, asaaa… ANALFABETA-FUNCTIONAL, tot a ajuns… premier !!!

    Asadar, in România-de-astazi, ” („DECÂT” – Sic ! – daca) „NU – !!! – ai scoala, ai parte !”

  3. Am notat cu… (MINUS-)UNU (!), BINEINTELES, pregatirile acestui Guvern Dăncilă, (ȘI !) pentru acest an scolar !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Stai jos, guvern NEMERNIC si DEZASTRUOS !

    Mîine sa vii… „cu-tac’su-tuns”, REPETENTULE (!), daaaaaaaaaa ?!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -