Donald Trump a anunțat marți seara rezultatul discuțiilor ruso-americane purtate în capitala saudită Riad asupra Ucrainei. Înțelegerea la care au ajuns cele două delegații pare să fie o modalitate ocolită de a încerca să scape de conducerea pro-europeană de la Kiev și impunerea uneia noi, care să readucă țara sub controlul lui Putin. Trump s-a lansat în acuzații delirante, copiate literalmente din propaganda putinistă: la exact trei ani de când Rusia invada Ucraina, președintele american a rescris deja istoria, acuzându-l pe Zelenski că el ar fi pornit, de fapt, războiul!
Donald Trump a spus că ar trebui organizate alegeri în Ucraina ca parte a unui acord de pace cu Rusia și s-a lansat în comentarii pur și simplu șocante, fără nicio legătură cu realitatea și adevărul istoric.
Preluând integral propaganda rusească de pe rețelele de socializare, președintele american a pus războiul și distrugerile din Ucraina în responsabilitatea lui Zelenski: „Acum aveți o conducere (în Ucraina – n. red.) care a permis desfășurarea unui război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată”.
Trump a comparat orașele ucrainene cu „șantiere de demolare”, despre care a spus că „aceste orașe arată ca Gaza, (…) cele mai multe orașe (…) sunt răsturnate. Clădirile sunt prăbușite“.
Șeful de la Casa Albă a omis, pur și simplu, realitatea că Rusia e responsabilă pentru aceste nenorociri, transferând în schimb vina în seama lui Zelenski și a Ucrainei, adică în contul victimelor. El a pretins că „personal, îmi place“ de Zelenski, „e OK; dar nu îmi pasă de «personal», îmi pasă de a face treaba.”
Holy shit. Trump says Zelenskyy “should have never started” the war with Russia.
Putin started the war by invading Ukraine. He is literally spreading Putin talking points from the podium. What a disgraceful asshole.
— CALL TO ACTIVISM (@CalltoActivism) February 18, 2025
„Planul de pace“ ascunde, de fapt, predarea Ucrainei. Trump a mințit pretinzând că Zelenski are doar 4% în sondaje, când președintele ucrainean are, de fapt, 52%!
„Planul de pace“ pare, de fapt, unul gândit pentru a preda Ucraina în mâinile lui Putin. Cei trei pași ar fi: 1) încetarea focului; 2) alegeri; 3) negocieri de pace.
Este străveziu planul lui Putin și Trump de a face tot posibilul ca la alegeri – care nu au cum să fie corecte și relevante în condițiile existente azi în Ucraina – să impună un nou președinte și un nou Parlament, care să readucă țara pe orbita Rusiei.
„A trecut mult timp de când am avut alegeri” în Ucraina, a comentat Trump. Inițial, toată lumea a crezut că ideea organizării de alegeri a fost a rușilor, dar președintele american i-a lăsat cu gura căscată pe jurnaliști când a spus că delegația sa a venit cu propunerea! „Nu este vorba despre Rusia. Este ceva care vine de la mine și de la multe alte țări”, le-a spus el reporterilor la reședința sa de la Mar-a-Lago, din Florida.
De fapt, mandatul lui Zelenski a expirat abia anul trecut. Din cauza stării de război, alegerile nu s-au putut organiza. Kievul a declarat că va face alegeri după încetarea luptelor și ridicarea legii marțiale. David Arahamia, liderul partidului de guvernământ al lui Zelenski, a declarat chiar în urmă cu câteva zile că alegerile n-ar trebui organizate mai devreme de șase luni după încheierea legii marțiale.
În acest moment, organizarea de alegeri corecte și reprezentative în Ucraina este, practic, imposibilă. 20% din teritoriu se află sub ocupație rusească. Milioane de ucraineni sunt strămutați, trăiesc în străinătate sau se află în zone aflate sub ocupație rusească. Guvernul de la Kiev se teme pentru siguranța oamenilor în timpul scrutinului și solicită trupe occidentale ori forțe de securitate pentru a asigura protecția alegătorilor. Din totalul de peste 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei acum trei ani, în țară mai sunt – după unele estimări – circa 28 de milioane. În aceste condiții, e foarte greu de organizat un scrutin relevant.
În plus, nici populația nu e de acord ca în acest moment să se țină alegeri. Un sondaj realizat în septembrie și octombrie anul trecut chiar de organizația americană non-profit Institutul Republican Internațional (International Republican Institute) a constatat că 60% dintre respondenți se opuneau organizării de alegeri prezidențiale în timpul războiului. Aproximativ 52% au spus că nu susțin organizarea de alegeri parlamentare în timpul conflictului.
