Biroul Executiv al PNL a votat, luni seară, noua echipă de conducere a partidului, după demisia președintelui Nicolae Ciucă și dizolvarea vechii conduceri. Noul președinte interimar este Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. Din echipa lui Ciucă, acesta l-a păstrat doar pe europarlamentarul Dan Motreanu, cel care a performat cu organizația PNL Giurgiu.
În locul demisionarului Nicolae Ciucă (57 de ani), Biroul Executiv al PNL l-a desemnat președinte al partidului pe Ilie Bolojan (55 de ani), fost primar al Oradei, actual președinte al Consiliului Județean Bihor.
Bolojan a păstrat un singur membru din fosta conducere a PNL: pe Dan Motreanu (54 de ani), europarlamentar și președinte al PNL Giurgiu. Acesta a mobilizat activul de partid și a făcut ca Giurgiu să fie singurul județ în care Nicolae Ciucă a fost pe locul 1 la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie.
Bolojan i-a mai cooptat, ca prim-vicepreședinți, pe Emil Boc, Ciprian Ciucu și Valeriu Iftime, în locul lui Rareș Bogdan, al lui Gheorghe Flutur și al lui Iulian Dumitrescu (ultimul, plecat în urmă cu 9 luni).
Bolojan a schimbat și secretarul general: Adrian Veștea în locul lui Lucian Bode.
Conducerea PNL – echipa Nicolae Ciucă:
- Secretar general: Lucian Bode (deputat, fost ministru)
- Prim-vicepreședinte: Rareș Bogdan (europarlamentar)
- Prim-vicepreședinte: Gheorghe Flutur (fost președinte al Consiliului Județean Suceava, fost ministru)
- Prim-vicepreședinte: Dan Motreanu (europarlamentar)
- Prim-vicepreședinte: Iulian Dumitrescu (fost președinte al Consiliului Județean Prahova) – demisionat în februarie 2024, după ce a devenit client al DNA.
Conducerea PNL – echipa Ilie Bolojan:
- Secretar general: Adrian Veștea (președintele Consiliului Județean Brașov, fost ministru)
- Prim-vicepreședinte: Emil Boc (primarul orașului Cluj-Napoca, fost prim-ministru)
- Prim-vicepreședinte: Ciprian Ciucu (primarul Sectorului 6 București)
- Prim-vicepreședinte: Valeriu Iftime (președintele Consiliului Județean Botoșani)
- Prim-vicepreședinte: Dan Motreanu (europarlamentar).
Noua conducere va asigura interimatul până la instalarea statutară a unor noi lideri, în urma organizării unui congres.
Primul anunț făcut de Ilie Bolojan, ca președinte al PNL, a fost că partidul său o susține necondiționat pe Elena Lasconi în bătălia cu Călin Georgescu: „Am luat o decizie, astăzi, ca pentru alegerile prezidențiale, pentru turul 2, în situația celor doi competitori, PNL să susțină fără niciun fel de negociere candidatura doamnei Elena Lasconi, varianta pro-europeana. PNL este promotorul acestei direcții”.
prea puțin. Sa taie în carne vie, sa demoleze miliardarii din teritoriu. Ei s-au înhaitat cu pesedistii și au jefuit tara!
Unde sunt miile de miliarde, acum vreți sa ne jupuit pe noi ca să va acoperiți furtișagurie?
Sa te vad Bolojene, ai sânge?
Sau o dai și tu cu interesul național?..
Și dacă mai scoți perla cu alianța PSD, te iau de la inima!
Domnul Bolojan inteleg ca a facut si matematica, e bine. O sa inteleaga altfel lucrurile.
Incerc o poza simplista dar de ansamblu. In legatura cu ce s-a intamplat cu noi toti.
Societatea este un teren complex al indivizilor si relatiilor si dinamicilor dintre acestia. Ceea ce au incercat alianta psd pnl a fost atragerea societatii intr-un mare si adanc atractor psdpnl. Acest atractor ar fi trebuit sa ramana asa, greu de perturbat mult timp, adica sa ramana stabil. Stabilitatea despre care s-a tot vorbit. Nimic malefic, daca nu ajungi la detaliile corupte.
O lume pur matematica, care exista in spatiul matematicii, atractorii sunt obiecte ce pot fi pusi in ecuatii matematice.
Ce s-a intamplat duminica a aratat ca este extrem de dificil sa stapanesti lumea pur si simplu cu un astfel de model. Mai cu seama in vremurile tehnologiei.
Regimurile autoritare sunt tot atractori- atractori “constrictori” as spune, mentinuti cu forte formidabile. Si ei trec prin transformari din cand in cand, in incercarea desarta de a-si mentine starea-exemplul Chinei. Este insa extrem de dificil si consumator de resurse sa menti in acelasi timp o structura sociala si o dinamica pe care cineva sau ceva o doreste. Iar resursa e limitata.
Iar asta devine si mai dificil in era supertehnologiei.
Supertehnologia pune la dispozitie aparatura si viteza cu care circula informatia. Indivizii si lumea fizica in care traim, cu resursele ei, este terenul acestui atractor.
Retelistica sociala, existenta de cand lumea prin carti si viu grai, poate fi azi un factor accelerator, mult mai important in ecuatie, intr-un interval foarte scurt de timp- retelele pot schimba in saptamani exact terenul acestui atractor, prin viteza cu care se comunica pot introduce necunoscute a caror contributie poate duce acest atractor in constante schimbari, instabilitati.
Instabilitate. De la mare dorinta de stabilitate am ajuns la instabilitate.
Or, societatile, asa cum le vedem noi azi, se bazeaza pe predictibilitate. Pandemia a fost un exemplu de variabila, o necunoscuta, care a aruncat acest mare atractor care este societatea, chiar una democratica, in instabilitate. Razboiul este doar o consecinta. Era inevitabil, nu invinovatiti pe ucraineni si altii, ca ei sunt victimele unor consecinte inevitabile.
Regimurile autoritare ce simt ca atractorul de autoritate este amenintat- de schimbarile tehnologice, mobilitatea populatiilor etc. – isi intaresc forta militara tocmai pentru a mentine starea in care se afla. Insa “Resistance si futile”, vorba filmului. Asta inseamna ca vom avea conflicte mari. Polii lumii multipolare, cu cat se vor incapatana mai tare sa mentina o stare dificil de mentinut, sa mentina lumea in atractorii sociali autoritari pe care ii detin, cu atat vor provoca mai mare distrugere lumii.
As spune ca libera e doar schimbarea.
O incercare constrictoare sfarseste intr-un atractor instabil.
Miscarea tectonica electorala de duminica a fost mult prea straniu de coerenta, un tunami electoral, o nucleara, un meteorit care a spulberat dinozaurii de talie mare. Coerenta ei arata mobilizarea si aruncarea unui mare numar de votanti intr-una dintre aceste mini capcane catre una mai mare. Au votat constrangere, mentinerea cu forta a unei stari, fapt care duce la manifestari de forta, adica la razboi.
Nu a fost o tectonica a eliberarii, din contra.
Cum s-a facut ? Prin intermediul tehnologiei si al terenului social. “Algoritmul” a facut posibila interconectarea rapida, in saptamani, a unor indivizi care manifesta trasaturi si au actiuni asemanatoare. Un altfel de blitzkrieg.
aktual24.ro
„Georgescu, omul „Sistemului”: Fost consilier al lui Geoana, apropiat de Isarescu, prieten cu fosti nomenclaturisti comunisti. Geoana: „L-am cunoscut la intalniri la BNR””
CE GRAD ARE AVATARUL securisto-rusesc? CE-L MAI domnesc GURISTII DIN MEDIA!
VA AMINTITI CE-I MAI TREMURAU SIRETURILE LA BOCANCI LUI tuca marius CAND II LUA INTERVIU LUI vantu ?
OARE DE CINE AU FOST ORGANIZATE MARILE TUNURI PATRIOATE? CINE AU FOST BENEFICIARII ? caritas, bancorex, fenei,…
Bolojica,aceiasi Marie-psdnl-cu alta palarie..Cu boci,ciuci iftene si alti oportunisti un pic mai ascunsi de ochii lumii,NU se va face primavara asa,pentru ziua votului..
Motto:
„Domnule general, nițică bunăvoință. Viața poate fi încă dezmierdătoare. Un hârleț, o greblă și o stropitoare nu costă prea mult ; vă putem recomanda un magazin , unde se vinde ieftin un model ca pentru copii. E cât se poate de plăcut- zgâriați fără să vă aplecați prea mult , câte puțin , pământul și semănați conopide. Va ieși măcar pătrunjel și tot e un rezultat; plecând, vedeți , dincolo nu iese nimic și dincolo împiedicați lumea să muncească și să-și păstreze un rezultat cultural – demnitatea.”
(Tudor Arghezi- COMPETINTELE UNIVERSALE, în „Bilete de Papagal”, 20 octombrie, 1928)
Generalul cu patru stele Nicolae-Ionel Ciucă a trecut în rezervă prin decretul semnat de Președintele României Klaus Iohannis, la 28 octombrie 2018. Înainte de trecerea în rezervă (pensionarea) din funcţia de şef al Statului Major al Apărării , Nicolae Ciucă a precizat: „Consider atât de sfântă onoarea şi demnitatea de a fi fost şeful Statului Major al Apărării încât, indiferent de ceea ce mi s-ar propune, nu voi face altceva. Odată ce ai fost şeful Statului Major al Apărării, reprezintă demnitatea cea mai mare pentru fiecare dintre noi. Iar eu consider că nu trebuie să fie în niciun fel umbrită această poziţie de activitatea în alt domeniu.
Nu voi face politică. Voi face tot ceea ce îmi stă în putere şi îmi va îngădui viitorul să sprijin această instituţie. Dar nu dintr-o funcţie publică”.
Numai că, potrivit expresiei „Orice minune ține trei zile” cuvântul dat cu ocazia pensionării de Nicolae Ciucă de a nu intra în politică a ţinut până în octombrie 2020, când s-a înscris în PNL pentru a putea candida în Senatul României la alegerile legislative din acel an.
La Congresul extraordinar al PNL, din 10 aprilie 2022, Nicolae Ciucă a primit o derogare de la statulul pentru a candida de unul singur la functia de presedinte al PNL, desi orice alegere presupune cel putin 2 indivizi. Ca si cum PNL ar fi în criză de cadre, acum Ciucă primeste o nouă derogare pentru a candida la presedintia României.
Nicolae Ciucă este considerat omul lui Iohannis, iar intrarea lui Nicolae Ciucă în politică nu a fost de bun augur pentru PNL.
Tot răul vine de la Klaus Iohannis care a devenit cel mai detestat presedinte postdecembrist, deoarece după 10 ani la Cotroceni nu lasă nimic serios în urma lui pentru țară.
In primul mandat de 5 ani din 2014 până în 2019, Iohannis a dormit la Cotroceni fără să facă nimic, pe motiv că nu l-a lăsat PSD-ul. Cu toate astea Iohannis a fost reales în 2019 pentru al doilea mandat de 5 ani, în care si-a dat arama pe față, sfidând o țară întreagă prin vizitele externe fără nici o finalitate efectuate cu avioane de lux, de fapt adevarate excursii costisitoare si inutile pe bani publici, pentru care nu a dat la nimeni socoteală, pe considerentul că ar fi secrete de stat.
Apoi, pe plan intern după criza politică din toamna anului 2021, Klaus Iohannis este cel care, pentru linistea lui la Cotroceni, a adus PSD la Guvernare, desi Partidul Național Liberal avea o decizie statutară a Biroului politic Național prin care practic se interzice orice colaborare cu PSD. Aceasta a dus la ruperea PNL, prin care adevăratii liberali au părăsit partidul si au infiintat o noua formatiune „FortaDreptei” care militeaza pentru o guvernare liberală de dreapta.
Argumentul invocat de Iohannis pentru realizarea coalitiei PNL – PSD era “stabilitatea guvernării”, dar până la urmă s-a dovedit că in loc de stabilitate s-a ajuns la stagnare si regres.
In loc să se concentreze pe realizarea reformelor prevăzute in programul de guvernare si in PNRR, cele două partide s-au ocupat mai mult de tot felul de fitilări prin manevre nedemocratice care au reprezentat o frână in dezvoltarea economică a ţării. Asa au mai trecut 4 ani degeaba si am ajuns la un nou ciclu de alegeri, iar liberalii sunt acum intr-o mare degringoladă. Nicolae Ciucă plantat de Iohannis la conducerea PNL, s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest.
De altfel, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, a identificat cu ceva timp in urma, trei motive care au făcut ca PNL să piardă politic:
– Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
– Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
– A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are probleme de credibilitate.
Liberalii nu s-au trezit nici după alegerile locale din 9 iunie, 2024 când PNL a câștigat numai 12 județe, după ce în urmă cu 4 ani la alegerile locale din 27 septembrie- 2020, a obţinut 17 consilii judeţene. Asadar, după votul din 9 iunie PSD a obținut controlul în 25 de județe, câștigând în plus față de 2020 cinci Consilii Județene controlate de liberali si anume: Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș, Neamț și Suceava. Desi în campania pentru alegerile locale liberalii l-au plimbat ca pe urs pe Nicolae Ciucă prin toate judeţele ţării, acesta nu a reusit să fie o locomotivă pentru PNL, ci mai degrabă să-l tragă in jos. Cu toate astea, lingăii din PNL se lăudau cu „performanța” de la locale si au decis să meargă cu un candidat la presedintia României în persoana lui Nicolae Ciucă, desi aproape toate sondajele de opinie îl situau pe locurile 3, 4 sau 5, cu sanse reduse de a intra in turul 2. Nici măcar toti liberalii nu l-ar vota pe Nicolae Ciucă fiind perceput in PNL ca marioneta lui Iohannis.
De altfel, chiar fostul presedinte PNL Crin Antonescu spune că liberalii din conducerea partidului se comportă in prezent ca „niște nevertebrate politic”, numindu-i pe Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Gheorghe Flutur.
(Vezi si: https://hotnews.ro/interviu-cu-doar-cateva-zile-inainte-de-alegeri-crin-antonescu-prevesteste-dezastrul-liberalilor-pnl-va-lua-in-jur-de-15-ciuca-prinde-turul-doi-doar-daca-12-candidati-sunt-scosi-de-pe-lista-cinci-1835736)
Acum, după primul tur al alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie , 2024 a venit momentul adevărului. Urmare a rezultatului catastrofal , dar previzibil obtinut de Nicolae Ciucă, acesta si-a dat demisia din fruntea PNL, conducerea interimară fiind preluată de Ilie Bolojan.
Domnule Cartianu,
Propun limitarea comentariilor la un numar mai restrans de cuvinte. Comentariile sa se refere la continutul articolului, nu sa bata apa in piua, fiecare, dupa cat il duce… timpul disponibil.
A nu se intelege ca sunt de acord cu cenzura, dar daca cineva are prea multe de spus , sa-si creeze un blog personal. Cu stima!
fi pacat, daca va vine inspiratie pentru un luceafar.