În timp ce Mircea Geoană se menține în continuare pe primul loc în preferințele de vot ale românilor, Marcel Ciolacu crește ușor și se distanțează de Elena Lasconi, singurul candidat care mai contează în cursa pentru alegerile prezidențiale din noiembrie–decembrie, arată ultimul sondaj INSCOP, realizat în septembrie. Deși pompat masiv de posturile TV și presa plătită de PNL, pensionarul special Nicolae Ciucă își continuă trendul descendent: intenția de vot, în ceea ce-l privește, se apropie de marja de eroare!
Conform sondajului INSCOP, realizat în perioada 11–16 septembrie, pare că ne îndreptăm spre o finală 100% PSD: fostul președinte Geoană contra actualului președinte Ciolacu. Dar până pe 24 noiembrie se mai pot întâmpla multe!
Mircea Geoană (independent) se află pe un ușor trend descendent. Ca intenție de vot în turul 1, el are 21,4% din numărul total de cetățeni intervievați de INSCOP, dar numai 20,8% dintre cei care declară că merg sigur la vot. În cazul lui Geoană s-au resimțit gafele comise în ultimele săptămâni și e de așteptat ca acest lucru să se vasă și mai mult în continuare. În ultimele zile, fostul secretar general adjunct al NATO a făcut alte declarații greșite, cum ar fi aceea de a-i ura sănătate defunctului Rege Mihai sau de a se declara și el „decrețel“.
Marcel Ciolacu (PSD) este pe un ușor trend ascendent. E preferat de 20,3% din numărul total al persoanelor intervievate și de 20,5% din cei care spun că merg sigur la vot. În cazul liderului PSD, mașinăria de propagandă, care duduie la turație maximă, a reușit să acopere toate slăbiciunile, gafele, eșecurile și neputințele sale. Elemente concrete precum acela că nu are diplomă de Bacalaureat, că a gestionat catastrofal chestiunea obținerii unui post de comisar la Bruxelles și că a pierdut banii din PNRR pentru consolidarea digurilor, contribuind astfel indirect la inundațiile catastrofale din ultimele zile, nu par să fi ajuns reflectate corect la publicul larg. În schimb, emisiunile și știrile laudative la adresa sa au crescut încrederea publicului. Ciolacu a urcat de la 17-19% intenție de vot în august către 20,5% la mijlocul lui septembrie.
Elena Lasconi (USR) stagnează, pe locul 3. Ea are 14,2% din intenția de vot la nivelul întregului eșantion și 16% din preferințele celor care merg sigur să voteze. În privința Elenei Lasconi a contat mult campania furibundă declanșată de posturile TV ale oligarhilor, la ordinul PSD-ului îngrijorat. Lasconi era pe un trend crescător, dar acesta pare să se fi oprit ca urmare a atacurilor care au vizat-o în ultimele săptămâni.
Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS) are 13,6% intenție generală de vot și 12,5% în rândurile celor care merg sigur să voteze.
George Simion (AUR) e pe 5, cu 12%, respectiv 12,4% la cele două categorii.
Nicolae Ciucă (PNL) e abia al 6-lea, cu cifre ridicole: 7,1% intenție generală de vot, 5,6% în rândurile celor care votează sigur.
Președintele Senatului merită o mențiune specială. PNL a pompat în generalul Ciucă, pensionar special de la 52 de ani, sume uriașe de bani. Peste 2,5 milioane de euro a înghițit doar campania outdoor de promovare a cărții sale, înainte ca ea să fie publicată!
În ciuda acestor eforturi și a odelor înălțate la televiziunile plătite obscen de PNL (ca și de PSD), Ciucă își continuă trendul descendent. Față de luna august, când era cotat cu 8%, acum mai are doar 5,6% din intenția de vot a celor care merg sigur la scrutin. E posibil ca, până la sfârșitul lui noiembrie, președintele PNL să ajungă în marja de eroare, mai ales că între timp a mai apărut un candidat liberal – Ludovic Orban. De data asta, un liberal adevărat, nu un socialist vopsit în liberal!
Sondajul îi mai măsoară pe Kelemen Hunor (UDMR), Cristian Terheș (PNCR), Cristian Diaconescu și Ana Birchall (independenți), toți aflați sub 5% intenție de vot.
În schimb, nu este măsurat Ludovic Orban (Forța Dreptei), care și-a anunțat candidatura luni, 16 septembrie, după efectuarea sondajului. Orban este susținut de partidul său, Forța Dreptei, dar și de celelalte formațiuni din „polul de dreapta”, dintre care o certitudine este PMP.
Intenția de vot la prezidențiale (sondaj INSCOP)
Pe întregul electorat
1. Mircea Geoană (independent) – 21,4%
2. Marcel Ciolacu (PSD) – 20,3%
3. Elena Lasconi (USR) – 14,2%
4. Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS) – 13,6%
5. George Simion (AUR) – 12,0%
6. Nicolae Ciucă (PNL) – 7,1%
7. Cristian Diaconescu (independent) – 4,7%
8. Kelemen Hunor (UDMR) – 3,7%
9. Cristian Terheș (PNCR) – 1,9%
10. Ana Birchall (independent) – 0,7%
* Alte candidat – 0,4%
Pe electoratul care votează sigur
1. Mircea Geoană (independent) – 20,8%
2. Marcel Ciolacu (PSD) – 20,5%
3. Elena Lasconi (USR) – 16,0%
4. Diana Iovanovici-Șoșoacă (SOS) – 12,5%
5. George Simion (AUR) – 12,4%
6. Nicolae Ciucă (PNL) – 5,6%
7. Cristian Diaconescu (independent) – 4,5%
8. Kelemen Hunor (UDMR) – 3,6%
9. Cristian Terheș (PNCR) – 2,0%
10. Ana Birchall (independent) – 0,9%
* Alte candidat – 1,2%
Geoană ar câștiga orice finală, cu condiția să ajungă acolo!
Foarte interesante sunt intențiile de vot pentru turul 2. Conform INSCOP, în orice variantă de finală, Mircea Geoană ar câștiga detașat. Pentru fostul președinte al PSD din perioada 2005-2009, singura problemă pare a fi aceea de a intra în finala prezidențială. Dacă reușește acest lucru, nu mai are emoții.
În septembrie, Geoană ar avea un avans de aproape 17% în finala cu Ciolacu (58,3% – 41,7%). Este o diferență foarte mare și nici măcar tradiționalele fraude la secțiile de votare din mediul rural s-ar putea să nu fie suficiente pentru ca actualul lider al PSD să surmonteze handicapul.
Sondajul o dă pe Elena Lasconi ca fiind învinsă în turul 2 indiferent dacă intră cu Geoană, Ciolacu sau Ciucă. Avansul PSD-istului, din varianta de finală cu Lasconi, e destul de mare – aproape 10% (54,2% – 45,8%).
Până la turul 1 al alegerilor prezidențiale mai sunt însă peste 60 de zile, iar în acest interval se mai pot întâmpla destule evenimente care să răstoarne actuala situație.
Turul 2 – posibile finale (sondaj INSCOP)
- Geoană – Ciolacu 58,3% – 41,7%
- Geoană – Ciucă 64,2% – 35,8%
- Ciolacu – Ciucă 54,6% – 45,4%
- Geoană – Lasconi 61,7% – 38,3%
- Ciolacu – Lasconi 54,2% – 45,8%
- Ciucă – Lasconi 50,2% – 49,8%