Un alt fake news aruncat de Trump a fost că Zelenski ar avea rata de aprobare, în rândurile populației, de numai 4%. Un sondaj de opinie realizat în decembrie 2024 de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev a arătat că, de fapt, Zelenski are o cotă de încredere de 52% printre ucraineni.
Elementul cel mai important îl reprezintă însă ceea ce s-ar putea întâmpla într-o eventuală campanie electorală acum. Se știe deja că Rusia este implicată masiv în deturnarea dezbaterilor electorale, iar Ucraina a fost prima victimă a regimului Putin cu mult înainte ca Europa și America să simtă această imixtiune. Rușii au cheltuit miliarde de dolari pentru a cumpăra politicieni și votanți în Ucraina în toate rândurile de alegeri. De asemenea, folosesc Biserica Ucraineană, supusă Moscovei, pentru propagandă, dar și războiul hibrid online.
În conjunctura actuală, când presiunii Rusiei i se adaugă și cea a SUA, va fi imposibil ca în Ucraina să se desfășoare o campanie electorală corectă, tabăra pro-rusă fiind masiv avantajată. E suficient să vedem cum au fost manipulate alegerile prezidențiale și parlamentare din România ca să înțelegem la ce nivel au ajuns tehnicile de război hibrid online, care pot manipula și controla decisiv milioane de oameni în doar câteva săptămâni sau chiar zilei.
După ce a anunțat că eventualele trupe europene de menținere a păcii nu vor fi protejate de Articolul 5 al NATO, Trump spune că „ar fi grozav“ să se întâmple acest lucru
Impresia generală la Kiev și în întreaga Europă este că Trump vrea, de fapt, să încheie războiul conform cerințelor lui Putin. SUA le-a făcut deja concesii semnificative rușilor, anunțând încă dinaintea negocierilor că Ucraina nu va adera la NATO și nici nu-și va recupera teritoriile ocupate prin forță de armata invadatoare.
Ce a urmat după conferință a întărit impresia că a fost, pur și simplu, vorba de doi prădători care și-au disputat victima. Se știe că oamenii lui Trump au pus deja presiune pe Zelenski pentru a ceda unui fond de investiții privat 50% din profitul exploatării zăcămintelor cu metale rare din Ucraina. Președintele ucrainean a refuzat acest lucru, în condițiile în care americanii voiau acest acord fără să ofere absolut nimic în schimb – nici măcar garanții teritoriale.
Trump a declarat că are „mai multă încredere” în posibilitatea de a ajunge la un acord de pace în Ucraina după discuțiile dintre SUA și Rusia de marți, pe care le-a considerat „foarte bune”. După întâlnire, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul de Externe rus Serghei Lavrov au convenit să „pună bazele pentru o cooperare viitoare” privind încheierea războiului din Ucraina și o normalizare rapidă a relațiilor – adică, foarte probabil, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru agresiunea declanșată în februarie 2022.
Trump a declarat că e „foarte dezamăgit” că Ucraina a fost „supărată că nu a avut un loc” la discuțiile de la Riad și a acuzat din nou Guvernul de la Kiev că nu a încheiat războiul, deși acest lucru însemna, de fapt, predarea țării în fața lui Putin. „Ei bine, au avut un loc timp de trei ani, mult timp înainte de asta. Acest conflict ar fi putut fi soluționat foarte ușor”, a insistat Trump cu această teză folosită și în campania electorală, dar care ascunde în ea capitularea Ucrainei.
Președintele american spune acum că ar sprijini desfășurarea de trupe europene de menținere a păcii în Ucraina după încheierea războiului, dar e o declarație fără substanță, pentru că el a spus clar că aceste forțe nu vor fi acoperite de Articolul 5 din Tratatul NATO. „Dacă vor să facă asta, e grozav. Sunt complet de acord dacă vor să facă asta” și „nu m-aș opune deloc”, le-a spus Trump reporterilor.
Lavrov le transmite europenilor că e „inacceptabil“ pentru Rusia să fie desfășurate forțe de menținere a păcii în Ucraina
Lavrov a avertizat marți că orice desfășurare europeană de trupe în Ucraina ar fi „inacceptabilă” din perspectiva Rusiei. Cu alte cuvinte, Trump spune că n-are nimic împotrivă ca europenii să trimită acolo trupe de menținere a păcii, dar când acestea vor fi atacate de ruși, nu vor beneficia de sprijinul SUA.
În același timp, refuzul Rusiei în privința forțelor de menținere a păcii sugerează că Putin vede eventuala încetare a focului doar un pas intermediar către următoarea invazie, prin care să cucerească toată Ucraina.
