Decizie politicianistă a lui Mircea Geoană: n-a mai avut răbdare să stea câteva săptămâni la NATO, pentru a-și încheia mandatul de 5 ani ca secretar general adjunct, ci a demisionat marți, ca să-și anunțe cât mai repede candidatura la Președinția României. Char și anunțul a fost făcut cu jumătate de gură, situația fiind lămurită practic de un comunicat al alianței nord-atlantice.
Mai întâi a apărut comunicatul NATO, prin care alianța nord-atlantică a anunțat, marţi, 3 septembrie, demisia lui Mircea Geoană (66 de ani) din funcţia de secretar general, pe care o ocupă din octombrie 2019.
Conform NATO, Geoană l-a notificat pe secretarul general al alianței, norvegianul Jens Stoltenberg (65 de ani), că marți, 10 septembrie, va fi ultima sa zi în funcția de secretar general adjunct. Stoltenberg i-a acceptat demisia.
Comunicatul conține și o declarație a lui Stoltenberg: „Mircea a slujit NATO de aproape cinci ani. Concentrarea lui asupra tehnologiei și provocărilor emergente de securitate a fost esențială pentru a stimula inovația în Alianță. Este un adevărat transatlantist, iar munca sa cu partenerii a adus foarte mult beneficii NATO. Îi doresc toate cele bune pentru viitor”.
Timp de o lună, până la preluarea conducerii NATO de echipa olandezului Mark Rutte (57 de ani), funcția de secretar general adjunct va fi preluată, interimar, de germanul Boris Ruge (62 de ani), secretar general adjunct pentru afaceri politice și politică de securitate (PASP).
După anunțul făcut de NATO, a postat și Geoană un text pe Facebook, unul destul de evaziv, în care nu precizează motivul (sau motivele) demisiei. El nu face nicio referire la viitoarea candidatură.
Anunțul evaziv al lui Mircea Geoană
„Să fiu în conducerea NATO a fost onoarea vieții mele.
Îi mulțumesc Secretarului General Stoltenberg pentru încredere și prietenie. Împreună, în ultimii 5 ani, am traversat multe momente dificile, dar am împărtășit și nenumărate realizări, alături de echipa noastră remarcabilă.
Pe măsură ce trec la un nou capitol, privesc cu mândrie la timpul memorabil petrecut în slujba celei mai importante Alianțe din istorie.”
Trecutul politic caraghios al lui Geoană
Mircea Geoană este primul român care a ocupat această funcție. De asemenea, primul secretar general adjunct dintr-o țară care a aderat la Alianță după încheierea Războiului Rece.
Pe 25 august, Geoană declar la Digi 24, referitor la candidatura sa la prezidenţiale, că la nivel personal decizia sa este luată, dar trebuie să mai aştepte câteva zile. „Voi anunţa decizia în momentul în care voi termina mandatul la NATO”, a spus el. Dar mandtul de la NATO nu l-a terminat la termen, ci-l scurtează cu o lună, prin demisie!
Oricum, în ultimul an, Mircea Geoană a folosit funcția sa de la NATO pentru a-și face campanie electorală pentru alegrile prezidențiale din România. Fostul șef al PSD a lăsat impresia că a lucrat mai mult la campania sa prezidențială decât pentru instituția care-i plătea salariul. De exemplu, în plină încordare între NATO și Rusia, Geoană a avut timp să încerce o baie de mulțime la Colonești (județul Olt), dar s-a ales cu huiduieli strașnice.
Mirce Geoană a fost preşedintele PSD în peroada 2005–2010, înte Adrian Năstase și Victor Ponta. În 2005 a produs o surpriză, învingându-l în alegerile interne pe Ion Iliescu.
În 2009, Geoană a fost candidatul PSD la funcţia de preşedinte al României. A pierdut cursa la limită în faţa lui Traian Băsescu, după ce a făcut enorma gafă de a-l vizita acasă pe maleficul oligarh-infractor Sorin Ovidiu Vîntu.