vineri, noiembrie 8, 2024
AcasăLumeaAmericaTrump se apropie de o victorie totală: 267-224 la electori + triumf...

Trump se apropie de o victorie totală: 267-224 la electori + triumf la votul popular, iar republicanii devin majoritari în ambele Camere ale Congresului

-

Donald Trump și-a adjudecat majoritatea statelor-cheie în alegerile prezidențiale din SUA, iar anunțul oficial privind victoria sa este o chestiune de timp. El va reveni la Casa Albă și cu ascendentul votului popular (care în 2016 i-a lipsit, fiind depășit de Hillary Clinton), iar Partidul Republican a preluat controlul și asupra Senatului (îl avea doar în Camera Reprezentanților), deci va domina întregul Congres.

Nu există cifre oficiale stat cu stat, nu se știe cu exactitate câte voturi au obținut Donald Trump (78 de ani) și Kamala Harris (60 de ani), pentru că numărătoarea nu s-a finalizat în toate statele.

Se știe, însă, că Donald Trump va reveni la Casa Albă (câștigând atât votul electorilor, cât și votul popular), iar republicanii săi vor avea majoritatea în ambele Camere ale Congresului.

Așadar, democrații actualului tandem de la Casa Albă, Joe Biden (președinte) – Kamala Harris (vicepreședinte), nu vor mai avea un cuvânt important în politica americană din următorii ani.

- Advertisement -

Trump a dominat toate cele 7 state-cheie

Dintre cele 7 state-cheie, trei au fost câștigate clar de Trump (Carolina de Nord, Georgia, Pennsylvania), care conduce și în celelalte patru (Arizona, Michigan, Nevada, Wisconsin).

O proiecție bazată pe cifre solide arată că luni dimineață Donald Trump se bazează deja pe 267 de voturi electorale, iar Kamala Harris pe 224. Pentru a câștiga, oricare dintre candidați are nevoie de cel puțin 270 de electori (din totalul de 538). Așadar, Trump este cvasi-învingător.

Republicanii au preluat controlul asupra Senatului (prin două mandate smulse de la democrați) și vor păstra cel mai probabil majoritatea în Camera Reprezentanților. Asta înseamnă că, cel puțin în următorii doi ani (până la următoarele alegeri parțiale pentru Congres), Partidul Republican își va impune deciziile fără nicio „frână” și fără a fi nevoit să negocieze cu democrații.

- Advertisement -

Numărul de electori din cele 7 state-cheie:

  • 19 – Pennsylvania
  • 16 – Carolina de Nord
  • 16 – Georgia
  • 15 – Michigan
  • 11 – Arizona
  • 10 – Wisconsin
  • 6 – Nevada

Noaptea în care entuziasmul s-a mutat de la democrați la republicani

Atmosfera de la sediul de campanie al lui Donald Trump, stabilit la Palm Beach (Florida), s-a schimbat radical spre miezul nopții americane (spre dimineață în România). Până atunci destul de afectați de cifrele care-i păreau favorabile Kamalei Harris, republicanii au devenit brusc optimiști, din ce în ce mai zgomotoși. Mulțimea a salutat mai ales momentul în care Trump a preluat conducerea în statul-cheie Pennsylvania.

În tabăra cealaltă, democrații Kamalei Harris și-au pierdut entuzasmul la Washington DC. Organizatorii au oprit sunetul televizoarelor și au pus muzică, după ce un invitat de la CNN a declarat că această seară „seamănă mai mult cu 2016 decât cu 2020”. În 2016 a câștigat Trump, iar în 2020 – Joe Biden.

New York Times a remarcat că, în tabăra democrată din capitala SUA, mulțimea s-a subțiat în mod semnificativ, mulți oameni au plecat triști, iar starea de spirit a devenit sumbră.

Democrații au anunțat că vicepreședinta țării, Kamala Harris, nu-și va ține discursul în noaptea post-electorală la Universitatea Howard, ci o va face a doua zi (miercuri, 6 noiembrie).

Un reprezentat al Kamalei Harris a încercat să mai dilueze tristețea: „Continuăm să ne asigurăm că fiecare vot este numărat, ca fiecare voce va fi auzită”.

A fost anunțul după care oamenii au început să plece dezamăgiți din campusul Universității Howard, unde așteptau s-o vadă pe Kamala Harris.

VIDEO: Discursul lui Donald Trump la anunțarea victoriei

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

15 COMENTARII

  1. Americanii au avut curajul sa-si aleaga un presedinte extremist. Romanii nu au curajul asta. E normal, americanii conduc lumea, romanii… in coate si genunchi „oare ce va spune lumea”?

        • „Trump folosește cuvintele ca pe o armă, ducând limbajul violent la un nivel la care nu și-a permis să-l ducă niciunul dintre predecesorii săi. Studiul citat conchide că limbajul urii folosit de Trump, în care apar frecvent termeni precum moarte, sânge, criminali, paraziți, animale și nelipsitul „fight, fight, fight!”, este mai apropiat de cel al dictatorilor decât de limbajul unui lider al lumii libere”

          ACESTEA SUNT „valorile” LUI musk DE VREME CE LE-A IMBRATISAT.

  2. OARE CUM VA FI „trump”-ul DE DUPA trump ?

    DE REMARCAT REACTIILE INTERNATIONALE DE DUPA alegere.
    S-OR FI GRABIT SI CU SEMNAREA CONTRACTELOR PENTRU afaceristii familiei ?

    america ARE PISTOALELE MARI, DE CE SA NU LE FOLOSEASCA SALVATORUL SI PENTRU familia personala ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -