joi, octombrie 17, 2024
AcasăNewsAsaltul interlop al PSD, blocat de Nicușor Dan. Băluță își retrage gardurile...

Asaltul interlop al PSD, blocat de Nicușor Dan. Băluță își retrage gardurile din Piața Unirii, după ce statul capturat de PSD a încercat să-l forțeze pe primarul Capitale să avizeze șantierul ilegal

-

Asaltul PSD asupra Pieței Unirii s-a oprit luni seara, când Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a anunțat că-și retrage gardurile cu care împrejmuise abuziv zona. Nicușor Dan, primarul Capitalei, a reușit să-și impună punctul de vedere după o zi în care a înfruntat, efectiv, tot statul capturat de PSD. Miza era uriașă, 800 de milioane de lei pe care premierul Ciolacu îi pregătise să-i dea lui Băluță imediat, în avans, pentru lucrările de consolidare a plafonului de sub Piața Unirii. Reparațiile costă, în total, 867 de milioane de lei.

Pe parcursul zilei de luni, evenimentele s-au succedat cu o rapiditate debordantă. Conștient că încalcă legea, Băluță a împrejmuit în noaptea de duminică spre luni zona unde urma să deschidă șantierul.

A doua zi, Nicușor Dan a venit, însoțit de Poliția Locală a Bucureștiului, pentru a desființa șantierul ilegal. A dat nas în nas cu gorilele lui Băluță, indivizi dubioși pe care primarul PSD i-a îmbrăcat în uniformele Poliției Locale Sectorul 4. Într-o scenă amintind de țările latino-americane capturate de Mafie, de Mexicul interlopizat, această armată personală a lui Băluță l-a împiedicat pe Nicușor Dan să restabilească legalitatea.

Marea bătălie pentru legalitate, dusă de Nicușor Dan

Primarul Bucureștiului a apelat la Poliția Națională, însă – în mod șocant – oamenii chestorului Despescu au refuzat să se implice, pretextând că lucrurile ar trebui tranșate în Justiție! Nicușor Dan a explicat: „E ca și cum ar intra cineva și ar ocupa grădina unei case fără drept, iar proprietarul ar chema poliția. Polițiștii trebuie să ia o decizie, nu pot să se sustragă de la datorie și să-i spună proprietarului să se ducă la tribunal!“.

- Advertisement -

Dacă Poliția Națională a fost paralizată de PSD, în schimb Prefectul Bucureștiului, fostul primar PSD al Sectorului 2, Mugur-Mihai Toader, nu doar că n-a susținut aplicarea legii, dar a anunțat că va ataca în instanță dispoziția de demolare emisă de primarul Nicușor Dan pentru șantierul deschis ilegal de Băluță!

Scandalul s-a extins uriaș, mult peste ce se aștepta PSD inițial, și a început să-l afecteze pe candidatul la Președinție, premierul Marcel Ciolacu. Care după ce avizase combinația prin care se devaliza bugetul central cu 800 de milioane de lei, acum s-a apucat să facă apel, pe Facebook, la „negocieri“!

În tot acest scandal uriaș, Nicușor Dan a fost inițial singur contra caracatiței PSD. La scurt timp, prima care l-a susținut public a fost Elena Lasconi, șefa USR și candidata acestui partid la președinția României. I s-a alăturat Ludovic Orban, care a dat un semnal de susținere pentru Nicușor Dan.

- Advertisement -

Ultimul care a reacționat, la ora 21.37 și doar pe Facebook, a fost președintele Senatului, generalul Nicolae Ciucă. Candidatul PNL la Președinție i-a dat dreptate lui Nicușor Dan și a cerut PSD-ului să-l respecte pe primarul Capitalei.

Târziu, la ora 23.00, după o zi dramatică, Nicușor Dan anunța că a învins: „Daniel Băluță retrage acum oamenii din amplasamentul ilegal al șantierului de la Parcul Unirii. Pentru revenirea la starea de legalitate, gardurile trebuie ridicate din teren, care este proprietatea Municipiului București. Vom continua toate demersurile pentru ca documentele care atestă dreptul de proprietate al PMB să fie fără echivoc. Totodată, reafirm că voi emite, ca și până acum, doar autorizații de construire în baza legii, cu toate avizele atașate“.

Suveica PSD-istă: bani de la buget pentru camarila lui Ciolacu

Miza acestui scandal uriaș o reprezentau cei 800 de milioane de lei pe care Guvernul României i-a oferit Primăriei Sectorului 4 pentru a repara planșeul de sub Piața Unirii. Înțelegerea făcută între PSD-iști era simplă. Banii urmau să parcurgă în viteză următorul traseu: bugetul public (controlat de Ciolacu) – Primăria Sectorului 4 (controlată de Băluță) – firmele care execută lucrarea (apropiate de PSD).

Graba era dată de faptul că vin alegerile și PSD se teme că e posibil să piardă Președinția și Guvernul. În cazul în care la putere ar veni o nouă coaliție de dreapta, era posibil ca aceasta să examineze proiectul și să pună întrebări – de ce așa mulți bani care mai trebuie plătiți și în avans.

Din acest motiv, Daniel Băluță a încercat să-l preseze pe Nicușor Dan să-i dea aviz pentru deschiderea șantierului în regim de urgență. După deschiderea șantierului, Guvernul ar fi virat imediat banii în circuitul PSD.

Numai că primarul Bucureștiului a refuzat să intre în combinație și a cerut să i se prezinte toate avizele necesare. Niciun expert nu spune că plafonul de la Piața Unirii ar fi în pericol iminent de prăbușire, cum susțin PSD-iștii și televiziunile finanțate de aceștia. E nevoie ca numeroase instituții să avizeze lucrările, de la Apele Române până la Apa Nova, Orange, Distrigaz ori STB și MApN.

Deși zona se află în proprietatea Primăriei Municipiului București, Guvernul Ciolacu a încredințat lucrarea Primăriei Sectorului 4, care n-are jurisdicție acolo! Motivul e simplu, la București se află Nicușor Dan, independent incoruptibil susținut de USR, în timp ce la Sectorul 4 este Daniel Băluță, omul PSD. Așadar, banii trebuie să rămână „în partid“.

Prin fermitatea arătată luni, Nicușor Dan a evitat și o capcană. Dacă ar fi cedat presiunilor și ar fi permis deschiderea șantierului fără avizele necesare, ulterior PSD ar fi putut asmuți procurorii asupra lui și i-ar fi putut deschide dosar pentru abuz în serviciu.

Televiziunile plătite de PSD au încercat să sporească și ele presiunea asupra lui Nicușor Dan. La Antena 3, moderatorii au preluat pur și simplu ideile lui Daniel Băluță în dialogul cu primarul. Primarul Capitalei nu s-a lăsat intimidat: „În acest moment, ce spuneți dumneavoastră este ce spune primarul Sectorului 4, care susține că are drept de administrare pe teren. Un primar de sector să vină noaptea să ridice un șantier, asta e de noaptea minții! Sunt dispus la acest dialog, îi spun ce vreau eu: să restabilim legalitatea prin ridicarea șantierului ilegal! Nu știu ce putem negocia, dar dacă sunt nuanțe, putem sta mâine de vorbă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Cei 4+1 membri ai CCR care au hotărât că Ciolacu trebuie să fie președinte fără adversar în turul 2. Curtea face jocul PSD pe față: forțează o finală Ciolacu – Simion, prin eliminarea Dianei Șoșoacă

VIDEO. S-a format Alianța Forțelor de Dreapta: FD – PMP – AD – PNȚMM. Ludovic Orban: „Duceţi-mă în turul 2 şi-l bat pe Ciolacu de-i sună apa-n cap!”

6 COMENTARII

  1. – Dar când, spuneați, că au instalat PSD-iștii gardurile de pro-fraudă, pro-furăciune?
    – Păi normal că le era imposibil ziua, le-au pus noaptea. CA HOȚII! Noaptea, ca hoții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -