Cu 383 de voturi „pentru” (erau necesare 374), Ursula von der Leyen, din Germania, a fost validată ca viitoare şefă a Comisiei Europene de către europarlamentarii din forul continental.
Vicepreşedinte al Comisiei Europene va fi olandezul Frans Timmermans, responsabil cu statul de drept în UE. Timmermans este privit cu ostilitate în România de către PSD şi ALDE.
Acesta i-a avertizat dur de mai multe ori pe Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu pentru atacurile repetate la statul de drept, dar n-a fost luat în serios. Între timp, Dragnea a fost condamnat şi a simţit pe pielea lui că nu-i de joacă atunci când politicienii acuzaţi de corupţie atacă justiţia.
Călin Popescu Tăriceanu a reuşit să scape, de moment, cu ajutorul parlamentarilor PSD-ALDE-Minorităţi Naţionale, care au blocat ancheta DNA în dosarul şpăgii de 800.000 de dolari de la Microsoft. Tăriceanu este acum disperat să convingă PSD şi Pro România să-l susţină candidat la prezidenţiale pentru a-şi păstra imunitatea.
„Să păstrăm planeta sănătoasă”
Candidata din Germania care îi ia locul luxemburghezului Jean Claude Juncker a promis, în plenul Parlamentului European, politici pentru salvarea climei, empatie pentru imigranți și necesitatea salvării celor care pornesc pe mare spre Europa, și taxe mai mari pentru marile companii de tehnologie, transmite DPA.
Zero emisii de carbon în UE
Ea a afirmat că, în primele 100 de zile de mandat ca preşedinte al executivului comunitar, va propune o legislaţie prin care Europa să devină „primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050″.
Candidata germană a mai spus că, pe tot parcursul vieţii, a fost ghidată de „convingeri europene”, ca mamă şi ca om politic.
„Vrem multilateralism. Vrem comerţ corect. Apărăm ordinea bazată de reguli. Pentru că ştim că este mai bine pentru noi toţi”, a arătat ea în discursul din Parlamentul European.
Mesaj pentru giganţii IT
Totodată, Ursula von der Leyen s-a angajat că viitoarea Comisie va fi formată dintr-un număr egal de femei şi de bărbaţi.
Cu acelaşi prilej, ea s-a angajat să ia măsuri împotriva violenţei asupra femeilor, pe care nu o consideră „o problemă a femeilor”, candidata la preşedinţia Comisiei promiţând să o includă în lista infracţiunilor specificate în Tratatul UE.
„Dacă închidem decalajele dintre noi, vom deveni mai puternici ca uniune”, a subliniat ea.
În acelaşi discurs, Ursula von der Leyen a considerat inacceptabil faptul că giganţii din domeniul tehnologic plătesc taxe foarte scăzute.
„Când giganţi tehnologici fac profituri uriaşe în Europa, este un lucru bun. Dar dacă ei fac aceste profituri beneficiind de pe urma sistemului nostru de educaţie, a lucrătorilor noştri calificaţi, a infrastructurii noastre şi a serviciilor noastre sociale, nu este acceptabil faptul că ei nu plătesc aproape deloc taxe”, a punctat von der Leyen.
Empatie pentru imigranți
Pe de altă parte, ea a promis un „nou pact” cu privire la migraţie şi relansarea eforturilor de reformare a sistemului de azil în Uniunea Europeană, subliniind că este nevoie de „empatie şi acţiune decisă”.
Marea Mediterană a devenit „una dintre frontierele cele mai mortale din lume”, a spus candidata germană, amintind „datoria de a salva vieţi” pe mare.
„UE are nevoie de frontiere umane”, a insistat Ursula von der Leyen, menţionând totodată că UE trebuie să reducă migraţia ilegală şi să găsească un nou mod de a distribui solicitanţi de azil între statele comunitare.
Ea consideră de asemenea crucială întărirea securităţii frontierelor UE şi a pazei de coastă, care va trebui să numere 10.000 de membri cel târziu în 2024, „mult mai devreme” decât era prevăzut.
O nouă şansă anti-Brexit
Referitor la Brexit, Ursula von der Leyen s-a declarat pregătită pentru o nouă amânare a acestuia faţă de data stabilită, 31 octombrie.
„Sunt pregătită pentru o nouă extindere a datei de retragere (a Marii Britanii), dacă va fi necesar mai mult timp dintr-un motiv întemeiat”, a indicat ea, o declaraţie primită cu huiduieli de eurodeputaţii britanici pro-Brexit.
Discursul de marţi a fost pledoaria finală prin care Ursula von der Leyen a încercat să-i convingă pe europarlamentarii să-i acorde votul în plenul Parlamentului European.
Pentru a-i succeda luxemburghezului Jean-Claude Juncker, Ursula von der Leyen, o apropiată a cancelarului Angela Merkel, trebuia să obţină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puţin 374 de voturi. (Agerpres)
Nu mai vorbiti de „statul de drept” pana cand nu ii prezentati DEFINITIA!
Cara-te, mai psdistule, de-aici, nu ti-e rusine sa spui asa ceva?
Dom Rizoaica,în orice caz,un stat de drept NU este ceea ce a ajuns România în AD 2019 după vreo 20 de ani de guvernare DIRECTĂ social-democrată.
Un stat de drept nu este nici fruntaș în 99% din statisticile subdezvoltării,ca România,nici pe locul 5 în lume ca populație emigrată,și încă în timp de pace.
În rest,mai căutați definiția pe net,pagina dicționarului filozofic.
Iaca poznă,Timmermans continuă să fie la „butoane”…
Cred că PSD este în delir!