Primele imagini cu avioanele F-16 primite de ucraineni în acțiune au fost date publicității duminică, împreună cu o înregistrare de la ceremonia în care piloții au depus jurământul, de față cu președintele Volodimir Zelenski. E vorba de 10 aparate modernizate: 6 au fost livrate de Olanda și 4 de Danemarca. Sunt așteptate în curând alte câteva zeci.
În ultimele luni, rușii au făcut mari eforturi să atace și să distrugă toate aerodromurile și pistele ucrainene susceptibile de a primi avioanele F-16. Au fost atacuri multiple, de la rachete balistice și rachete de croazieră până la drone.
Încercările par să fi eșuat, cel puțin în parte, pentru că duminică au fost publicate primele filmări cu avioanele F-16 intrate în componența armatei ucrainene.
Echipamente de război electronic și rachete cu rază medie și scurtă de acțiune
The first 10 modernized F-16 fighter jets arrived in Ukraine from the Netherlands.
Notable Features:
・AIM-120 missiles with beyond visual range
・ECIPS+ electronic warfare system – AN/ALQ-162 radar jammer, AN/AAR-60 missile warning system
・PIDS+ chaffe/flare countermeasures pic.twitter.com/ErMQtSQMjF— Igor Sushko (@igorsushko) August 4, 2024
Specialiștii care au analizat imaginile au descoperit că aparatele prezentate sunt echipate ultramodern. Ar fi vorba de:
* rachete AIM-120 AMRAAM;
* AIM-9 Sidewinder;
* ECIPS (echipamente de bruiaj) și sisteme de război electronic – AN/ALQ-162 care bruiază radarul inamic și AN/AAR-60, un sistem care avertizează când s-au lansat rachete împotriva avionului;
* PIDS+, sistem care ejectează resturi metalice și rachete de semnalizare cu ardere la cald pentru a păcăli rachetele antiaeriene radar, dar și pe cele ghidate prin infraroșu.
Împreună, ECIPS și PIDS+ oferă avioanelor F-16 o protecție completă contra unei foarte largi game de rachete.
De asemenea, s-au putut observa montate pe avioanele F-16 ucrainene și rezervoare suplimentare.
Armamentul de pe aparatele care apar în imagini sugerează că vor fi folosite în primul rând în scopuri defensive. Rachetele AIM-120 și AIM-9 sunt pentru lupta cu avioanele rusești la distanță mică și medie.
Eficacitatea echipamentelor de pe avioanele F-16 sosite în Ucraina va depinde foarte mult de misiunile pe care le vor primi piloții
Publicația Forbes.com a explicat impactul avioanelor F-16 asupra armatei Ucrainei și a războiului.
„Ucrainenii și-au compensat pierderile de avioane prin restaurarea avioanelor mai vechi pe care le-au scos din depozite și, de asemenea, prin achiziționarea de avioane suplimentare de la aliații lor. Dar cu siguranță doresc să păstreze cele 85 de F-16 pe care le primesc de la aliații lor europeni, deoarece nu există multe alte F-16 excedentare în stocurile acestor aliați.
Pentru Ucraina, este mai bine să protejeze F-16 pe care le are decât să caute înlocuitori pentru F-16 pe care le-ar putea pierde. Este inevitabil ca rușii să doboare în cele din urmă unele, poate multe, F-16. Dar PIDS și ECIPS ar putea întârzia aceste pierderi și ar putea salva viețile piloților.
Eficacitatea PIDS și ECIPS depinde în mare măsură de modul în care ucrainenii își vor desfășura avioanele F-16. În cazul în care avioanele de vânătoare execută în principal misiuni de apărare aeriană în interiorul teritoriului ucrainean, acestea ar putea avea de furcă doar cu rachetele rusești cu rază lungă de acțiune. Dar dacă F-16 efectuează multe misiuni de atac la sol direct deasupra frontului, se vor confrunta cu un foc inamic mult mai puternic.
Totuși, chiar și atunci când sunt cele mai vulnerabile, F-16 vor fi mai bine protejate decât vechile avioane ex-sovietice ucrainene, dintre care majoritatea nu dispun de bruiaj“.
„F-16 nu au fost niciodată un «glonț de argint», dar reprezintă o îmbunătățire revoluționară a capacităților de luptă aeriană ale Ucrainei. Pe măsură ce-și extind amploarea misiunilor, ele pot asigura o apărare aeriană vitală pe întreg teritoriul Ucrainei, vânând drone și rachete de croazieră care amenință infrastructura critică și capacitățile militare”
Site-ul de specialitate „The War Zone” a explicat că nimeni nu trebuie să se aștepte la minuni. E un moment epocal pentru Ucraina, dar asta nu înseamnă că lucrurile se vor schimba dramatic.
„Faptul că această zi a sosit în cele din urmă este, fără îndoială, monumental pentru Ucraina, dar va trece ceva timp – probabil mai mulți ani – până când capacitățile expansive ale F-16 vor putea fi pe deplin deblocate. Este nevoie de ani pentru ca un pilot de F-16 să se maturizeze și să devină un lider de misiune pe deplin capabil, iar fluxul de noi piloți va trebui să rămână solid în această perioadă, ceea ce a devenit deja o problemă majoră. Armata de personal de sprijin de care va fi nevoie pentru a opera aceste avioane oarecum independent va avea, de asemenea, nevoie de timp pentru a crește și a fi încurajată. Nu există nicio scurtătură, așa stau lucrurile – experiența este cheia pentru realizarea întregului potențial al F-16. Ca atare, F-16 nu au fost niciodată un «glonț de argint». Ele reprezintă o îmbunătățire revoluționară a capacităților de luptă aeriană ale Ucrainei, care va aduce din ce în ce mai multe arme și tactici mai puternice în prim-planul conflictului și pentru apărarea generală a Ucrainei.
Asta nu înseamnă că F-16 sunt inutile între timp. Nu este deloc așa. Pe măsură ce își extind amploarea misiunilor, ele pot asigura o apărare aeriană vitală pe întreg teritoriul Ucrainei, vânând drone și rachete de croazieră care amenință infrastructura critică și capacitățile militare situate în orice punct din granițele Ucrainei. Faptul că F-16AM erau echipate cu AIM-9M și AIM-120 AMRAAM în videoclipuri subliniază rolul lor inițial de apărare aeriană. Deși nu dispun de capacitatea oferită de radarele AESA (active electronically scanned array) care echipează majoritatea avioanelor de luptă moderne de nouă producție și care sunt montate pe multe F-16 mai vechi, avioanele pot fi în continuare foarte valoroase în acest rol. Chiar și MiG-29-urile ucrainene au servit în acest scop cu un radar și o suită avionică mult inferioare celor de care dispun F-16AM-urile cu radarele lor AN/APG-66 modernizate.”