luni, octombrie 21, 2024
AcasăMainPrima victorie a moldovenilor: s-a depășit spectaculos pragul de 33%, referendumul pro-UE...

Prima victorie a moldovenilor: s-a depășit spectaculos pragul de 33%, referendumul pro-UE e valid!

-

Mobilizarea cetățenilor Republicii Moldova, în frunte cu cei din Chișinău și din diaspora, a făcut ca referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană să atingă o prezență la vot de 33% (pragul de validare) în jurul orei 18.45, cu mai bine de două ore de închiderea urnelor.

Eforturile Rusiei par lipsite de succes: cetățenii Republicii Moldova n-au boicotat dublul scrutin de azi – alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderarea țării la UE –, astfel încât pragul legal de 33%, privind prezența la vot, a fost atins înainte de ora 19.00.

Acum, pentru succesul referendumului mai există o singură condiție: majoritatea voturilor exprimate (jumătate + 1) să fie ștampilate pe „DA”. Sondajele anterioare sugerau că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE, iar cozile mari la secțiile de votare din diaspora par să confirme acest lucru.

Primul oraș care a depășit 50% prezență la vot a fost chiar Chișinăul, puțin după ora 18.30. Sectorul Centru a fost cel mai activ din capitala moldoveană, cu o prezență la vot de peste 52% la acel moment.

- Advertisement -

Votarea a luat viteză spre seară, mai ales în rândul electoratului tânăr. Până la ora 19.45, 50% dintre alegătorii înscriși în listele electorale – echivalentul a circa 1,49 de milioane de oameni – și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale.

La București au fost amenajate doar trei secții de votare, situate în Centrul Vechi. la acestea s-au format cozi uriașe.

Coadă în Centrul Vechi din București: votează moldovenii!

Prezența la vot, atât în țară, cât și în diaspora este mai bună decât în turul 1 al alegerilor prezidențiale din 2020. Atunci, în primul tur de scrutin au participat 48,76%.

- Advertisement -

Conform sondajelor, Maia Sandu este mare favorită pentru a câștiga primul tur la prezidențiale.

Angelica Caraman, directoarea CEC, a declarat într-un briefing de presă: „În continuare se votează masiv la secțiile de votare din Belgia, Germania, Marea Britanie, România, Federația Rusă și în alte state”.

Din datele CEC, reiese că cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise la Moscova (două secții de votare), unde au votat peste 6.000 de alegători. La București au votat peste 2.400 de alegători. În orașul italian Padova au votat peste 2.440 de alegători, iar la Brescia, tot ]n Italia, au fost de asemenea peste 2.400 de alegători.

Urnele s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la 21.00. Primele rezultate oficiale vor fi anunțate la ora 22.00, într-o intervenție live a reprezentanților Comisiei Electorale Centrale (CEC). Nu sunt organizate exit-poll-uri.

Aproximativ 3,3 milioane de cetăţeni ai Republica Moldova au drept de vot în această duminică istorică.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

Răzbunarea nebunească a lui Geoană: îl acuză pe un jurnalist că vrea să-l asasineze pe procurorul general al Bulgariei! Ca ultimul bârfaș de mahala, fostul șef al PSD a ventilat o minciună debitată de „Șoșoacă Press de Bulgaria”

Refuzul PSD-PNL de a scoate politrucii de la șefia companiilor de stat face ca România să piardă încă o jumătate de miliard de euro din PNRR!

PSD, PNL și AUR plătesc sute de mii de euro per emisiune la TV! De regulă, televiziunile încearcă să-și înșele publicul, ascunzând faptul că sunt emisiuni cumpărate, ba chiar la suprapreț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -