duminică, iulie 27, 2025
AcasăOpiniiSituația din războiul ruso-ucrainean, dincolo de ce spun Dungaciu, Tucă, Gușă, Cristoiu

Situația din războiul ruso-ucrainean, dincolo de ce spun Dungaciu, Tucă, Gușă, Cristoiu

-

Lovirea de către Ucraina a unuia din elementele triadei nucleare rusești este o escaladare majoră a războiului și Putin ar avea acum, în premieră, acoperirea doctrinară să replice cu o lovitură nucleară, dar este foarte probabil că n-o va face, mi-a explicat comandorul Sandu-Valentin Mateiu într-un interviu în care mi-a prezentat situația actuală a războiului.

Putin n-o va face nu din milă sau considerente umanitare, ci pentru că nu are de câștigat absolut nimic dacă ar recurge la arme nucleare, ba dimpotrivă. El speră să-l îmbrobodească pe Trump astfel încât să fie reluate relațiile ruso-americane. Folosirea armelor nucleare ar fi un impediment din acest punct de vedere.

Situația de pe front e descrisă zilnic de trompetele rusești, precum celebrul Dungaciu, ca fiind critică pentru ucraineni. Dacă nu azi, sigur mâine, iar dacă nu mâine, sigur săptămâna viitoare ucrainenii vor fi făcuți praf de ruși, spun Dungaciu, Tucă, Cristoiu, Gușă, Hartmann și toată echipa de zgomote a Moscovei. Știm refrenul, îl auzim deja de trei ani și jumătate, că e același.

Dar care e situația reală?

- Advertisement -
Comandorul Sandu Valentin Mateiu

Comandorul Mateiu, ofițer în rezervă care a activat 20 de ani în serviciile de intelligence ale Armatei române, a făcut un tablou echilibrat, foarte bine structurat.

Lovitura dată aviației strategice rusești este foarte puternică. 40 din bombardierele strategice au fost grav avariate ori distruse. Aceste avioane nu se mai fabrică și nici măcar nu mai există piese de schimb pentru ele. Pe termen mediu și lung, asta înseamnă că va fi o reducere a capacității rusești de a lansa rachete de diverse tipuri asupra Ucrainei. Dacă ucrainenii reușesc să mențină această campanie, lucrurile vor lua o întorsătură foarte complicată pentru armata rusă.

1. Din punct de vedere politic, ambele state sunt încă puternice. Ucrainenii sunt uniți în jurul lui Zelenski, ei știu că singura alternativă la rezistența pe care o opun acum e sclavia la acest stat criminal care e Rusia. O sclavie care poate oricând degenera în genocid, așa cum s-a mai întâmplat în istorie. În cealaltă tabără, nu există semne că sistemul represiv s-ar fisura. Putin ține Rusia într-o mână de fier și totul e cufundat în tăcere și teroare.

- Advertisement -

2. Social, de asemenea, ambele state încă pot absorbi șocul războiului, deși o fac din ce în ce mai greu. Surse credibile și convergente indică pierderi de 1.000.000 de oameni la ruși, până acum, și de 400.000 la ucraineni. Așadar, un raport de 2,5 la 1. E foarte probabil, spune comandorul Mateiu, ca la ruși numărul morților să fie mult mai mare din totalul victimelor, deoarece acesta e stilul de luptă al armatei ruse, fără nicio considerație față de viața oamenilor. Totuși, atât ucrainenii, cât și rușii încep să resimtă lipsa efectivelor. Rușii au practicat până acum un sistem de mercenariat, bărbații erau înrolați contra unor sume de bani care în Rusia înseamnă ceva enorm – 1,5 milioane de ruble (aproape 20.000 de dolari). Între timp, banii au început să se cam termine, sumele au scăzut în Bașkiria, de exemplu, la un milion de ruble. Și nici amatorii de a muri sau a fi schilodiți pe front pentru banii ăștia nu mai sunt așa mulți. La ucraineni, situația e de asemenea dificilă, resursa umană scade și s-a introdus un sistem de plată asemănător celui de la ruși, pentru a atrage tinerii.

