duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăNewsDupă un deceniu de ezitări, DNA îi ia urma lui Robert Negoiță....

După un deceniu de ezitări, DNA îi ia urma lui Robert Negoiță. Primarul Sectorului 3 ar urma să fie pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu. A dat ilegal autorizație pentru construirea unui bloc

-

DNA îl pune sub acuzare pe Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, pentru abuz în serviciu în cazul acordării ilegale de autorizații pentru construirea unui bloc în 2023. „Fratele Negoiță“ a fost chemat vineri să dea cu subsemnatul la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Pentru opinia publică din România, Robert Negoiță este, alături de nașii săi, Gabriela Firea și Florentin Pandele, cel mai strident caz de primar care pare că poate face efectiv orice fără ca vreun procuror să îndrăznească să-și bage nasul. Toți cei trei menționați gravitează în sfera PSD și, de ani mulți, scandalurile și abuzurile săvârșite rămân neanchetate.

În cazul Negoiță, numărul dezvăluirilor de presă cu documente și date concrete a ajuns la zeci, fără ca DNA să miște vreodată vreun deget.

De data aceasta, dosarul s-a pus însă în mișcare. La 1 februarie anul acesta, DNA a făcut 17 percheziții în București și Ilfov, într-un caz de emitere a unor documente administrative de către instituțiile statului. S-a ajuns și la Primăria Sectorului 3, unde Robert Negoiță a fost audiat.

- Advertisement -

Procurorii consideră că există suspiciunea rezonabilă că Robert Negoiță, în calitate de primar, a emis în perioada 2015-2021 documente pentru construirea și intabularea unui bloc în centrul Bucureștiului.

Este ceea ce Nicușor Dan, de exemplu, reclamă de foarte multă vreme: că procurorii închid ochii la mafia imobiliară care-și face de cap în București mână-n mână cu diverși funcționari din administrație.

La sfârșitul lunii aprilie 2024, într-o emisiune la România TV, primarul Bucureștiului dădea trei cazuri flagrante de mare corupție, cu prejudicii uriașe. În două dintre aceste cazuri era vorba de Robert Negoiță și de Primăria Sectorului 3, iar în celălalt – de Sorin Oprescu.

- Advertisement -

Publicăm dialogul din emisiune, foarte relevant în contextul actual.

Nicușor Dan: „Vizavi de Poșta Vitan s-a constrit un bloc de 9 etaje. Acolo era voie să se construiască 4 etaje, Primăria Sectorului 3 a dat 6 etaje, tribunalul a anulat zicând că e prea înaltă. Iar la trei zile după ce tribunalul a anulat, Primăria a dat autorizație pentru 8 etaje! Și ulterior a dat 9 etaje! Și noi am făcut plângere la DNA”

Nicușor Dan: În primul rând, este dreptul și obligația Parchetului de a cerceta orice fel de sesizare, apoi instanța să se pronunțe. Ceea ce nu înțeleg eu este de ce niște cazuri care au miză uriașă nu ajung să fie cercetate.

Victor Ciutacu: Da’ asta le face mai puțin valide pe astea care nu sunt atât de uriașe?

Nicușor Dan: Nu, am spus la punctul 1 că pentru oricine există o suspiciune, trebuie să fie o cercetare.

Victor Ciutacu: Spuneți-mi un caz, după părerea dumneavoastră flagrant, care ar fi trebuit cercetat și anchetat și nu s-a întâmplat.

Nicușor Dan: Vă dau trei!

Victor Ciutacu: Dați-mi trei!

Nicușor Dan: Berzei–Buzești! Pe Berzei-Buzești s-au cheltuit bani publici de ordinul a 200 de milioane de euro… (autorul dezmățului: primarul de atunci al Capitalei, Sorin Oprescu – n. red.)

Victor Ciutacu: Pentru lărgirea bulevardului?

Nicușor Dan: Da. Instanțele civile s-au pronunțat, au anulat 20 de acte! Au anulat PUZ-ul, declanșarea exproprierii, exproprierea, autorizațiile de construire… 20 de acte! Practic, toate actele de acolo au fost desființate! Chiar noi am făcut plângere, eram la Asociația Salvați Bucureștiul. Au trecut 10 ani și lucrurile s-au prescris! Fără să se fi făcut vreo cercetare pe acest dosar.

Victor Ciutacu: Ăăăăăă…

Nicușor Dan: Cazul doi. Vizavi de Poșta Vitan s-a constrit un bloc de 9 etaje. Acolo era voie să se construiască 4 etaje, Primăria Sectorului 3 a dat 6 etaje, tribunalul a anulat zicând că e prea înaltă, și la trei zile după ce tribunalul a anulat, Primăria a dat autorizație pentru 8 etaje! Și ulterior a dat 9 etaje! Și noi am făcut plângere la DNA, tot în calitate de de activiști. DNA a dispus o expertiză și expertiza a spus că s-a creat un folos necuvenit de 600.000 sau de 800.000 de euro, nu mai țin minte exact. În fine, noi am calculat 1.000.000 de euro. Nu contează. Dar procurorul a zis că nu e o faptă care prezintă pericol social și nici un prejudiciu pentru interesul public. Și a clasat!

Victor Ciutacu: Da, interesant… Și al treilea exemplu?

Nicușor Dan: Al treilea exemplu este PUZ Sector 3, singurul pentru care am făcut plângere penală. Dacă pentru ăsta nu s-a rezolvat, n-am mai făcut pentru altele. Ce este PUZ-ul? Noi avem un regulament care se numește Plan Urbanistic General și legea spune că, pe anumite porțiuni, poți să-l modifici prin așa-numitele PUZ-uri. Și aici s-a dat sector cu sector: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

Victor Ciutacu: Bun!

Nicușor Dan: Între timp, toate astea au fost anulate sau suspendate de instanțe. Și când s-a dat PUZ Sector 3 am făcut o plângere la DNA, în calitate de activist – și eram și deputat atunci –, în care am spus că dispar câteva zeci de hectare de spațiu verde, că apar clădiri de 14 etaje pe străzi de două sensuri și toate lucrurile astea. Ulterior, instanța civilă a zis că se confirmă, că documentația este nelegală. În plus, arhitectul șef al Bucureștiului, care promova acest PUZ de sector, fusese arhitectul șef al Sectorului 3!

Victor Ciutacu: Domnul Dumitrașcu…

Nicușor Dan: Domnul Dumitrașcu, exact! În calitate de arhitect șef al Sectorului 3, dăduse pe un mare spațiu verde vreo 1.000 de autorizații de construire. Și acum, cu PUZ-ul ăsta, le băga pe toate în legalitate! Am fost audiat la DNA în 2021 și, împreună cu doamna procuror, ne-am uitat pe harta Bucureștiului și am văzut toate aceste 1.000 de clădiri. Și nu s-a mai întâmplat nimic!

Victor Ciutacu: Clădirile s-au mai construit sau nu?

Nicușor Dan: Ele erau deja construite! Vă dați seama, dacă dai 1.000 de autorizații… Așa zic eu. Poate că n-am dreptate, dar, totuși, dacă dai 1.000 de autorizații nelegale… Trebuie, totuși, să existe o cercetare, nu?

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cheltuielile cu salariile bugetarilor au explodat: +26% față de 2023! Strângerea impozitelor a eșuat pentru că nu s-au aplicat reformele din PNRR și nu s-a făcut digitalizarea

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -