marți, iulie 15, 2025
AcasăOpiniiExact despre asta este vorba!

Exact despre asta este vorba!

-

Ha-ha-ha! Genial! Carevasăzică, la specialii din administrație mergem cu rugăminți, îi atacăm la corazon să renunțe la o parte din salariu.

În schimb, profesorilor le luăm din bani cu japca. Ei nu merită rugați.

Firește, explicația e simplă: apelul emoțional este făcut tocmai pentru a-i salva pe funcționari; să renunțe un pic la salariu și ne prefacem că nu vedem ineficiența instituțiilor lor. În schimb, profesorii n-au decât să defileze ca pe vremea lui Ciucă, dacă nu le convine.

***

- Advertisement -

Întrebare: „Vă veți reduce indemnizația?”.

Nicușor Dan: „Putem reduce bugetul Administrației cu 20%, asta înseamnă 20 de mil de lei, mult mai mult ca 1000 sau 2000 de lei pe care i-aș putea reduce eu la salariu”.

Exact despre asta este vorba! Dacă s-ar aplica această logică în orice instituție și companie de stat, România ar avea enorm de câștigat și nu am mai vorbi atât despre impozite.

- Advertisement -

Anvelopa bugetară este cea care contează, nu salariile individuale. Este preferabil să plătim bine oameni care să reducă anvelopa bugetară, nu să plătim prost oameni care să nu reducă nimic.

Este indicat să lăsăm salariile flexibile, că așa e și în sectorul privat, de când lumea și pământul, pentru ca decidentul (ministru, director de companie) să poată fi în măsură să atragă oameni competenți la stat, cu ajutorul cărora să reducă anvelopa bugetară, adică cheltuielile totale.

***

Moțiunea de cenzură a AUR intră direct în Hall of Fame!

Unii care au votat noi taxe alături de PSD și care au avut în programul de guvernare extinderea aberantului impozit minim pe cifra de afaceri, unic în lume în prostia lui, critică acum guvernul pentru… creșteri de taxe.

Asta e, dacă românii au trimis în Parlament iubitori de biruri, atunci sunt astăzi tratați cu biciul. Simplu ca bună ziua.

DE ACELAȘI AUTOR:

Elita de pradă

PSD, treci la spălat vasele!

Nicușor și impostorul

10 COMENTARII

  1. Frans de Waal, un cercetator olandez care a studiat comportamentul animalelor si cognitie, a efectuat Impreuna cu echipa in care lucra urmatorul experiment: doua maimute inchise in custi separate au fost rasplatite pe rand cu cate o bucata de castravete pentru efortul de a pune o piatra intr-o cutie. Dupa doar doua repetari, experimentatorul a decis sa rasplateasca una dintre maimute cu un bob de strugure in timp ce cealalta a primit tot castravete. Ceea ce s-a intamplat a fost revelator: maimuta care a primit castravete a aruncat cu castravetele in experimentator si a inceput sa protesteze tragand de gratii. S-a demonstrat, daca mai era nevoie, ca si maimutele au perceptia nedreptatii si, odata expuse la nedreptate, reactioneaza chiar rapede.
    Nu cred ca era nevoie de maimute in custi ca sa intelegem ca perceptia nedreptatii este larg raspandita.
    In situatia noastra, se ia decizia cresterii uniforme a unor taxe. Efectul cade asupra tuturor, saraci sau bogati. Insa efectul nu este uniform, echivaleaza cu experimentul ipotetic in care unei maimute ii lasi un castravete, dupa ce i-ai fluturat pe la nas strugurii, iar celeilalte dintr-un kg de struguri ii lasi jumatate; la unii dintr-o tona lasi o suta de kilograme, e greu de crezut ca pot manca atat, dar asta este cu totul alt experiment…Evident ca starea emotionala a celor multi, cei care raman cu castravetele, va fi furia data de sentimentul ca sunt nedreptatiti pentru ca ceilalti primesc tot strugurii, chiar daca imputinati..Un sentiment de nedreptate manifestat prin furie, identic cu maimuta din experiment. Chiar daca efectul total este salvarea economiei tarii, asta este aproape irelevant, nedreptatea individuala primeaza – singurul capitol la care reusim sa ne vedem la individual…
    Insa cei nemultumiti coalizeaza, apare semtimentul colectiv de injustitie sociala si furia asociata.
    Oare cei ce au zis impozit progresiv au avut si o motivare economica sau doar pe aceea de a indeparta de la ei furia celor multi? Iata ca si sondajele, asa cum sunt ele, surprind efectul. Cei ce dau glas puternic urii, un soi de stand-up comedy, par sa se aseze si mai confortabil in fruntea furiosilor. Multe voci dintre cele ce ies public zilele acestea incearca sa fie purtatorii de cuvant ai furiei, iar cei ce se pricep sa joace acest rol vor strange capital, e irelevant ca nu au solutii, ba chiar sunt cauza problemelor. Si ies in partide aproape constant aceleasi voci…
    Dincolo de salvarea economiei, poate ca nu strica putina atentie la sentimentul de furie. Sunt necesare foarte multe explicatii din partea guvernantilor, prezenta lor cu explicatii printre oameni este vitala pentru democratie. Altfel, sacalii sunt peste tot. Liberalii, din toate timpurile, nu par sa inteleaga ca atunci cand sacul pare ca n-are fund indivizii petrec bine la gramada dar la vremuri de restriste se simt nedrepatiti la individual.

