joi, septembrie 19, 2024
AcasăNewsTheodor Paleologu crede că ar fi fost înțelept din partea USR să-l...

Theodor Paleologu crede că ar fi fost înțelept din partea USR să-l susțină pe el la prezidențiale. Filosoful spune că a refuzat oferta lui Orban

-

Theodor Paleologu a anunțat luni seară, pe contul său de Facebook, că a refuzat oferta lui Ludovic Orban de a candida la Președinția României ca independent susținut de PMP, Forța Dreptei și REPER. Filosoful a invocat motive profesionale pentru acest refuz, dar în același mesaj îi atacă virulent pe Elena Lasconi și Lucian Stanciu-Viziteu, adică pe candidata USR și pe șeful ei de campanie. Paleologu afirmă chiar că „prostia de partid a prevalat“, atunci când vorbește de Lasconi – un limbaj neobișnuit de agresiv pentru stilul său.

Cel mai probabil, acest atac violent are ca motiv refuzul USR de a-l susține pe Theodor Paleologu în dorința acestuia de a candida la poziția de șef al statului. Acest lucru se subînțelege din mesajul principal, dar devine foarte clar într-un răspuns pe care intelectualul i-l dă unei persoane care îi scrie că „am tot sperat să fiți propunerea USR“. Theodor Paleologu oferă o replică surprinzătoare: „Ar fi fost o alegere înțeleaptă. Dar USR nu învață din propriile greșeli“.

În mediile politice circula deja de ceva vreme informația că Theodor Paleologu e ofertat și că ar putea să intre în cursa prezidențială. El a mai încercat acest lucru în 2019, când a candidat din partea PMP și a luat 5,72% din voturi. La momentul respectiv, s-a considerat că, prin intrarea sa în cursă, Paleologu a favorizat-o pe Viorica Dăncilă, pentru că a rupt din voturile electoratului care s-ar fi dus către candidatul USR, Dan Barna.

- Advertisement -

Zilele acestea se aștepta răspunsul din partea lui Paleologu la oferta făcută de Ludovic Orban, care nu a reușit să se înțeleagă cu USR pentru o candidatură comună la alegerile parlamentare și la susținerea unui singur candidat pentru președinție.

Din nou surprinzătoare este poziția lui Theodor Paleologu față de aceste negocieri eșuate. El aruncă toată vina asupra Elenei Lasconi, președinta USR și candidata partidului la Președinție, și asupra lui Lucian Stanciu-Viziteu, primarul Bacăului și șeful de campanie al Elenei Lasconi.

Paleologu spune că s-a străduit din iunie până în septembrie să strângă USR, PMP, Forța Dreptei și REPER într-un proiect comun, dar de vină pentru eșec este „felonia (trădarea – n. red.) foștilor aliați“, referire la Elena Laconi.

- Advertisement -

Theodor Paleologu reia afirmația într-un răspuns din comentarii, scriind că „Ludovic Orban și Eugen Tomac au fost de o absolută bună-credință în negocierile cu USR. Din păcate, au fost trași pe sfoară“.

Despre Lasconi spune că a rămas tributară tribalismului partizan.

După ruptura dintre USR și PMP/FD/REPER, Paleologu a negociat mai departe cu Eugen Tomac, Ludovic Orban și Dragoș Pîslaru, dar a decis să-i refuze „din motive profesionale“. Din celălalt răspuns rezultă însă că, mai degrabă, „motivele profesionale” n-ar mai fi reprezentat un impediment dacă Paleologu era susținut și de USR.

Mai jos, mesajul prin care Theodor Paleologu anunță luni seară că nu va candida la Președinție și, în continuare, dialogul din comentarii în care filosoful spune că el ar fi fost alegerea înțeleaptă a USR pentru cursa spre Cotroceni.

Theodor Paleologu: „Am vorbit, din iunie pînă în septembrie, cu Lasconi, cu Viziteu, cu Tomac și Orban. Din păcate, prostia de partid a prevalat, iar doamna Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul partizan”

„Îi urez succes lui Ludovic Orban în dificila sarcină pe care și-a asumat-o. Fără voia lui, constrâns de felonia foștilor aliați. Am contribuit cât am putut la constituirea unei alianțe USR-PMP-FD-REPER în jurul candidaturii doamnei Lasconi. Am încercat s-o lămuresc că un candidat la Președinție trebuie să adune în jurul unui proiect comun. Am vorbit, din iunie până în septembrie, cu Lasconi, cu Viziteu, cu Tomac și Orban. Din păcate, prostia de partid a prevalat, iar doamna Lasconi a picat testul capacității de a depăși tribalismul partizan.

După ruptura posibilei alianțe, am purtat discuții cu Eugen Tomac, Ludovic Orban și Dragoș Pîslaru, care mi-au făcut propunerea onorantă de a candida ca independent susținut de cele trei partide. Din păcate, din motive profesionale care țin de activitatea Casei Paleologu, îmi este imposibil să asum de data aceasta o a doua candidatură în alegerile prezidențiale. Știu, această decizie îi va dezamăgi pe cei care își doresc să mă poată vota. Le înțeleg frustrarea, dar rămân, vorba lui Georges Pompidou, «en réserve de la République».”

Marcel Oana: Am tot sperat să fiți propunerea USR...

Theodor Paleologu: Ar fi fost o alegere înțeleaptă. Dar USR nu învață din propriile greșeli.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lăcomia fără sfârșit a PSD-istului Toni Greblă. De la furtul de bani la furtul de voturi. 12.000 de euro pe lună pentru „nababul alegerilor”, care e și „revoluționar”, și mega-pensionar special

VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

Robert Turcescu îi numește „patrioți“ pe șefii MApN care au întârziat livrarea sistemului Patriot către Ucraina. „S-a tras de timp cât s-a putut!“, se bucură rusofilul

3 COMENTARII

  1. Domnul Paleologu ar putea avea sanse reale intr-un singur caz: daca ar candida din partea psd. Ceea ce este exclus si absurd, am convingerea.
    Este un candidat testat, nu ar fi avut sanse. Joc de glezne.
    Cand citesc ca tot apar candidati de dreapta ma gandesc sa ma grabesc sa imi fac pasaport dar imi pare tare rau sa plec de prin locurile astea, cat despre oamenii m-am lamurit. Unde sunt “utilii “? In social media, in partide?

  2. Si nu este adevarat?Prostia lui lasconi ,parafata si de cei pe care ii „arunca” afara din conducere dupa alegeri,cum este si Ghinea,Drula ,Barna ,Voiculescu,Armand multumiti ca au fost pusi pe liste pentru parlamentare.si se vedeau amenintati de „pretentiile” fostilor parteneri ,care au fost mai mult decat de bun simt,cedand aproape jumatate din locuri si in plus ,oferind sustinere la prezidentiale!Cat de prost crescut si lipsit de fair-play poti sa fii incat sa vorbesti una ,in fata lor si apoi sa declari in presa ca nu s-a facut nici o intelegere?Practic le-ai trantit usa in nas, la propriu,si mai ai aroganta sa spui ca ar trebui sa o sustina toti de pe dreapta,dupa ce spui ca nu mai vrei sa „defilezi”cu presedintii acelor partide!!Parca am mai trait aroganta asta stupida odata de la useristi,la formarea guvernului de dupa alegerikw din 2020…Acum sunt nevoiti toti sa defileze cu cea pe care au scos-o de pe primul loc la europarlamentare..o urmeaza impreuna ,si arogani dar si cei mai putin aroganti,cum e si Violeta Alexandru ,la groapa de gunoi a istoriei,care trece pe la latrina3!!!😄😁😁😁 PS:Articolul e scris tendentios,dar nu ma mai mira nimic si nu ma mai astept la nici o alta atitudine de la acest site,cand vine vorba de alte partide de dreapta care nu se bat in piept si nu striga cu surle si trambite ca ei se numesc „Uniunea Salvati Romania”.Daca vreti sa aflati opinia neinterpretata a dlui Paleologu,o gasiti pe pagina sa de socializare.Simplu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -