Mircea Geoană urmează să-și anunțe oficial candidatura la Președinția României pe 10 septembrie, imediat după ceremonia prin care mandatul său de secretar general adjunct al NATO va lua sfârșit, scrie G4Media.ro citând surse politice. Fostul președinte al PSD urmează să candideze ca independent și, în acest moment, e cotat cu cea mai mare intenție de vot – 21-23% din electorat.
În același timp, oficialul NATO are mai bine de un an și jumătate de când își duce o campanie electorală mascată. A evitat constant să spună că va candida, dar a lăsat tot timpul de înțeles că e interesat de asta și a avut permanent un discurs de prezidențiabil.
Foarte interesantă a fost strategia de campanie, Geoană reușind să devină popular în rândurile tinerilor mai mult decât candidații PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, prin intermediul influencerilor. Geoană i-a „accesat“ pe aceștia și a obținut bunăvoința lor, fiind promovat pe rețelele de socializare și invitat, practic, la toți realizatorii importanți de podcasturi din România.
Deși a fost cel mai longeviv președinte al PSD din istoria partidului (în intervalul 2005–2009), Geoană s-a prezentat publicului român ca fiind un independent apolitic și tehnocrat, care vine de la NATO garantat de americani. Discursul său e pro-european și reformator, anticorupție și lipsit de atacuri dure la contracandidați.
Însă (încă) oficialul organizației nord-atlantice are probleme majore când trebuie să-și limpezează problemele din trecut, legăturile cu personaje dubioase precum Vanghelie, cadourile scumpe primite de la baronii PSD, vizitele făcute la Sorin Ovidiu Vîntu și în Rusia înaintea alegerilor din 2009 – când, de asemenea, a candidat din partea USL (PSD–PNL–Dan Voiculescu, fiind învins la limită de Traian Băsescu).
Și acum există unele probleme: cumnatul lui Geoană, Ionuț Costea, e condamnat la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupție și a fugit din țară.
Geoană este un reprezentant al vechiului sistem de putere din perioada comunistă și anii ’90. Fiu al unui general de Armată care era favoritul lui Ceaușescu, a făcut parte din pleiada de beizadele favorizate ale nomenclaturii comuniste într-o perioadă în care românii o duceau cumplit de greu, trăind în frig, foame și frică. A fost băgat în diplomație și propulsat până a ajuns ambasador în SUA în 1996, iar din 2000 – ministru de Externe în guvernarea Iliescu – Năstase.
La începutul lui 2005 a fost ales președinte al PSD, uzurpându-i tronul lui Adrian Năstase, care pierduse alegerile prezidențiale în fața lui Băsescu. În 2009 a candidat la președinția României din partea alianței toxice PSD-PNL, dar a pierdut, la rându-i, tot în fața lui Băsescu și a fost mazilit de la conducerea partidului exact așa cum procedase și el cu Năstase, fiind înlocuit de Ponta. Ulterior, steaua sa a apus cu repeziciune. Conducerea PSD l-a suspendat 6 luni în decembrie 2010, iar în noiembrie 2011 l-a revocat din poziția de președinte al Senatului. Câteva zile mai târziu, a fost exclus de tot din PSD, târând după sine eticheta pusă de Ion Iliescu, „tătucul“: „Un prostănac“.
Mircea Geoană n-a reușit până acum să câștige niciodată niște alegeri. La 6 iunie 2004 a candidat din partea PSD la poziția de primar al Bucureștiului, dar a fost învins de Traian Băsescu. Apoi, în 2009, a candidat la președinția României și a pierdut iar, tot în fața lui Traian Băsescu.