joi, noiembrie 21, 2024
AcasăNewsBanii Rusiei n-au fost de ajuns: referendumul pentru aderarea Moldovei la UE...

Banii Rusiei n-au fost de ajuns: referendumul pentru aderarea Moldovei la UE e aprobat la limită! În jur de 300.000 de moldoveni din țară și-au vândut voturile rușilor. Salvarea a venit din diaspora occidentală

-

Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE a trecut, în cele din urmă, cu o majoritate realmente infimă, doar puțin peste 50% dintre votanții de duminică spunând „DA“. Chiar și așa, rezultatul va produce efecte juridice, lucrul care este până la urmă cel mai important. Însă, în același timp, le oferă „muniție” forțelor anti-occidentale din Moldova. Referendumul a ratat ocazia de a oferi și legitimitate morală politicii de integrare în civilizația europeană.

De rezultatul foarte strâns al referendumului nu e deloc străină Rusia, care a acționat prin numeroase pârghii ca să convingă poporul să spună „NU“. De altfel, pe teritoriul Republicii Moldova, votul a fost câștigat de tabăra anti-UE. Situația a fost salvată de cele aproape 250.000 de voturi venite din diaspora (circa 15% din total), dintre care în jur de 80% au fost pro-UE.

Evoluția situației la referendum a fost pe cât de neașteptată, pe atât de dramatică. În prima parte a zilei de duminică, votanții anti-UE au mers masiv la urne (exact cum procedează în România votanții PSD). Scoși din case de preoții mituiți de ruși, de oligarhii locali și de rețelele patronate de Ilan Șor care au cumpărat voturi, moldovenii s-au trezit devreme ca să spună „NU“ salvării țării lor de la sărăcie și colaps.

După prânz, avansul voturilor anti-aderare la UE ajunsese la 100.000 și părea că referendumul se îndreaptă spre o șocantă respingere.

Apoi a început să iasă masiv electoratul din Chișinău și să vină voturile din diaspora, iar diferența a început să se reducă treptat.

- Advertisement -

Peste noapte, odată cu centralizarea voturilor moldovenilor din alte țări, s-a ajuns la egalitate, iar spre dimineață, când mai rămăseseră doar 32.000 de voturi de numărat, balanța a început să se încline în favoarea taberei „DA“.

La ora 15.30, pentru intrarea în UE votaseră 50,46% (750.352 de moldoveni), iar pentru respingerea intrării în UE votaseră 49,54% (736.567 de moldoveni). În acel moment erau procesate 99,77% din procesele-verbale (2.214 din 2.219), totalizând 1.486.919 voturi valide.

Rusia a investit masiv, pe toate planurile, pentru ca referendumul să respingă aderarea la UE

Se conturează așadar o victorie la limită, care va produce efecte juridice, dar care, în ansamblu, este un eșec moral. Prima constatare este că moldovenii din țară au votat contra aderării la UE, scrutinul fiind răsturnat de cei care trăiesc în Occident (UE, Marea Britanie, SUA, Canada etc.) și înțeleg cu adevărat diferența dintre ce oferă Rusia și ce oferă Vestul.

- Advertisement -

În același timp, se poate spune că planul Rusiei a reușit măcar în parte, deoarece acum direcția europeană a actualei conduceri a Moldovei e lipsită de legitimitate. Rușii au pompat zeci de milioane de dolari în Moldova, de-a lungul ultimului an, pentru a manipula poporul – și se pare că le-a reușit. Autoritățile au afirmat că se estimează la 300.000 numărul moldovenilor care și-au vândut voturile, pe bani, agenților ruși.

Asupra populației s-a acționat și prin mijloace de diverse tipuri. Sute de preoți mituiți de ruși cu bani și pelerinaje în Rusia au dus o campanie feroce în biserici, înspăimântându-și enoriașii cu grozăvii fără margini descrise a se petrece în Uniunea Europeană. Pentru cei mai familiarizați cu tehnologia s-au folosit rețelele de socializare și platforme precum Nuacum.eu, în spatele cărora se afla oligarhul fugar Ilan Șor, cel care a devalizat băncile moldovene de un miliarde de dolari, a fost condamnat, iar acum este refugiat la Moscova, de unde coordonează acțiunile de deraiere a Moldovei de pe direcția pro-europeană.