  2. Consilierul Atanasiu, un măr otrăvit, abordarea lui este de negociere nu de Reformă.Atitudinea lui Bolojan, discursul său vine din reacția opiniei publice, neîncredere față de o Justiție coruptă, egoistă, de castă și lacomă.Magistrații autohtoni compară forțat neîncrederea în Justiție cu cele din Italia și Spania, unde democrația este funcțională, libertatea de exprimare nu e îngrădită. Aștep un tabel comparativ Italia/Spania/România cu NUP și prescripții.

  3. De cateva zile nu-s bun de nimic.Ptr ca vad ca acum se iau iar masurile care m-au bagat in faliment in 2009 (aveam o firma de imobiliare).Atunci Guvernul Tariceanu(ca acum guvernele Ciuca si Ciolacu) a facut cheltuieli enorme si fara acoperire financiara reusind ca de la un plus de 7,8% din Buget sa incheie anul 2008 cu minus 12% . Atunci a inventat taxa pe vanzarea de proprietati aplicata la intreaga suma.In 2003 Adrian Nastase a introdus primul taxa de 2% sau 3 % dar doar pe DIFERENTA in plus la vanzare fata de pretul initial al achizitiei. Tariceanu a introdus, in martie cred, ideea cretina a ministrului sau de finante Sebastian Vladescu sa impoziteze intrega suma de vanzare .Asta nu-i nimic dar in iunie au realizat ca pot obtine din aceste impozite mai mult daca majoreaza(artificial evident ptr ca pretul unui produs in capitalism depinde doar de CERERE si de OFERTA si nu de tampeniile unui guvern incompetent si falit ca cel al lui Tariceanu). Asa ca in doar 2 saptamani in toata tara sau majorat, aproape dublat preturile apartamentelor.Au realizat asta majorand sumele de impozitare minime pe care le aveau notarii , apoi au pus evaluatoerii si in special cei de la banci sa puna noile preturi de vanzare ca rezultat al evaluarilor lor si apoi au publicat noile preturi in presa locala ca fiind cele cerute de diverse persoane (va dati seama ca cineva care a vazut ca un apartament ca al sau care se vindea cu 45000 de euro era vandut acum de Neica Nimeni cu 90000 euro , deci a cerut si el acelasi pret rapid) si aceleasi preturi au aparut si la agentiile imobiliare bucuroase sa obtina comisioane duble .DAR …romanul nu-i asa prost cum credea Tariceanul asa ca nu s-au mai facut vanzari la aceste preturi uriase si nu a mai calcat nimeni in agentiile imobiliare in 2008 unde pretul vanzarii era inregistrat .In fiecare an patronii de la imobiliare mergeam pe 12 ianuarie sa fim verificati si sa dam 400 lei cica amenda indiferent de cat de corecte erau actele financiare,Si eram atunci in P Neamt 89 de patroni care ne calcam pe picioare la acea data.Dar in 2009 mai eram doar 2 si seful de atunci al Garzii mi-a spus ca ,,l-r bate Dumnezeu daca mi-ar cere cei 400 de lei ptr ca din acte reiesea ca in 2008 am pierdut din banii mei o suma enorma. Asa ca pe 13 ianuarie am declarat firma in faliment .

  4. Pe buna dreptate solutia nu era cresterea taxelor care devin o povara pe umerii omului de rand si a companiilor private. O societate comerciala va plati mai mult la achizitie cu 2% in TVA si va plati un halucinant 16% pe dividende, sa tot faci afaceri in Romania. Asta in timp ce la mafia media ni se serverste ca avem cel mai mici taxe din UE. Poate, insa avem si salarii mediocre. Impozitul progresiv aruncat ieri de gunoiu Grimase Grindeanu este praf in ochii fraierilor. Cata nu aplicam impozitul pe venit la 10% la acelasi nivel al salariilor avem tot o forma de progresie. De exemplu, la un venit net de 10.000 lei, cei 10% inseamna 1000 lei, iar la un venit net de 4.000 lei, inseamna 400 lei. Cata vreme avem o diferentiere intre cele doua nivele putem discuta despre progresivitate. Insa matematicianul de carton Grimase Grindeanu nu a vazut acest aspect ca cel care castiga mai mult si plateste mai mult.

    Pachetul 1 trebuia sa inceapa cu o plafonare a salariilor, pensiilor a indemnizatiilor din CA pana cand Statul identifica sursele de sifonare. O perioada determinata, nimic mai mult. Nu te apuci sa tragi de timp pana iti faci curatenie pe buzunarul celor buni platnici. Statul nu ofera nimic mediului privat care este in colaps, incasarile in anumite sectoare sunt la nivelul anului 2020 cand a venit pandemia. Deja este tot mai greu sa faci afaceri in Romania. Am auzit declaratii incurajatoare la nea Grimase ieri insa este vrajeala politicianista sa afirmi ca trebuie relansat mediul economic, PSD a urat mediul privat de cand se stie, iar toti angajatii de la Stat au vrut sa traisca mai bine cu eforturi mai putin decat angajatii de la privat.

    La acest moment asistam la o temporizare a jocului, au majorat taxele si au lovit puternic in mediul privat, dar ce ofera actual Guvern? Unde sunt pachetele 2 si 3 pentru corectura nedreptatilor create de Iohannis cu Ciuca si Ciolacu? Cel mai tare ma inspaimanta ca nu mai avem opozitie. AUR este un cacat de partid, idiotul care il pastoreste nu a fost in stare sa prezinte o alternativa, el doar croncane acelasi fraze fara finalitate, niciun plan concret economic, solutii, critici constructive. Cum mama naibii partidul asta are 40% intentie de vot? Inseamna ca este votat de retardati care nu au nicio asteptare de la o Semiom. Lipsa opozitiei s-a vazut la numirea lui Busuioc, a fost o omerta generala, inclusiv cu Presedintele Dan. La fel nu numirea controversatei Lia Savonea la ICCJ, o judecatoare care a distrus justitia din interior conform planului lui Draknea. USR facea o opozitie buna, o promovat si legea pensiilor speciale (respinsa de PSD+AUR), insa acum fiind in guvern vor trebui sa taca din gura, desi am vazut ca unii ministrii au clontul pus.

    Nu-i asa ca are mult tupeu Grimase Grindeanu cand spune ca se opune lui Ciolos la SIE sau SRI, in timp ce nimeni nu s-a opus mediocrului de Busuioc la CCR? AUR de ce nu a contestat numirea acestui impostor? Pentru ca PSD=AUR falanga galagioasa sa ciumei rosii, colacul de salvare al pesedistilor, acesti parveniti care s-au vrut JR Ewing de Romania.

  5. Reforma inseamna schimbarea radicala a sistemului nu acelasi sistem usor diminuat, diminuat temporar as zice.
    Adica pensiile sa fie exclusiv dupa contributie iar salariile dupa o grila a profesiilor, in funcie de nivelul de calificare, gradul de reponsabilitate, periculozitate etc.
    Atit de simplu. Nici macar nu trebuie sa o ia de la zero ci trebuie sa imprumute acest sistem din vreun stat unde exista asa ceva.
    Vreau sa vad ca exista vointa politica la N.Dan si Bolojan. Pe urma in parlament PSD poate sa pice legea insa se va sti clar pe cine aratam cu degetul, insa nu vreau complicitatea de acum unde nici nu se incearca pentru o ipotetica respingere in parlament.

  6. Eu nu sunt adeptul unei aplatizari a drepturilor, dar nici a unei exagerate discrepante.
    Lozinca cu retributia „fiecaruia in functie de cantitatea si calitatea muncii depuse” mi se pare cea mai echitabila!
    Daca problema cantitatii se poate rezolva mai usor, problema calitatii e mai complicata.
    Dar Ilie Bolojan, impreuna cu Nicusor Dan, le pot aduce la un numitor comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -