Ideologul putinist Aleksandr Dughin publică pe blogul său un text, semnalează Aktual24.ro, în care scrie că victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din SUA este, de fapt, victoria Rusiei, pentru care țara sa a lucrat îndelung, și că Putin a ascuns deliberat acest lucru, mimând indiferența. E un succes uriaș, care va schimba radical cursul omenirii, afirmă Dughin, pentru că reprezintă triumful iliberalismului.
Ideologul rus așteaptă de la Trump și oamenii din jurul său să abandoneze Ucraina, oferind astfel Rusiei șansa de a o „elibera“. Trump, dar și Vance, Musk, Tucker și ceilalți din jurul său îl disprețuiesc pe Zelenski și se vor preocupa de problemele Americii, abandonând ce se întâmplă în exterior, profețește Dughin. Acesta a vizitat și România de câteva ori în timpul regimurilor PSD, recrutând mai mulți agenți de influență pentru Rusia. În ultimii ani, agenții recrutați de Dughin s-au dovedit esențiali pentru propaganda putinistă, anti-UE și anti-NATO din România. Sub regimul Iohannis, serviciile secrete și celelalte instituții de forță au stat în expectativă, lăsând să se dezvolte conspiraționismul anti-occidental generat de propaganda rusească.
Mai jos, textul lui Dughin.
„Sub Trump și Vance, Ucraina va scădea până la a 15-a prioritate pentru politica Casei Albe. Acest lucru ne oferă o oportunitate pe care trebuie să o profităm“
„Am învins! Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA este un eveniment istoric de importanță globală, comparabil cu evenimentele din 1917 sau 1945. Ea marchează începutul unei schimbări fundamentale în ordinea mondială, care necesită o analiză profundă și explicații. Da, în Rusia, mulți au încercat în mod conștient să minimalizeze importanța acestor alegeri. Totuși, acest lucru a fost făcut pentru a evita «ghinionul», deoarece rușii sunt foarte atenți la cuvintele lor și preferă să nu spună tot ceea ce gândesc. Uneori, fac chiar eforturi mari pentru a le ascunde.
Așteptam victoria lui Trump, speram în ea, deși nu o recunoșteam adesea în mod deschis. Dimpotrivă, adesea ne-am voalat așteptările în diverse moduri, inclusiv prin eforturi de a evita să-i facem rău lui Trump însuși.
Cred că acest lucru explică declarația președintelui nostru cu privire la susținerea lui Harris: pentru a «bate la lemn» și a evita ghinionul, el a spus mai degrabă contrariul. De asemenea, s-a dorit evitarea expunerii candidatului care a reprezentat pentru noi șansa unei perspective fundamental diferite, noi asupra relațiilor cu Occidentul, cu SUA și a unui nou echilibru de putere în lume.
Trump nu este doar un candidat al Partidului Republican (și este departe de a fi un candidat obișnuit pentru America, pentru republicani sau pentru politica globală). Trump este o revoluție mondială. O revoluție conservatoare. Iar faptul că a reușit să ajungă la putere o dată, apoi să reziste tuturor loviturilor din timpul președinției lui Biden, iar acum să câștige triumfător alegerile prezidențiale din nou, înseamnă că el nu este un accident. Acum, nimeni nu poate contesta acest lucru spunând că este doar o «defecțiune a sistemului». Nu, aceasta este o tendință, o linie fundamentală.
Trump a cimentat această tendință prin alegerea lui J. D. Vance ca vicepreședinte, prima figură din politica americană la acest nivel care declară deschis că ideologia sa este cea a «dreptei post-liberale». Nimic nu este mai semnificativ decât această declarație a lui Vance. «Dreapta post-liberală” reprezintă adevărata dreaptă, cei care susțin valorile tradiționale, nu marele capital. Ei sunt de dreapta în sensul fundamental: dreapta conservatoare, dreapta «iliberală» sau, după cum spune chiar Vance, «post-liberală». Faptul că Trump a câștigat alături de Vance, care este tânăr și angajat ideologic într-o revoluție conservatoare, indică faptul că această tendință este aici pentru a rămâne.
Evenimentele care s-au derulat nu sunt o simplă coincidență, mai ales având în vedere că, de-a lungul anilor, Trump nu a fost închis, ucis sau distrus – în ciuda faptului că a fost etichetat neîncetat drept «fascist» și «putinist» de către fanaticii democrați timp de opt ani. Astăzi, putem spune cu încredere că «putinismul» a triumfat în Statele Unite: America a votat pentru… «vrem pe cineva ca Putin».
Rusia nu ar trebui să se aștepte la miracole din partea lui Trump și a noii sale administrații. Trebuie să câștigăm războiul din Ucraina, să eliberăm întregul teritoriu al acestei foste țări de regimul nazist. Indiferent de victoria lui Trump sau de orice alți factori, acest imperativ rămâne. Așa cum spunea consulul roman antic Cato cel Bătrân, «Cartagina trebuie distrusă»; în cazul nostru: «Kievul trebuie cucerit». Forțele noastre trebuie să ajungă până la Lvov, eliberând întregul fost teritoriu al Ucrainei de sub jugul nazist.
Ar trebui, de asemenea, să acordăm atenție modului în care Trump este perceput la Kiev. La urma urmei, fiul lui Trump, Donald Jr., precum și Vance, Elon Musk și mai ales Tucker Carlson – unele dintre cele mai proeminente figuri care îl susțin pe Trump – disprețuiesc deschis regimul nazist ucrainean. Ei cred, pe bună dreptate, că Zelenski și junta sa au fost creați în întregime de administrația democrată și că în spatele lor se află globaliștii care au târât Occidentul și SUA într-o aventură eșuată în Ucraina.
Este puțin probabil ca Trump să oprească imediat totul și să le spună rușilor să se descurce cum vor cu această jigodie. Dar republicanii care vor ajunge la putere vor uita de războiul ucrainean, cel puțin temporar – și poate definitiv. Ei vor spune: «Avem acasă alte probleme mult mai presante: decăderea societății americane, degradarea clasei conducătoare, corupția galopantă și asaltul asupra valorilor tradiționale americane«.
În mod evident, Trump va da vina pe Biden pentru tot ceea ce s-a întâmplat. Este chiar posibil ca Biden, Kamala Harris și întreaga lor clică care a incitat la măcelul sângeros din Ucraina să fie judecați. Sau poate că vor fi cruțați. Dar aceasta este o altă problemă. Sub Trump și Vance, Ucraina va scădea până la a 15-a prioritate pentru politica Casei Albe. Acest lucru ne oferă o oportunitate pe care trebuie să o profităm.”