Trump a încercat să liniștească o altă temere a europenilor, negând că ar vrea să retragă toți soldații americani din Europa ca parte a unui acord de pace: „Nimeni nu cere asta, așa că nu cred că ar trebui să facem asta. Nu aș vrea să fac asta. Dar această întrebare nici măcar nu a fost ridicată”.
Volodimir Zelenski a menționat deja că nu a fost informat în prealabil despre aceste discuții și a subliniat că Ucraina va respinge orice acord de pace care nu o implică direct: „Nu dorim un acord negociat în culise, fără implicarea noastră. Fără Ucraina, pacea nu poate fi obținută”.
Ăștia doi…cel de la Casa Albă iar celălalt din Piața Roșie vreau să conducă între amândoi tot Globul Pământesc… doar ei doi.
Abracadabra ne vor face tuturori.
🇪🇺👍🏻
De maica, au pistoale mari si foarte mari, cele mai mari. Stai sa vezi cand ne baga in lagare si ne fac soylent green.
E timpul ca Europa sa nu mai stea cu gura căscată, MAGArul si Bolsevicul au un plan bine pus la punct pe care-l urmează pas-cu-pas.
Le sta in git Zelenski. Cu un prorus presedinte cei doi gusteri globali nu ar avea probleme sa sfisie Ucraina.
TOATE SUNT TRECUTE PRIN FILTRUL personal AL LUI trump. SE RAZBUNA PE TOTI CARE I S-AU OPUS INTR-UN FEL SAU ALTUL.
Mai conteaza cumva ca America a garantat integritatea Ucrainei atunci cand Ucraina a predat armele nucleare ? Daca aveau acele arme, Rusia o mai ataca ? Nu cumva America a pus ochii pe pamanturile rare ucrainene cu mult timp inainte ?
SA-L INTREBAM PE grok?
Degradarea capacitatilor cognitive ale actualului locatar de la Casa Alba, fenomen manifestat prin minciunile si exagerarile repetate (URSS a avut pierderi de 60 milioane de vieti in WWII, Ucraina a pierdut peste 700000 de soldati, Zelensky a inceput razboiul, etc), numirea unor ministrii incompetenti (Pete Hegseth, JD Vance) sau impostori (R.Kennedy jr., Tulsie Gabbard), numirea octogenarului Kellog ca mediator in Ucraina care are si el capacitati cognitive sever diminuate (vezi raspunsul de rea credinta dat liberalului Pavel Popescu privind sustinerea fatisa a partidelor rusofile in Romania de catre acolitii lui Trump sau tampenia emanata zilele trecute ca de fapt SUA urmareste in negocieri sa obtina ruperea aliantei Rusiei cu China, Iran si Coreea Nord la schimb cu teritoriile Ucrainei), il apropie vertiginos de o a treia tentativa de demitere, de data asta cu mai multe sanse de succes dupa ce grosul reprezentantilor republicani, nu o sa mai tolereze actiunile si declaratile sale haotice care fac rau deopotriva partidului si reputatiei Uniunii. Problema care va aparea atunci este ca locul sau va fi luat de tanarul inept JD Vance.
Am uitat de marsavia cu asa zisa datorie de 500 miliarde a Ucrainei, ajutor nerambursabil dat de fosta administratie si tratat ca arierat de Trump, si incercarea nereusita de extorcare a acestei sume aberant umflate in stil mafiot.
Dupa ultimele reactii ale acestui individ,e din ce in ce mai clar ca este dator vandut lui putin si mai mult ca sigur ca si acum a fost ajutat de criminalul de la Kremlin sa revina la Casa Alba.E un oligarh rus, prieten cu putin,care a cumparat in 2008 o vila de la trump in 2008 la suprapret si care a venit la Riad cu delegatia rusa la negocieri,relateaza Aktual24.
Prăvăliașul nazist de la Casa Albă e pus să distrugă totul. Fascismul american e pe val susținut de complicii lui criminali din toată lumea
Curvarul cu motz portocaliu este clar santajat de bolsevici, probabil a fost filmat cu pantalonii in vine in compania minorelor pe vremea cand saliva in culisele Miss Univers la moscova. Si pentru asta crede de cuviinta sa sacrifice Ucraina si poporul ucrainian. Sper ca Europa sa nu cedeze si sa continue sustinerea militara si economica a Ucrainei, sper ca socul numit Rahatul Portocaliu sa faca Europa mai puternica, mai unita, si mai hotarata, nu dojenile verbale pe care hollande si merkel i le-au facut lui satrapului sovietic dupa invazia Crimeei din2014.