marți, octombrie 22, 2024
AcasăOpiniiSingura soluție!

Singura soluție!

-

Într-un final, Referendumul din Basarabia a adus victoria taberei pro-Europa, cu o diferență de aproape un procent. Dar, este acest rezultat – istoric și atât de așteptat! – suficient pentru a extrage Republica Moldova din spațiul totalitarismului imperialist putinist!?

Un scor strâns, așadar – 50,46% DA față de 49,64% NU –, care demonstrează câteva lucruri. Pe de o parte, efectul nefast al asaltului propagandistic furibund și al imixtiunii frauduloase, fără precedent, a Moscovei asupra fragilei democrații moldovene și care lasă deschisă ușa pentru eventuale contestări violente din partea rusofililor. Pe de altă parte, consfințește cvasi-eșecul capacității narațiunii europene de a demantela cu vigoare nefastele idiosincrazii paternaliste comunistoide, cu nostalgiile lor imperialiste cu tot.

Există, de aceea, în mod indubitabil, riscul destabilizării Moldovei prin acțiuni de stradă, contestatare, puse la cale de agenturile Kremlinului și instrumentate de un extrem de viguros segment de populație – dacă extrapolăm la întreaga populație cifrele obținute de partida pro-Kremlin –, din nefericire preponderent pauper economic, democratic și cultural. Apetența pentru evadarea din libertate este aproape întotdeauna direct proporțională cu nivelul scăzut de educație academică și civică al evadatului.

Ecuația extragerii Basarabiei de sub influența Moscovei nu stă, însă, doar în acest rezultat plebiscitar, pe cât de chinuit, pe atât de necesar pentru Chișinău. Rezultatul turului secund al prezidențialelor este cel care validează sau nu, de fapt, opțiunea occidentală a românilor de peste Prut. Căci viitorul președinte al republicii este cel care va imprima finalmente direcția de parcurs a țării.

- Advertisement -

Din nefericire, procurorul putinist Alexandr Stoianoglo, propulsat pe locul locul 2 al turului 1 de resursele logistice excepționale puse la dispozitia lui de către Kremlin, poate lesne coagula toate voturile anti-democratice arondate locurilor 3-6 (Renato Usatîi, Irina Vlah, Victoria Furtună, Vasile Tarlev), în confruntarea cu Maia Sandu de peste două săptămâni. Iar din această perspectivă, actualul președinte al Republicii Moldova se va găsi într-o situație extrem de dificilă, cu cele aproximativ 16 procente avans pe care le are față de fostul Procuror General.

În cazul nefast în care Stoianoglo ar câștiga astfel bătălia prezidențială, devine cel puțin îndoielnic că acesta va pune în aplicare rezultatul de la Referendum. Modalitățile prin care poate anula de facto și de jure voința poporului sunt multiple, de la – pur și simplu – retragerea cererii de aderare la UE depusă de Chișinău (nu intru aici în amănunte tehnice) și până la neîndeplinirea flagrantă și deliberată a exigențelor acquis-ului comunitar necesar aderării.

Kremlinul nu poate accepta, evident, o dislocare geopolitică și geostrategică a Moldovei către zona euro-atlantică, în condițiile în care are de protejat și de asigurat politic și implicit logistic/militar flancul sud-vestic al violului său militar aflat în derulare în Ucraina.

- Advertisement -

În condițiile în care a înregistrat o înfrângere „la limită” în chestiunea aderării Moldovei, este lesne de presupus că Moscova își va intensifica paroxistic ingerința în turul 2 al procesului electoral prezidențial, pentru a se asigura că măcar viitorul președinte de la Chișinău îi va fi loial. Deja, autoritățile moldovene au anunțat că au eliminat unele resurse online implicate în dezinformare și propagandă și că au descoperit un program secret derulat în Rusia, care-i instruiește pe anumiți cetățeni moldoveni cum să organizeze tulburări în masă, și au deschis dosare de urmărire penală celor implicați.

Următoarele două săptămâni de campanie electorală vor fi teribil de complicate în aceste condiții-limită, trasate de disperarea furibundă a găștii din Piața Roșie, care simte că-i poate pleca pământul moldovenesc de sub picioare.

De aceea, rezultatul pro-european de la Referendum nu este suficient pentru a extrage Republica Moldova din spațiul totalitarismului imperialist putinist. Mai este nevoie și ca Maia Sandu să câștige al doilea mandat de președinte.

Pentru Moldova, ea este singura soluție!

1 COMENTARIU

  1. Probabil, cel mai, Maia va castiga. Dar rezultatul strans lasa loc, in orice moment de vulnerabilitate politica, geopolitica, unui zece august. Diaspora care a votat DA poate fi oricand provocata, chemata in tara si chelfanita in aprobarea taberei grasute care a zis ni et.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -