Moment istoric pentru Siria și Orientul Mijlociu: regimul lui Bashar al-Assad s-a prăbușit după 24 de ani, iar dictatura familiei al-Assad – după 53 de ani! Cauzele prăbușirii: slăbirea susținerii de către Rusia (ocupată cu războiul din Ucraina) și Hezbollah-ul pro-iranian din Libanul vecin (decimat de Israel).
Bashar al-Assad a fugit din Damasc duminică în zori, cu un avion rusesc Iliușin IL-76. Semnalul acestuia a fost pierdut deasupra orașului Homs, controlat de rebeli. Nu e clar dacă dictatorul sirian a reușit să părăsească țara sau avionul său a fost doborât.
În ultima jumătate de secol, Siria a fost condusă de Hafez al-Assad (1971-2000) și de cel mai mare dintre cei cinci copii ai acestuia, Bashar al-Assad (2000-2024). În cei 53 de ani de putere absolută, familia al-Assad a fost susținută total, inclusv militar, de URSS (până în 1991) și de moștenitoarea acesteia, Rusia (în ultimii 23 de ani).
În ciuda bucuriei generale că „dictatorul a fugit” (model Ceaușescu 1989), există temeri că Siria va deveni un stat islamic fundamentalist, adică o nouă tiranie. Rebelii care au preluat puterea la Damasc fac parte dintr-un grup islamic care în trecut a fost afiliat la Al-Qaida. Deocamdată, acesta nu e asociat cu Iranul, dar în viitor o va putea face.
Președintele sirian Bashar al-Assad (59 de ani), care a condus Siria în ultimii 24 de ani, a fugit din Damasc la câteva ore după miezul nopții de sâmbătă spre duminică, la bordul unui avion de transport Iliușin Il-76. Semnalul aeronavei a fost pierdut deasupra orașului Homs, controlat de rebeli, transmite Al Jazeera.
Orașul Homs se află la nord de capitala Damasc, ceea ce poate fi un indiciu că Bashar al-Assad voia să fugă în vecina Turcia, unde se află o mare parte din familia sa.
Liderul principalului grup de opoziție siriană din străinătate, Hadi al-Bahra, a anunțat și el: „Damascul este acum fără Bashar al-Assad!”.
În timp ce sirienii își exprimau bucuria în stradă, prim-ministrul Mohammad Ghazi al-Jalali (55 de ani) a anunțat că este pregătit să sprijine continuitatea guvernării și să coopereze cu orice conducere aleasă de poporul sirian.
Armata lui Assad n-a opus rezistență la Damasc
Duminică dimineață, rebelii sirieni au preluat televiziunea de stat siriană și au anunțat că „dictatorul a fugit”. Conform agenției Reuters, ei au spus că au „eliberat” capitala („Damascul este acum eliberat de Assad!”), au răsturnat regimul lui Bashar al-Assad și au pus în libertate toți prizonierii.
O prioritate a rebelilor a fost eliberarea prizonierilor dintr-o o mare închisoare militară de la periferia Damascului, unde regimul Assad sirian ținea închiși mii de oameni. De aceea, în prima declarație televizată, un lider al rebelilor a anunțat: „Sărbătorim împreună cu poporul sirian vestea eliberării prizonierilor noștri și ruperea lanțurilor lor! Este sfârșitul erei nedreptății în închisoarea Sednaya!”.
Rebelii au intrat în capitală fără nicio opoziție din partea armatei, semn că dictatorul fusese abandonat de comandanții militari.
Rebelii sirieni urmează să difuzeze prima lor declarație oficială către poporul sirian pe televiziunea de stat. Se lucra la „declarația către țară”.
Mii de oameni, în mașini și pe jos, s-au adunat într-o piață principală din Damasc, fluturând steaguri și scandând „Libertate!”, 53 de ani de dominație a familiei Assad.
Într-o suburbie a Damascului, o statuie a tatălui Hafez al-Assad, tatăl lui Bashar al-Assad, a fost doborâtă și distrusă.
Deruta fugii lui Bashar al-Assad: mai întâi spre coasta Mediteranei, apoi spre nord (Turcia) sau est (Irak)
Prăbușirea regimului Assad este o lovitură majoră pentru Rusia și Iran, care au pierdut un aliat-cheie în Orientul Mijlociu.
Teoretic, Israelul are motive de bucurie, dar reacția sa a fost reținută. Există temerea că noua putere care se conturează la Damasc ar putea islamiza țara și fixa Israelul drept inamic „care trebuie distrus” (așa cum procedează regimul teocratic de la Teheran).
Bashar al-Assad a părăsit Damascul spre o destinație necunoscută, au declarat doi ofițeri superiori ai armatei pentru Reuters.
Datele site-ului Flightradar arată că un avion al companiei aeriene de stat Syrian Air a decolat de pe aeroportul din Damasc, în jurul momentului în care au apărut informațiile potrivit cărora Damascul a căzut în mâinile rebelilor.
Aeronava s-a îndreptat inițial spre regiunea coastei mediteranene a Siriei, din nord-vestul țării – un bastion al sectei alawite din care face parte familia Assad. Apoi, însă, aeronava a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă, spre centrul țării, pentru câteva minute, înainte de a dispărea de pe radar în zona orașului Homs, aflat în mâinile rebelilor.
Există bănuiala că Bashar al-Assad, aflat în derută, voia să fugă fie în Turcia (vecina din nord a Siriei), fie într-o țară din est (vecina Irak sau, mai departe, Iran).
Nu e clar cine se afla la bord, alături de Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad s-a trezit cu niște aliați neputincioși: Rusia, Iran, Hezbollah
Rebelii care au cucerit Damascul fac parte dintr-un grup islamist care inițial a fost afiliat grupării teroriste Al-Qaida.
După câțiva ani de inacțiune, rebelii s-au activat brusc, luând prin surprindere regimul lui Bashat al-Assad, care părea că-și întărise pozițiile.
Dictatorul sirian și regimul său supraviețuiseră unui război civil extenuant și izolării internaționale, bazându-se pe sprijinul politic și militar al Rusiei și Iranului, inclusiv prin gruparea pro-iraniană Hezbollah din Liban.
Tocmai de aici i-a venit și sfârșitul: în ultima perioadă, aliații lui Bashar al-Assad n-au mai putut să-l sprijine suficient pe acesta, pentru că au fost slăbiți de alte crize: Rusia – împotmolită în războiul dn Ucraina, unde a pierdut sute de mii de oameni; Iranul – „electrocutat” de câteva acțiuni-fulger ale Israelulu; Hezbollah – decimat de armata isaeliană, în Liban.
În acest context, Bashar al-Assad s-a trezit fără aliați puternici și cu o armată nepregătită, în fața ofensivei rebelilor.
Armata siriană s-a prăbușit în doar o săptămână
Un lider al rebelilor sirieni, Ahmed al-Sharaa, a declarat duminică că oamenilor le este interzis să se apropie de instituțiile publice, care vor rămâne sub supravegherea „fostului prim-ministru” (Mohammad Ghazi al-Jalali) până la predarea oficială.
Cu doar câteva ore înainte de a ajunge la Damasc, rebelii au anunțat că au preluat controlul total asupra orașului strategic Homs, după o singură zi de lupte, lăsând capitala și regimul Assad fără ultima redută.
Rebelii au tras focuri de armă în aer în semn de celebrare, iar tinerii din Homs au dărâmat afișele și alte imagini ale președintelui sirian, a cărui putere teritorială s-a prăbușit în urma unei retrageri amețitoare a armatei, care a durat doar o săptămână.
Căderea orașului Homs a oferit insurgenților controlul asupra inimii strategice a Siriei și asupra unei intersecții-cheie de autostrăzi. Astfel, rebelii au izolat Damascul de regiunea de coastă din nord-vestul Siriei, bastionul sectei alawite a lui Assad și locul unde aliații săi ruși au o bază navală și una aeriană.
Liderul principal al rebelilor, Abu Mohammed al-Golani (42 de ani), a proclamat capturarea orașului Homs „un moment istoric”. El a îndemnat luptătorii să nu-i rănească „pe cei care depun armele”.
Al-Golani este comandantul mișcării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o facțiune islamistă care în trecut a fost afiliată organizației teroriste al-Qaida.
Rebelii au eliberat mii de deținuți din închisoarea orașului Homs, înainte de a-i pune în libertate și pe cei din marea închisoare de la periferia Damascului. Forțele de securitate au plecat în grabă, arzând documentele.
Asociați cu al-Qaida până în 2016, rebelii încearcă să liniștească Occidentul și populația Siriei
Surprinse de viteza cu care s-a prăbușit regimul sirian, 8 țări din regiune sau direct interesate – Qatar, Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Irak, Iran, Turcia și Rusia – au emis o declarație comună. Ei au afirmat că evenimentele reprezintă o evoluție periculoasă și au cerut o soluție politică.
Războiul civil din Siria a izbucnit în 2011, ca o revoltă împotriva regimului Assad. În confruntare au intervenit numeroși actori externi, iar slăbirea puterii centrale a permis militanților jihadiști să preia controlul asupra unei părți a țării.
Avioanele de război rusești au bombardat sălbatic orașele siriene controlate de rebeli. Iranul a trimis instructori militari și forțe „proxy”, inclusiv luptători ai Hezbollah și miliții irakiene pro-Teheran, pentru a întări armata siriană și a ataca fortărețele insurgenților.
Milioane de sirieni s-au refugiat în statele vecine, iar peste un milion au ajuns în Europa.
Hayat Tahrir al-Sham, cel mai puternic grup rebel, este considerat de SUA și alte țări ca fiind o organizație teroristă. A fost filială a Al-Qaida, sub numele de Frontul Nusra, până în 2016, când liderul său, Abu Mohammed al-Golani, a rupt legăturile cu mișcarea jihadistă globală.
Mulți sirieni se tem că Hayat Tahrir al-Sham va impune un regim islamist sever. Liderul grupului, Abu Mohammed al-Golani, a încercat de mai multe ori să asigure minoritățile religioase că nu va interveni împotriva lor. Golani s-a adresat și comunității internaționale, insistând că el și gruparea sa se opun islamiștilor radicali.
În orașul Alep, capturat de rebeli săptămâna trecută, nu au fost raportate până acum represalii din partea rebelilor islamiști.
Poziția SUA: „Suntem hotărâți să asigurăm înfrângerea durabilă a Statului Islamic”. Trump zice pe dos: America să nu se implice
SUA a anunțat că-și va menține prezența în estul Siriei și va lua măsurile necesare pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic. Anunțul a fost făcut duminică de Daniel Shapiro, adjunctul secretarului Apărării pentru Orientul Mijlociu, citat de agenția Reuters. Shapiro a fost amasadorul SUA în Israel în perioada 2011-2017, sub președinția lui Barack Obama.
Aflat în regiune, la conferința de securitate Manama Dialogue din capitala Bahrainului (mic stat arab din Golful Persic), Shapiro a declarat: „Suntem conștienți de faptul că circumstanțele haotice și dinamice de pe teren, în Siria, ar putea oferi ISIS spațiu pentru a găsi capacitatea de a deveni activ, de a planifica operațiuni externe. Suntem hotărâți să lucrăm cu acești parteneri pentru a continua să degradăm capacitățile Statului Islamic, să asigurăm înfrângerea durabilă a acestuia, detenția în siguranță a luptătorilor ISIS și repatrierea persoanelor strămutate”.
Anterior, Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden și echipa sa monitorizau „evenimentele extraordinare din Siria” și erau în contact cu partenerii regionali.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a comentat pe platforma X, subliniind că luptătorii opoziției au reușit să cucerească mai multe orașe importante în cadrul unei ofensive bine coordonate, în timp ce Rusia nu a avut niciun răspuns, fiind ocupată cu războiul din Ucraina. Trump a declarat că SUA nu ar trebui să se implice în conflict, ci „să lase lucrurile să se desfășoare”.