Dictatorul rus Vladimir Putin i-a așteptat personal la aeroport, joi seara, pe criminalii, spionii și hackerii eliberați de Occident într-un schimb de ostatici cu Rusia. Imaginile cu Putin îmbrățișându-l pe asasinul Vadim Krasikov, care ucisese un disident în Berlin, au o foarte mare încărcătură simbolică, arătându-le rușilor că războiul cu restul lumii e total și că regimul le acordă sprijinul său total.
În total, joi au revenit la Moscova opt cetățeni ruși cu doi copii. La schimb cu aceștia, regimul de la Kremlin a eliberat un număr dublu de persoane, americani și diverși disidenți ruși. Diferența dintre cele două loturi e substanțială: în timp ce rușii care se aflau în detenție în Occident erau hackeri, criminali și spioni, persoanele aflate în pușcăriile rusești erau sportivi, turiști și jurnaliști străini surprinși de război în țara agresoare, precum și localnici care i se opuneau lui Putin.
Putin personally meets the killer on the red carpet
Killer Vadim Krasikov, sentenced to life in prison in Germany for murdering a former Chechen commander in the center of Berlin, has become one of the key figures in the recent prisoner exchange between Russia and the West.… pic.twitter.com/MGet2gQ2Dy
— NEXTA (@nexta_tv) August 2, 2024
„The Guardian“ a făcut revista celor opt indivizi eliberați de Occident și ajunși joi la Moscova.
Vadim Krasikov este un asasin, agent FSB, pe care Putin l-a pus în fruntea listei cu cereri de eliberare. Era în pușcărie din 2019, după ce îl împușcase la Berlin, pe stradă și în plină zi, pe disidentul cecen Zelimhan Hangoșvili. Krasikov era condamnat pe viață. Putin l-a așteptat personal la aeroport, la scara avionului, și l-a îmbrățișat călduros pe criminal.
Artem Dulțev și Anna Dulțeva sunt „cârtițe“ rusești deplin conspirate. Aceștia fuseseră legendați de serviciile secrete de la Moscova drept o familie de argentinieni care se stabilise la Ljubliana, capitala Sloveniei, împreună cu cei doi copii. De acolo executau misiunile primite, acționând în întreaga Uniune Europeană.
Mihail Mikușin era o altă „cârtiță“ adânc plantată de ruși în inima structurilor europene. Spionul era legendat drept om de știință și activa la Tromso, în Norvegia, unde reușise să se angajeze pe post de cercetător la o universitate unde se ocupa tocmai de amenințările hibride la adresa securității statului!
Vladislav Kliușin fusese condamnat la 9 ani de pușcărie în SUA pentru piratarea de informații secrete despre veniturile mai multor corporații. Kliușin avea acoperire de om de afaceri și acționase într-o schemă de insider-trading în valoare de 90 de milioane de dolari.
Roman Selezniov este un hacker, fiu al unui deputat din Duma Rusiei, și executa în SUA o pedeapsă de 27 de ani de pușcărie – cea mai grea sentință dată de justiția americană pentru piraterie informatică.
Vadim Konoșcenok se ocupa cu spionajul indistrial. Obținea ilegal tehnologie americană cu utilizare militară, pe care Rusia să o folosească în invazia împotriva Ucrainei.
Pavel Rubțov (Pablo Gonzalez) era un jurnalist care făcea spionaj în favoarea Rusiei. Cu cetățenie dublă, spaniolă și rusă, acesta lucrase pentru mai multe publicații spaniole. Polonezii l-au arestat în martie 2022 în apropierea frontierei cu Ucraina. De atunci se afla în închisoare în Polonia.