3. Economic, Ucraina rezistă cu ajutorul Occidentului. Și Rusia rezistă, dar cât va reuși acest lucru în condițiile unei dependențe tot mai mari de China, ale epuizării resurselor valutare și ale scăderii prețului la țiței – nu se știe. Nabullina, guvernatoarea Băncii Rusiei, a făcut deja minuni până acum.

4. Militar, rușii au în continuare superioritate numerică la toate categoriile. Ucrainenii compensează prin faptul că, fiind o societate democratică, au o capacitate de inovație și de diversificare mult mai mare. Deși în continuare se dau lupte ca în Primul Război Mondial, în tranșee, și se folosesc tunuri, tancuri și aviație, totuși acest război tinde să devină tot mai mult unul al dronelor. Cam 80% din pierderi sunt provocate de drone. Este o cursă fantastică, în care inovațiile apar pe bandă rulantă; ce inventează unii azi e preluat mâine și de ceilalți. Ucrainenii au un avantaj al calității, pentru că au în spate tehnologia occidentală și, fiind descentralizați și cu inițiativă privată, lucrurile merg mult mai bine și mai repede. Rușii au standardizat industria, produc în serie, dar corupția și rigiditatea sistemului de stat îi împiedică să fie la fel de inovativi.

Pe front, Putin plănuiește să atace non-stop în 2025-2026. Se anunță în această vară atacuri la Sumi și Harkov. Marele lor obiectiv rămâne însă, indiscutabil, trecerea Niprului și cucerirea Odessei, ceea ce ar tăia accesul Ucrainei la Marea Neagră.

În stânga, linia frontului în februarie 2023. În dreapta, linia frontului în 7 iunie 2025. Dincolo de cloncăneala agenților Rusiei, care ne vestesc zilnic victoria zdrobitoare a armatei lui Putin, vedem că la scară macro lucrurile sunt, practic, aproape neschimbate

Aici intervine interesul direct al României. Dacă Rusia face acest lucru, soarta Moldovei e ca și pecetluită. Va urma inevitabil atacul asupra acestei țări, ceea ce ar pune Bucureștiul într-o situație foarte grea. În primul rând, România ar trebui să aleagă dacă-și abandonează frații de peste Prut. În al doilea rând, ieșirea rușilor la Dunăre i-ar aduce iar la granița noastră, ceea ce e un coșmar din toate punctele de vedere.

Pentru România, e vital ca Ucraina să reziste și ca rușii să nu ajungă la granița noastră. Orice ajutor am da și orice efort am face ca să ajutăm Kievul, în acest moment, ar fi total îndreptățite din perspectiva intereselor României.

Așa putem înțelege ferocitatea cu care Rusia desfășoară războiul hibrid în România, încercând să arunce în haos societatea noastră și să paralizeze orice pregătiri ale țării noastre de a se apăra. Orice atac militar e precedat – asta se știe de mii de ani – de o pregătire a terenului. În cazul de față, e vorba de propaganda care ține în pragul isteriei milioane de români cu zvonuri privind implicarea României în război.

DE ACELAȘI AUTOR:

Rusia din vocea lui Putin

3 COMENTARII

  1. Daca rusii ar ajunge la gurile de varsare ale Dunarii, cam cat din Marea Neagra ar controla? Marea le da mobilitate, multe rachete cu care au lovit Ucraina au fost lansate de pe nave. Unde ar mai putea ajunge, odata ce s-ar consolida in MN?

      • Fara dadaca americana, tarile astea au inteles ca “sunt toate pe linia frontului estic” (cam asa s-a exprimat Rutte).
        Abandonata de dadaca si amenintata de rusi la est, Europa chiar va deveni Great, e singura ei sansa, si isi va apara fiecare coasta. Cu atat mai mult, coasta MN.
        Daca nu face asta, e gone. Sunt vremuri extraordinare, iar prin faptul ca l-au ales pe Nicusor Dan, romanii au aratat ca vor sa devina cu adevarat parte din lumea buna. Nu din motivul asta exista atata opozitie cu atata forta de destabilizare si incapatanare distructiva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -