Anul Nou Chinezesc este prilej de mare sărbătoare pentru chinezii din întreaga lume, fiind și cea mai mare sărbătoare din calendarul lor. În China se organizează festivaluri foarte ample, la care iau parte sute de mii sau chiar milioane de participanți din întreaga țară.
Vă prezentăm câteva tradiții interesante legate de această sărbătoare a Anului Nou Chinezesc, pentru a vă familiariza mai mult cu această cultură inedită.
Fiecare an este asociat cu un animal
Zodiacul chinezesc are la bază un ciclu de 12 ani care se repetă mereu, iar fiecare an are asociat un anumit animal, dintre următoarele:
- șarpe
- cal
- capră
- maimuță
- cocoș
- câine
- porc
- șobolan
- bivol
- tigru
- iepure
- dragon.
Spre exemplu, noi acum, în 2025, suntem intrați deja în Anul Șarpelui.
Se crede că oamenii născuți în anul care corespunde unui anumit animal ar împrumuta anumite caracteristici de comportament din tiparul animalului respectiv. De exemplu, cei născuți în Anul Dragonului se crede că sunt ambițioși și puternici.
Această caracteristică este adânc înrădăcinată în cultura și în tradiția poporului chinez, datând de secole întregi, fiind însă evident vorba doar despre o superstiție care nu se poate baza pe dovezi științifice.
Această asociere a fiecărui an cu un anumit animal a reprezentat o sursă din care s-au inspirat chiar și producătorii de sloturi video. De exemplu există acum slotul intitulat Chinese New Year în care găsești toate animalele amintite mai sus, slot la care te poți distra gratuit în cazinourile de pe internet profitând de un bonus fără depunere.
Curățenia generală în casă înainte de Anul Nou Chinezesc
Este o tradiție care dăinuie și la noi în România, dar în China lucrurile sunt mult mai vizibile.
În tradiția chinezească se crede că dacă ai făcut curățenie generală în casă în ajunul Anului Nou, vei avea parte de un început nou, fresh, și de un mediu armonios în care vei locui.
Trebuie să duci gunoiul din casă și să încerci pe cât posibil să scapi de cât mai multe lucruri inutile, iar în acest fel se crede că energiile negative părăsesc locuința ta.
Chuen Hap
Este deja o tradiție în China ca familiile să prepare “Chuen Hap” în ajunul Anului Nou Chinezesc. Acest fel de mâncare este un fel de snack box autentic.
Practic, este vorba de cutiuțe compartimentate, în care gazdele așază tot felul de delicatese, de la mâncăruri pregătite atent până la dulciuri și alte mici surprize pentru invitații de la masa de An Nou.
În aceste snack boxuri se pun, de regulă: o sămânță de lotus, simbol al fertilității, ceea ce înseamnă că destinatarul va avea un copil în Anul Nou; o bomboană mentolată, care semnifică începutul unui an nou cu prospețime și belșug; semințe de pepene și de susan, pentru a da o aromă aparte.
Lai See
În timpul Anului Nou Chinezesc, este un obicei ca șefii, bătrânii, dar și soții să ofere cadou persoanelor importante pentru ei un “Lai See” – un mic pachețel roșu care are înăuntru o mică surpriză pentru destinatar: poate fi o felicitare mică sau chiar un bănuț de aur lipit de o felicitare.
De asemenea, “Lai See” cu bănuți mici de aur sunt oferiți copiilor de părinți sau bunici, iar copiii plasează aceste pachete sub pernă, pentru a alunga spiritele rele și pentru a avea parte de un an nou prosper și cu sănătate.
Arderea bețișoarelor parfumate
La Templul Sik Sik Yuen Wong Tai Sin este forfotă în Anul Nou Chinezesc, pentru că tradiția spune că este benefic să aprinzi bețișoare parfumate acolo.
Se crede că persoanele care intră primele în templu și aprind primele bețișoare parfumate, aducând astfel o ofrandă zeilor, vor avea parte de cele mai mari binecuvântări.
Ajunul Anului Nou
În această zi specială, ultima zi din an, se crede că Zeul Bucătăriei va pleca din gospodărie spre cer, pentru a raporta comportamentul și faptele făcute de membrii familiei în acel an către Împăratul Cerurilor.
Oamenii obișnuiesc acum să practice mici evenimente sau ceremonii în care își iau la revedere de la Zeul Bucătăriei, iar o parte din ritualul acesta este tradiția de a îngropa portretul acestui zeu.
După ce trece sărbătoarea Anului Nou, oamenii vor cumpăra din nou un tablou întruchipându-l pe Zeul Bucătăriei și îl vor așeza în casă, la loc de cinste.
Prima zi din Anoul Nou este rezervată divinității
În fiecare an, în prima zi se cinstește zeul Maitreya Bodhisattva, numit și “Budha Cel Vesel”. Este acel moment din an când vezi pe străzi mulțimi de dansatori care practică Dansul Leului pentru a alunga spiritele rele.
Este un spectacol grandios, care combină elemente de dans și elemente de arte marțiale asiatice. În acest moment, vei vedea la paradele de pe străzi și dragoni uriași din hârtii sau carton în care sunt oameni.
Vizitarea familiilor și ajutarea oamenilor sărmani
A doua zi de Anul Nou Chinezesc tradiția spune că femeile căsătorite trebuie să-și viziteze familiile materne.
Există și o variație a colindului, practicată îndeosebi de oamenii nevoiași, care merg din casă în casă purtând un desen al Zeului Afluenței, anunțând sosirea acestuia.
Acești oameni sunt răsplătiți de către gazdele care-i primesc prin oferirea de plicuri cu bănuți norocoși, dar și cu diverse alimente care le prisosesc. Ajutorarea sărmanilor este o tradiție foarte importantă în debutul Anului Nou Chinezesc.