luni, octombrie 21, 2024
AcasăNewsDelia Budeanu a fost răpusă de cancer, la 78 de ani. A...

Delia Budeanu a fost răpusă de cancer, la 78 de ani. A refuzat chimioterapia, a aruncat medicamentele pe furiș. VIDEO: Interviul memorabil acordat Eugeniei Vodă în 2002

-

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute și frumoase crainice din istoria Televiziunii Române, a murit sâmbătă, la vârsta de 78 de ani. Era chinuită de peste două decenii de o boală incurabilă.

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946, iar în 1969 a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București.

La Televiziunea Română (TVR) a debutat în 1970, pe când avea 24 de ani. Primele sale apariții pe micul ecran au fost pe programul 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice.

Ulterior a devenit crainic pe programul 1 al TVR, cu o actvitate neîntreruptă de 28 de ani (1970–1998).

- Advertisement -

Decizia de retragere din TVR și din viața publică a luat-o chiar un an mai devreme, în 1997,  după decesul soțului său – jurnalistul de politică externă Radu Budeanu.

Între 2008 și 2012 a realizat emisiuni culturale la Antena 2 („Oamenii timpului nostru“) și la Money Chanel („Întâlnirile Deliei Budeanu“).

În volumul ”Live”, publicat în 2008 (la Editura Vremea), și-a descris drumul spre pupitrul de prezentatoare TV într-o perioadă extrem de sumbră, complicată și riscantă.

- Advertisement -

Cea de-a doua carte a sa, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, a fost publicată chiar în acest an, la Editura Curtea Veche.

Delia Budeanu s-a implicat și în susținerea unor cauze sociale și umanitare, primind titlul de ”Ambasador al Bunăvoinţei” din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Trupul nînsuflețit al Deliei Budeanu va fi depus duminică, de la ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București. Înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu.

Neamul Budeanu. Dana Guțilă a fost evacuată din familie, dar și-a păstrat numele Budeanu

Înre-un interviu acordat Eugeniei Vodă, la TVR, în 2002, Delia Budeanu a vorbit cu emoție despre tatăl său, Gheorghe Moruju, inginer pomicultor din județul Mehedinți, cel care a înființat stațiunea de cercetare pomicolă de la Voinești, județul Dâmbovița – patria mărului din România.

Dar viața Deliei Budeanu este legată de trei persoane publice care au un element comun: numele Budeanu.

  • Radu Budeanu (soțul prezentatoarei TV) – ziarist specializat pe politică externă.
  • Radu Budeanu-junior (fiul Deliei Budeanu ) – „mogul de presă”, patronul trustului Gândul, din care fac parte publicațiile Cancan, Gândul, ProSport, ProMotor și altele. A fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru șpăgile de milioane de dolari purtate între Bogdan Buzăianu și Elena Udrea.
  • Dana Budeanu (fosta noră a Deliei Budeanu) – creatoare de modă, vuvuzea TV, gaiță online. Dana Guțilă a fost măritată cu Radu Budeanu-junior până în 2010, dar după divorț n-a revenit la numele de fată (Guțilă), ci l-a păstrat pe cel al soțului, socrului și mai ales al celebrei sale soacre.

VIDEO: Delia Budeanu la emisiunea Eugeniei Vodă, în 2002

 

Mărturie din 2002: „Am avut un cancer infernal”

La emisiunea „Profesioniștii” a Eugeniei Vodă, difuzată în 2002 pe TVR 1, Delia Budeanu a povestit în detaliu cum a dus, până în acel moment, teribila luptă cu cancerul. O boală pe care a sfidat-o, pe care părea că a învins-o, dar care în cele din urmă a răpus-o.

Delia Budeanu a aflat încă din 1993 că are cancer. S-a retras de la TVR în 1998, la vârsta de 52 de ani, și pentru a elimina stresul și oboseala apariției sub reflectoare.

În 2002 povestea, cu zâmbetul pe buze, cum a trecut peste boală. Nu știa că teribila boală avea să revină cu agresivitate.

  • „Am avut un război infernal, pe care l-am trecut alături de Radu, soțul meu. Am avut un cancer infernal.”
  • „Știți cum am trecut de acest cancer? Neluând în seamă diagnosticul. N-am crezut că este un diagnostic corect și m-am dus la un mare medic după ce profesorul Tașcu m-a diagnosticat. Am fost și operată. Diagnosticul era ceva de genul «neoplasm nu știu cum» la intestinul subțire. M-au pus să fac chimioterapie. Dar eu nu am luat în serios. N-am dat doi bani. Am zis că toată lumea se înșală. Am zis că nu pot să am cancer. Știu că este incredibil, dar mi-a ieșit.”
  • „La prima doză de chimioterapie mi-a fost foarte rău. Mi-a fost atât de rău, încât am decis să scot două ingrediente și să las doar o componentă. Aceasta din urmă avea calciu. Fără să știe nimeni, am aruncat două la gunoi și una o făceam. Nu am zis nimănui, că nu mi s-ar fi permis. Medicul n-a știut. Asistenta nu și-a dat seama ce fac.”
  • „Este incredibil, dar am făcut calciu șase luni. Practic, n-am făcut chimioterapie, nu mi-a căzut părul, nu s-a întâmplat nimic. Doctorii nu și-au dat seama, pentru că ce aveam de făcut era să merg joia, într-un cabinet, doar eu și asistenta, să-mi fac o injecție. Asta era chimioterapia. Nu am fost internată, mă duceam doar joia pentru această procedură.”
  • „Sunt un exemplu! După prima doză de chimioterapie, ficatul meu nu suporta. Era să mor atunci. Aveam frisoane înfiorătoare. Patul meu din lemn de nuc, pus în mijloc, s-a izbit de perete cum nu s-a întâmplat nici la cutremur. Asemenea frisoane am avut! Apoi am avut temperatură 40 de grade. Era să mor și atunci am zis: «Vă arăt eu chimioterapie!». Dumnezeule… dacă doamna doctor vede această emisiune, va spune că sunt o troglodită.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

Răzbunarea nebunească a lui Geoană: îl acuză pe un jurnalist că vrea să-l asasineze pe procurorul general al Bulgariei! Ca ultimul bârfaș de mahala, fostul șef al PSD a ventilat o minciună debitată de „Șoșoacă Press de Bulgaria”

Refuzul PSD-PNL de a scoate politrucii de la șefia companiilor de stat face ca România să piardă încă o jumătate de miliard de euro din PNRR!

PSD, PNL și AUR plătesc sute de mii de euro per emisiune la TV! De regulă, televiziunile încearcă să-și înșele publicul, ascunzând faptul că sunt emisiuni cumpărate, ba chiar la suprapreț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -