Iată motivul reunirii de urgență a Comitetului Executiv al PSD: nerăbdarea lui Liviu Dragnea de a îndepărta spectrul pușcăriei! Aristocrația roșie a PSD a decis în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanță de urgență Codurile penale, grăbind intrarea în vigoare a prevederilor declarate constituționale de către CCR.
Anunțul a fost făcut de trioul Viorica Dăncilă – Tudorel Toader – Liviu Dragnea.
Articolele declarate constituționale de CCR „vor veni din nou în Parlament”, a spus Dăncilă.
Articole neconstituționale, care vor reveni în Parlament
Curtea Constituțională a declarat neconstituționale cele mai multe modificări aduse de PSD, ALDE și UDMR celor două Coduri penale.
Pe 12 octombrie, CCR a respins, cu unanimitate de voturi, 64 din cele 96 de modificări contestate din Codul de Procedură Penală.
Pe 25 octombrie, Curtea a decis că mai multe modificări contestate din Codul Penal sunt neconstituționale.Toate acestea vor reintra în procedură parlamentară. Printre ele:
- dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu (modificarea „este deficitară și nu respectă o decizie a CCR din 2016”);
- redefinirea mărturiei mincinoase;
- redefinirea traficului de influență..
Marile pericole: articolele acceptate de CCR sau neatacate la Curte, dar criticate de Comisia de la Veneția
Filtrul Curții Constituționale nu a funcționat în cazul unor modificări grave ale Codului de Procedură Penală (dintre cele 32 de amendamente declarate constituțioanle), dar nici pentru două modificări scandaloase din Codul Penal: dezincriminarea neglijenței în serviciu și redefinirea grupului infracțional organizat.
Există și multe amendamente neatacate la CCR, dar criticate dur de Comisia de la Veneția, cu propunerea renunțării la ele, arată G4Media.ro.
CODUL PENAL
- termenele de prescripție („8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; 6 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”)
- interdicția privind dezvăluirea de informații din dosarele penale;
- darea de mită;
- traficul de influență și cumpărarea de influență;
- pedeapsa accesorie;
- delapidarea;
- abuzul în serviciu;
- mărturia mincinoasă;
- compromiterea intereselor justiției;
- confiscarea extinsă;
- definiția funcționarului public.
CODUL DE PROCEDURĂ PENALĂ
- interzicerea comunicărilor publice din dosare în timpul urmăririi penale și a judecării;
- o persoană nu poate fi condamnată exclusiv pe bază de denunțuri, fără a exista și probe în favoarea condamnării;
- înregistrările de pe camerele de supraveghere, precum şi cele realizate în locuri publice, pot constitui mijloace de probă;
- obligația ca suspectului reținut să i se înmâneze, la cerere, întregul material probator;
- o persoană nu poate fi arestată pe baza unor argumente generale și abstracte, fiind nevoie de indicarea circumstanţelor reale şi personale din care să rezulte ameninţarea efectivă, reală si iminentă asupra ordinii publice;
- obligativitatea procurorilor de a trimite instanței rechizitoriul în format electronic;
- Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maximum 1 an de la data la care persoana a luat cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.
Mai frate, dar pe astia nu ii pune chiar nimeni cu botul pe labe, pentru totdeauna?!?
Inca nu-i sfirsitul lumii, drobul de sare inca n-a fost destabilizat.