joi, septembrie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaUcraina e în situație foarte grea pe front, rușii înaintează spre un...

Ucraina e în situație foarte grea pe front, rușii înaintează spre un oraș strategic. „Băieții de la Brigada de elită 47 Mecanizată mi-au spus că sunt într-un «mare rahat» în sectorul Pokrovsk“

-

Epuizate și depășite numeric, forțele ucrainene sunt într-o situație foarte grea pe frontul din Donbass, unde rușii reușesc să înainteze și să se apropie, într-un ritm mai rapid decât până acum, de orașul strategic Pokrovsk, notează bloggerii militari care monitorizează situația. Francezii de la Macette Escortert notează că Divizia 27 de fusilieri motorizați a Rusiei a reușit o străpungere de 10 kilometri în ultimele 10 zile pe direcția Pokrovsk din axa Prohres. În acest moment, avangarda rușilor e la 18 kilometri de Pokrovsk.

Situația e foarte dificilă și complicată pentru ucraineni. Deoarece mobilizarea din primăvară n-a mers suficient de rapid, iar noile brigăzi sunt încă în curs de pregătire și echipare, pe front acționează vechile unități, măcinate după doi ani și jumătate de război.

Rușii, superiori numeric, au reușit să creeze crize simultan pe mai multe sectoare ale frontului, ceea ce i-a obligat pe ucraineni să mute unitățile de colo-colo, ca să facă față pericolului de a fi străpuns frontul.

Soldații ucraineni sunt obosiți și se plâng de comandanți, care de multe ori nu iau deciziile corecte. Acum câteva zile, o parte dintr-o brigadă de elită ucraineană a fost aproape încercuită, dar a reușit să-și croiască singură drum către propriile linii. Se pare că decizia de a rupe încercuirea a fost luată de soldați, pentru că un ordin în acest sens din partea superiorilor nu a venit.

- Advertisement -

Orașul Pokrovsk e important pentru că este un punct cheie într-o rută importantă de aprovizionare pentru trupele ucrainene.

Rușii se concentrează pe această direcție și aduc toate resursele pentru a obține cât mai mult teritoriu înainte de venirea toamnei, când ucrainenii vor trimite în luptă noile unități mobilizate și vor echilibra situația.

Jurnalistul american Maxim Tucker, corespondent pentru „The Times“, a fost pe front alături de unitățile Brigăzii 47 Mecanizată a ucrainenilor, una de elită care e echipată cu cel mai bun echipament trimis de SUA, și a făcut pe contul său de X (fost Twitter) o descriere grăitoare a situației.

- Advertisement -

Mai jos, traducerea textului.

„Bradley-urile americane din epoca Războiului din Golf s-au dovedit a fi probabil cel mai eficient vehicul de luptă al războiului, blindajul lor salvând sute, dacă nu mii de vieți, și măcelărind BMP-urile și infanteria rusească cu tunul lor automat Bushmaster de 25 mm“

„Am petrecut o săptămână pentru «The Times» cu Brigada Mecanizată de elită 47 din Ucraina, echipată cu M1 Abrams (tancuri – n. red.), M2 Bradley (vehicule blindate pentru infanterie – n. red.) și artilerie Paladin. Ucrainenii mi-au spus că sunt în „mare rahat” în sectorul Pokrovsk, unde rușii au avansat 6 km spre orașul Donbas în doar peste o săptămână (de la apariția textului, rușii au mai înaintat încă 4 kilometri – n. red.).

Bradley-urile americane din epoca Războiului din Golf s-au dovedit a fi probabil cel mai eficient vehicul de luptă al războiului, blindajul lor salvând sute, dacă nu mii de vieți, și măcelărind BMP-urile (vehiculele blindate pentru infanterie – n. red.) și infanteria rusească cu tunul lor automat Bushmaster de 25 mm.

Dar Ucraina nu are destule, așa că se bazează pentru a rezista la Pokrovsk pe brigada care a condus contraofensiva din vara trecută și a menținut liniile defensive la Avdiivka. Unitatea este însă subțiată de pierderi și epuită și e nevoită să se retragă constant atunci când flancurile apărate de unități mai slabe se prăbușesc.

Rușii au schimbat tactica pentru a lupta mai inteligent, folosind informațiile pentru a ataca mai degrabă unitățile slabe decât fortificațiile slabe. Ei au început ofensiva prin aducerea a sute de operatori de drone FPV instruiți, folosind o nouă frecvență pe care ECM-ul (echipamente de bruiaj electronic – n. red.) ucrainean nu a fost conceput să o bruieze și lovind logistica.

Rușii atacă în grupuri mici de 3-4 infanteriști, folosind lizierele de copaci pentru a se ascunde de drone, pentru a sonda pozițiile și pentru a chema artileria sau dronele să atace. Dacă pot strecura un pluton, infanteria atacă pozițiile ucrainene. Au cucerit mai multe sate în acest mod.

Am întâlnit câteva echipaje ucrainene incredibil de curajoase, inclusiv pe Dzvinka, o arhitectă de 28 de ani din Lvov, devenită comandant al Bradley. Militarii ucraineni își iubesc vehiculele, dar au nevoie de înlocuiri, modernizări și piese de schimb. Ei așteaptă cu disperare ca și alte brigăzi să primească Bradley-uri, pentru a reduce dependența de unitatea lor.

Vehiculul în care se afla Dzvinka a fost lovit de șase ori de Lancet, FPV-uri (drone – n. red.) și un mortier. Ea spune că Bradley le-a salvat viața, ei și trupelor din interior. Ultima lovitură a incendiat vehiculul și șrapnelul i-a trecut prin braț. A fost prinsă în vehiculul în flăcări și a spus că viața i-a trecut prin fața ochilor înainte de a scăpa prin trapa trăgătorului. SUA au oferit Ucrainei peste 300 de M2A2 Bradley, în mare parte pentru contraofensiva din vara anului trecut. După mai mult de un an de lupte intense, multe au trebuit să fie canibalizate pentru a le repara pe altele. 93 au fost declarate pierdute.

Bradley-urile sunt folosite acum în misiuni chirurgicale de foc și în rotații de trupe pentru a încerca să-i țină pe ruși pe loc.

Vehiculele de luptă americane îi țin pe ruși la distanță – dar pentru cât timp?“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Ziua în care Porcul-de-la-catedră a fost zdrobit: făcut de râsul țării, dat afară din facultate, cercetat penal, și-a cerut pensionarea. Abuzurile sexuale scârboase ale prof. univ. dr. Alfred Bulai. De mulți ani le cerea studentelor să se dezbrace în fața lui și le amenința cu „șarpele”

* VIDEO. „Socialiștii de caviar“: Grindeanu, filmat când își ascundea ceasul scump în buzunar, înainte de filmare. „Îl am de mult, are încuietoarea stricată!“

* Eurobarometru: România, locul 1 în UE la marea corupție! 94% dintre companii reclamă hoția și lăcomia guvernanților, care cer „parandărăt“ ca să dea contracte publice

* Ciolacu s-a dat de gol: deficitul bugetar al României pe 2024 va fi de peste 8%, și nu de 5%! Aritmetica l-a doborât pe impostorul mincinos

* „Noul Caritas“, în centrul Capitalei: sute de fraieri stau la coadă pentru a se înscrie la „apartamentele de 35.000 de euro fără dobândă“ promise de George Simion și AUR

* Scandal diplomatic cu Japonia, produs de o toantă de la Ambasada României la Moscova: a vizitat Insulele Kurile, teritoriu ocupat ilegal de ruși! Guvernul de la Tokyo protestează și cere explicații

* Furioasă, Carmen Dan dezvăluie: Dăncilă știa ce pregătește Dragnea pe 10 august 2018! PSD și serviciile călăresc România, liderii își pun șefii în Poliție, premierii sunt aleși pe criterii de loialitate sau SRI

2 COMENTARII

  1. Ukraina este ajutata atat cat trebuie atat cat este nevoie.Nu a zis niciodata Biden ca e ajutata sa castige,ci cat e nevoie.Pentru ca nu Ucraina castiga ci Rusia pierde.Rusia e la pamant economic,armata e praf cu pierderi nesustenabile iar populatia e in pragul revoltei.Timpul nu e in favoarea lui Putin care se agata de orice mic catun castigat sa le arate rusilor ca exista o speranta.E ca un meci de sah intre doi mari maestri,pentru amatorii de pe margine Ucraina pierde,pentru un mare maestru este clar ca Putin este pierdut.

    • Esti sigur ca nu este wishful thinking ? Poate ca Rusia este intr-o situatie dificila dar nici Ukraina nu sta mai bine, criza de resurse umane neputand fi suplinita oricati bani ar pompa SUA si UE acolo. Din perspectiva asta, masina de tocat carne lucreaza in favoarea rusilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -