După primele trei meciuri din calificările pentru Euro 2024, România are un bilanț decent. 7 puncte din 9 posibile au scos până acum ”tricolorii”, dar luni elevii lui Edi Iordănescu merg în Elveția, pe terenul primei clasate. Marea favorită a grupei are punctaj maxim după 3 etape, cu un golaveraj de 10-1.
Un scor bun în confruntarea de la Lucerna ar crește șansele României pentru accederea directă la turneul final din Germania. În acest moment, după etapa a 3-a, lucrurile s-au mai strâns în această serie. Israel a urcat pe 3, cu 4 puncte, și are un meci abordabil acasă, cu Andorra. Kosovo are 3 puncte, iar Andorra (1 p) și Belarus (0 p) încheie actualmente Grupa I.
Reușește România un rezultat favorabil în Elveția?
Punct muncit și atât
România nu a jucat senzațional la Priștina, dar s-a remarcat printr-o bună organizare și determinare. A fost 0-0 sâmbătă seara, în condițiile unui teren rău, iar unul din cei mai importanți jucători ai naționalei, Nicolae Stanciu, s-a arătat optimist la final: ”Va fi cu totul altfel în Elveția, mai ales că vom avea parte de un gazon bun. Sunt ferm convins că putem scoate luni un rezultat pozitiv”.
Având în vedere efortul depus, Edi Iordănescu a admis că vor fi modificări în formula de start. Mai ales că sunt probleme destule. Camora a ieșit în prima repriză, accidentat, fiind înlocuit pe partea stângă de Sorescu. Alibec a fost introdus abia pe final, având ceva probleme musculare, iar Ianis Hagi a jucat și el spre sfârșitul partidei, pentru a nu fi forțat prea tare după prelungita sa indisponibilitate.
Un eșec în 7 partide
Una peste alta, putem scoate destule aspecte pozitive din vizita în Kosovo. România are acum un singur eșec în ultimele 7 partide, este vorba de acel 1-2 din amicalul de la Cluj cu Slovenia, din 17 noiembrie 2022. ”Tricolorii” au 3 meciuri din ultimele 4 meciuri cu ”clean-sheet” la final. Jocul de la Priștina a venit după 6 consecutive cu cel puțin un gol marcat de către ”tricolori”.
E drept, totul trebuie privit și într-un anume context, toate aceste meciuri fiind disputate contra unor echipe din zona inferioară a clasamentului FIFA.
Atenție: 5 din ultimele 6 deplasări ale României au avut ”0-2 goluri” la final!
Va fi verde și acum pariul „Sub 2,5 goluri”?
Elvețienii, foarte puternici acasă
Reprezentativa lui Murat Yakin nu a strălucit în deplasarea din Andorra (2-1), dar, cu două goluri marcate până la pauză, și-a asigurat o victorie de rutină. Elveția are 4 victorii în ultimele 5 partide.
Dacă jocurile României nu generează prea multe goluri, este de notat că fiecare din ultimele 5 meciuri ale gazdelor de luni a avut ”Over 2,5 goluri” la final; în aceste dispute s-au marcat de 23 de ori, cu o medie de 4,6 goluri/meci!
Patru victorii la rând are Elveția în fața propriilor fani. Eșecul cu Spania din 9 iunie 2022, 0-1, constituie unicul insucces suferit acasă din octombrie 2020 încoace.
1-1 în ultimul meci direct
Per total, România conduce cu 5-4 la victorii din 13 dispute cu Elveția, amicale sau oficiale. Ultima partidă contra naționalei din Țara Cantoanelor s-a terminat cu un scor care ne-ar plăcea și acum: a fost 1-1, în grupele de la Euro 2016.
Totuși, de-a lungul vremii, România a bifat câteva eșecuri dureroase în fața helveților. Un 1-7 în preliminariile Euro 1968, un 1-2 acasă, în calificările pentru Mondialul 1982, respectiv un 1-4 la World Cup 1994, în SUA.
Inspiră-te pentru bilete direct în SuperSocial, în aplicația Superbet!
Echipele probabile:
ELVEȚIA: Sommer – Lotomba, Akanji, Schar, Rodriguez – Amdouni, Xhaka, Vargas – Freuler, Seferovic, Zakaria.
ROMÂNIA: H. Moldovan – Manea, Drăgușin, Burcă, Opruț – M. Marin, T. Băluță, N. Stanciu – Man, Alibec, Mihăilă.