Privit din perspectiva eforturilor masive făcute de ruși pentru a schimba direcția Moldovei, referendumul de duminică poate oferi, însă, și un motiv de optimism. Până la urmă, deși a fost ținta unui atac hibrid de proporții copleșitoare, mica țară ex-sovietică a ales, totuși, Europa.

Sociologul Barbu Mateescu a comentat scurt acest rezultat.

Barbu Mateescu: „E cazul ca mișcările axate pe progres să-și bage un pic de sânge în instalație și să nu-și mai frângă mâinile. Ceilalți sunt disperați, iau victoriile cum pot și când pot & nu cunosc moderația, ezitările, dubiile intelectuale”

„Scriu aceste cuvinte în contextul în care diaspora, se pare, va înclina referendumul constituțional din R. Moldova de partea taberei «DA».

Ideea că referendumul e un eșec pentru că s-a decis pe muchie mi se pare pretențioasă și naivă.

Acest referendum a fost (parte dintr-)un conflict cu o entitate geopolitică activă, dinamică și agresivă. Care a pierdut.

Referendumul a fost organizat ca atare, cu un obiectiv simplu și clar, într-un context evident. Dacă se dorea 70%+ pentru DA, se aștepta alt moment istoric.

Conceptul că trebuia anticipată o majoritate vastă, cu Rusia pompând bani și încercând să se joace de-a marea putere, era frumos, dar iei victoriile cum poți.

Tabăra Brexit a câștigat la 4% și n-a privit înapoi. Instalarea apartheid-ului în Africa de Sud a fost votată de o minoritate în interiorul cetățenilor albi, care însă avea o majoritate în Parlament (da, majoritatea albilor sud-africani au votat contra). N-a clipit niciun votant republican vizavi de faptul că în 2000 sau 2016 (și posibil în 2024) majoritatea americanilor au votat altceva decât candidatul republican.

E cazul ca mișcările axate pe progres să-și bage un pic de sânge în instalație și să nu-și mai frângă mâinile. Ceilalți sunt disperați, iau victoriile cum pot și când pot & nu cunosc moderația, ezitările, dubiile intelectuale.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

5 COMENTARII

  1. A fi in UE va fi in Moldova ca si aici : exod masiv și depopularea țării: Haita de securisti va contiua sa fure, banii europeni se vor duce tot catre imbuibatii care au confiscat tara. Imbuibati sunt 99% fosti turnatori, devalizatori de banci, falimentari la comanda care uita sa mai achite taxce penru ca au liber la furt de la haita lor de hoți si securisti. Cei cu aerid e milioane de euro sunt HOTII si MAFIOTII de azi. PAritdele actuale trebuie scoase in afara legii si noile partide sa vina sa salveze ce a mai râmas din Romania după ce pesedapeneleudemere si ceilalti au furat mai tot,

    • Depopularea Republicii Moldova este deja o realitate, car se vede pînă și în cifrele referendumului. Întrebarea este doar, la final, cîți vor fi plecat spre est și cîți vor fi plecat spre vest, unde au măcar șansa de a cîștiga sau pierde pe mîna lor.

  2. Se confirma ceea ce marele Churchill spunea acum 75 ani: poporul ( indiferent care) e prost. E suficient sa discuți 5 minute cu primul alegator pe strada ca sa-ți piara cheful de democrație.

    Adaug zisele altui mare om, generalul de Gaulle: marile decizii nu pot fi lasate pe mâna poporului.

    Nicio surpriza deci. Poporul moldovean e la fel de prost ca poporul român ( altfel n-am avea atâția analfabeți la conducere), la fel de prost ca poporul rus, care pupa fundul lui Putin, la fel de prost ca poporul american (care risca sa aduca a doua oara un dement la putere) etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -