marți, mai 6, 2025
AcasăMainTaifunul electoral a făcut trei victime într-o zi: Guvernul PSD-PNL-UDMR, Marcel Ciolacu...

Taifunul electoral a făcut trei victime într-o zi: Guvernul PSD-PNL-UDMR, Marcel Ciolacu și Elena Lasconi

-

Opțiunile electorale bezmetice, urmate de rezultate catastrofale la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025, i-au doborât pe Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR), la fel cum a pățit Nicolae Ciucă (PNL) după scrutinul prezidențial din 24 noiembrie 2024. De data asta, printre victime se numără și Guvernul coaliției anti-reformiste PSD-PNL-UDMR.

Au început să cadă capete după turul 1 al alegerilor prezidențiale. Și au căzut chiar din prima zi după scrutin: luni și-au dat demisia, în ordine cronologică, Elena Lasconi (de la șefia USR) și Marcel Ciolacu (din funcția de prim-ministru). Automat, a picat și Guvernul.

E posibil ca Marcel Ciolacu să piardă și șefia PSD.

În schimb, USR e pe val: poziționarea alături de Nicușor Dan începând din 9 aprilie, pe aproape toată perioada campaniei electorale, îl apropie tot mai mult de cooptarea la guvernare.

- Advertisement -

Ciolacu pleacă de la Guvern, Bolojan a luat act de demisia sa. Premierul interimar va fi anunțat marți

Coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități s-a fracturat luni, la aproape 5 luni de când a fost creată. Acordul a fost rupt de PSD după ratarea intrării în turul 2 a candidatului comun al coaliției, Crin Antonescu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu (57 de ani), și-a înaintat demisia din funcția de prim-ministru.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a luat act de demisia acestuia, printr-un decret prezidențial, a anunțat Administrația Prezidențială.

- Advertisement -

Pentru moment, miniștrii PSD vor rămâne ca interimari în Guvern, care va fi condus de un prim-ministru interimar, ce va fi desemnat în prima parte a zilei de marți, dintre actualii miniștri, de către președintele interimar Ilie Bolojan.

Așadar, interimat pe toată linia: președinte – prim-ministru – miniștri.

Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Perioada de interimat a Guvernului poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Executiv. Componența politică a acestuia va depinde de numele viitorului președinte al României: Nicușor Dan sau George Simion.

Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat luni, la finalul ședinței Biroului Politic, că liberalii nu vor renunța la guvernare, pentru că atât miniștrii, cât și parlamentarii „au jurat că vor servi interesele românilor”.

Predoiu a confirmat că PNL îl va susține „necondiționat” pe Nicușor Dan în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Și UDMR a anunțat că-l susține pe primarul Capitalei. În schimb, PSD nu va susține pe nimeni: „Am luat decizia de a nu susține public unul dintre candidați. Fiecare simpatizant va vota după propria conștiință”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a pierdut Guvernul și ar putea rămâne și fără șefia PSD

Marcel Ciolacu plătește scump cel de-al doilea eșec consecutiv, în mai puțin de 6 luni, al candidatului susținut de PSD la alegerile prezidențiale. Nici el însuși (locul 3 pe 24 noiembrie 2024, cu 19,14%, după Călin Georgescu și Elena Lasconi), nici Crin Antonescu (locul 3 pe 4 mai 2025, cu x%, după George Simion și Nicușor Dan) n-au reușit să intre în turul 2.

Marcel Ciolacu și-a pierdut deja funcția de prim-ministru, prin demisia de luni, și e posibil să rămână și fără cea de președinte al PSD.

În ședința Consiliului Național al PSD s-a votat ieșirea partidului din alianța de guvernare.

Liderii PSD au stabilit că vor relua săptămâna viitoare discuția despre schimbarea conducerii partidului.

Elena Lasconi a demisionat de la conducerea USR

Și Elena Lasconi (53 de ani) a fost „măturată” de alegerile prezidențiale din 4 mai. Comportamentul ei iresponsabil din ultimele luni i-a distrus capitalul politic acumulat în toamna anului trecut, când reușise să intre în turul 2 al alegerilor pentru șefia statului (locul 2, cu 19,17%), scrutin anulat ulterior.

Lasconi şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte a Uniunii Salvaţi România (USR) tot luni, la o zi după rezultatul catastrofal obținut în alegerile prezidențiale – 2,62% (locul 5). Ca urmare a comportamentului ei iresponsabil din ultimele luni, ea urma oricum să fie schimbată la Congresul USR din 21 iunie.

Elena Lasconi (53 de ani) a anunțat într-un scurt text pe Facebook: „A venit momentul unei decizii grele. Demisionez din funcția de președinte USR. Așa consider că este corect, firesc și bine în acest moment. Demisionez cu inima împăcată că în ultimul an am făcut tot ce a ținut de mine pentru ca România să fie mai bine”.

La alegerile prezidenţiale de duminică, Elena Lasconi a obţinut doar 252.708 voturi, după ce pe 24 noiembrie 2024 intrase în turul 2 cu 1.772.500 de voturi.

Între timp, ea a refuzat să-l sprijine pe actualul finalist prezidențial, Nicuşor Dan, deși principalii lideri ai USR i-au cerut insistent acest lucru, ca urmare a cifrelor fără perspectivă ale ei din sondaje (între 4% și 6%).

Congresul USR este programat luna viitoare, pe 21 iunie.

Preşedinte interimar al USR este unul dintre vicepreședinți, Dominic Fritz (41 de ani).

Fritz s-a numărat printre liderii USR care au insistat pentru retragerea sprijinului politic pentru Elena Lasconi şi susţinerea lui Nicuşor Dan în cursa prezidenţială.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

11 COMENTARII

  1. Acum vedem efectele, insa trebuie analizata si cauza. Riscam sa ajunge o satra si sa instauram un bulibasa din vina exclusiva a guvernarilor PSD, a mafiei creata sub aceasta umbrela care nu poate fi numit partid politic, ci grup infractional organizat. Nu o sa ne mai judecam in instante ci in staboruri. Nu poti fura si minti la nesfarsit pentru ca saracia si foamea urla ca pe vremea lui Ceausescu. Evident ca acesti politicieni nu sunt destepti sa lase robinetul banilor sa mai si curga ca fraierii sa nu se prinda. Valul acesta de ura, ascensiunea unui partid extremist, izolationist, culmea, creat tot de ei, este efectul. Au creat o natie de prosti pe banda rulanta si acum tragem toti ponoasele. Analfabetul de Nordis Ciolacu, un individ fara scrupule, a fost toxic pentru Romania timp de aproape 6 ani. El este principalul vinovat impreuna cu tractoristul Stanescu Manga, Tudose Alt Manga, Grindeanu Gagicaru, Simonis.

    Democratia are o mare problema cand educatia nu mai este etalon in societate pentru ca votul omului informat, intreprinzator, cu spirit civic, este anulat de votul idiotului util, al asistatului util care nu vrea sa munceasca desi are oportunitati pentru ca traieste din ajutorul mai mic cu 80% de cat ar putea castiga. Vrem democratie? Educati-va, aveti spirit civic si pe urma mai vorbin. Cei 4 milioane de oameni daca ii cerni ajungi fix la cei care au educatie la genuchii broastei. O tara nu poate fi prospera avand muste in loc de oameni. Simion poate deveni Imparatul Mustelor.

    Ziaristii ar face bine sa realizeze montaje despre „cariera” de bataus, golan, dezaxat, a lui Simion. Asta care o agreseaza sexual pe Sosoaca, care il trage de urechi pe deputatul Bulai, care isi batea joc prin Parlament de Nicusor Dan. Smardoiul, ala tare in gura, fara niciun rezultat profesional, doar un gurist de 10 ani.

    JUPUILA PRESEDINTE!

  2. E bine ca niste secaturi primesc lovituri meritate, dar adevarata lor judecata daca va fi, va fi dupa 18 mai. Deocamdata, demisiile lui Ciolacu, Lasconi si altii ca ei sunt niste gesturi menite sa ne abata atentia,
    Acum, avem un singur obiectiv: sa ne salvam!
    Romania este aprape acaparata de o forta despre care nu stim bine ce vrea si unde ne duce. Toate puterile, toata gandirea noastra trebuie sa se concentreze ca sa ne salvam.
    Sa depasim diversiunile de acest gen si ne ocupam de esential. Victoria lui Nicusor Dan trebuie sa fie singurul obiectiv al acestor doua saptamani!

  3. Ca sa ma exprim plastic / in masura in care mi s-ar permite/ încet încet se va spala tot jegul acumulat în întregul sistem nedemocratic de pana acum. Ieri a început cu grosul jegului reprezentat de un smecher semianalfabet , recte ciolacu – covrigarul, culmea de aceeași etnie ca si iliescu , dar și simion. Insa este mult pana departe dacă ne gândim la aparatul legislativ sau judecătoresc. Nu mai vorbim de servicii și armata, deci executiv.
    Intreaga tara este făcută praf, iar noi ca popor suntem dezbinați. Fara învățământul atat de mult ignorat nu ne vom putea salva ca natiune.
    Iar pentru carcotasi:
    – nu nu sunt rasist, xenofob, etc.

  4. Din păcate PSD,ponta vor vota cu copilul lor de suflet Simion aur interzis în țări europene ptr activități de spionaj în favoarea Rusiei. Nici nu ar fi avut dreptul să meargă pe strada ci deportat în Rusia pe front

  5. Grigore Cartianu, acum spui ca Elena Lasconi este o victima?
    Pana acum doar articole impotriva ei apareau pe site-ul tau.
    Toata lumea o injura, o scuipa, de parca era o criminala.
    Papahagi a insultat-o intr-un mod oribil, la fel ca si tine si majoritatea cititorilor tai.
    Nimeni nu spunea ceva rau de Simion.
    Toata ura voastra s-a concentrat impotriva lui Lasconi
    Deci, nu din cauza lui Lasconi, ND nu va fi presedinte ci a lui Simion.
    Desi ND imi este antipatic, il voi vota, dar nu sunt sanse sa ajunga presedinte.

  6. Nu, ND nu are sanse la Presedintie, nu vrem ca Macron, Ursula, Coldea si militianul Predoiu sa danseze de bucurie.
    Cit despre „spionajul” lui Simion cum un imbecil spunea mai sus nu ne intereseaza, va fi in interesul Ucrainei si Moldovei sa ridice sanctiunile, mai ales Rep.Moldova cu politruci fara scrupule care au indraznit sa persecute cetateni romani dupa tot sprijinul si ajutoarele pe care le-au primit din Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -