Imagini incredibile au fost distribuite de Agenția Spațială Europeană (ESA): un crater uriaș, plin cu gheață, pe planeta Marte! Imaginile au fost realizate cu o cameră foto de înaltă rezoluție.
Craterul are diametrul de 82 de kilometri, iar grosimea stratului de gheață este de 1,8 kilometri.
Senzaționala descoperire, situată aproape de Polul Nord al planetei Marte, a fost numită „craterul Korolev”, după numele inginerului spațial Serghei Korolev. Apa din crater rămâne înghețată tot anul, a comunicat ESA.
Nicholas Thomas, cercetător la Agenția Spațială Europeană, a precizat că au fost modificate culorile fotografiei pentru a se adapta cât mai bine ochiului uman.
Misiunea Mars Express, cea care a făcut descoperirea, a fost lansată pe 2 iunie 2003 și a ajuns pe Marte șase luni mai târziu. Camerele analizau zona pentru a vedea dacă există gaz metan.
Oamenii de știință au spus despre craterul Korolev că este „o capcană de gheață”. Potrivit ESA, craterul poate fi important pentru supraviețuirea viitoarelor colonii de pe Marte. În plus, ar putea să le ajute să revină pe Pământ, dat fiind că moleculele de apă pot fi desprinse în hidrogen și oxigen, pentru combustibil de rachetă.