Posibilitatea de a-ți găsi un job în străinătate este acum mult mai mare decât în trecut, mulțumită apartenenței României la piața comună din cadrul Uniunii Europene, dar și creșterii ofertei locurilor de muncă din Europa și nu numai. Milioane de români au părăsit țara și și-au găsit un loc de muncă ce le aduce venituri și beneficii.
Pe de altă parte, și în România salariul mediu lunar a crescut și există numeroase oportunități de angajare, atât în cadrul firmelor românești, cât și în cadrul multinaționalelor. Ai posibilitatea de a-ți găsi mai ușor atât un job în străinătate, cât și unul în țară. Pentru fiecare opțiune există beneficii, dar și dezavantaje, pe care ți le vom prezenta încontinuare.
Avantajele unui loc de muncă în străinătate
1. Salarii mai bune
Acesta este un aspect bine cunoscut și unul dintre motivele pentru care românii își caută locuri de muncă în străinătate. În primul rând, există o cerere mare pentru numeroase tipuri de locuri de muncă, atât pentru posturi calificate, cât și necalificate. Poți câștiga mult mai bine decât în țară și chiar poți pune bani deoparte.
Vei avea astfel o motivație sporită și vei lucra mai bine. Poți vedea ce salariu mediu există în fiecare țară sau cât de bine se plătește tipul de job pentru care dorești să te angajezi. Aceste aspecte pot ajuta la alegerea statului în care vei căuta un loc de muncă.
2. Dezvoltarea carierei personale
Un job în străinătate îți oferă oportunitatea de a te dezvolta și specializa într-un anumit domeniu. Vei dobândi abilități care te vor ajuta să faci față cu brio unor noi provocări și vei cunoaște o nouă perspectivă de a vedea lucrurile. În plus, vei lua contact cu o nouă cultură și modalități diferite de a rezolva problemele și a face față greutăților.
Vei deveni practic o nouă persoană, care și-a depășit propriile bariere. Abilitățile și cunoștințele acumulate te vor ajuta astfel să-ți continui dezvoltarea, să te evidențiezi în fața unor noi oportunități de lucru și, nu în ultimul rând, îți vor crește stima de sine.
3. Experiență profesională internațională
Un loc de muncă în străinătate va cântări mult mai mult la CV-ul tău. Abilitățile, cunoștințele și adaptabilitatea manifestate vor conta mult în fața recrutorilor, indiferent dacă sunt din România sau din străinătate. Vei avea oportunități de angajare mai bune, diferențiindu-te de ceilalți angajați.
Dezavantajele unui loc de muncă în străinătate
1. Adaptarea la o cultură străină
Angajarea în cadrul unei firme sau companii în străinătate cere să te adaptezi la un nou mediu de lucru, dar și la o nouă cultură. Practic, începi de la zero. Este nevoie să cunoști o limbă de circulație internațională, să respecți regulile și cutumele statului în care te-ai mutat, să te instruiești și să încerci să te adaptezi relativ repede.
Pentru unii oameni nu este simplu, mai ales dacă mediul este unul foarte diferit față de cel din România. Fiecare persoană are limitele sale, însă cu încredere aceste limite pot fi depășite, iar cu timpul te poți adapta la caracteristicile unui job sau ale unei culturi noi.
2. Depărtarea față de familie și prieteni
Plecarea din țară înseamnă și o ruptură între tine și familie sau prieteni. Va fi mai greu să-i revezi, pentru că vei avea nevoie de concediu și resurse special alocate pentru călătoria în țară. Impactul emoțional este puternic mai ales pentru cei care-și lasă familia acasă, în România, și trebuie să depună eforturi mai mari pentru a se revedea.
Cu toate acestea, există numeroase povești de succes cu români care s-au întors împliniți acasă, la familiile lor, sau cu persoane care și-au adus membrii familiei aproape, în țara adoptivă. Depinde de fiecare să pună în balanță beneficiile și dezavantajele când vine vorba de acest aspect delicat.
3. Riscul de discriminare
A trăi și a lucra în străinătate te expune riscului de a fi discriminat. Acest lucru se vede în atitudinea unor angajatori de a oferi posturi prost plătite celor veniți din România sau de a fi văzut într-un anumit fel care să te denigreze doar pentru că provii dintr-o țară mai puțin dezvoltată.
Din fericire, există numeroase inițiative în tot mai multe companii de a preveni discriminarea la locul de muncă, precum și directive ale Uniunii Europene care previn și chiar sancționează angajatorii care manifestă rasism sau altă formă de discriminare față de muncitorii altor țări.
Avantajele unui loc de muncă în România
1. Locuri de muncă în cadrul companiilor multinaționale
Acum există posibilitatea de a găsi joburi bine plătite în cadrul companiilor multinaționale care-și deschid birouri în România. Deși salariile sunt la nivelul țării, acestea sunt însă peste nivelul mediu, putându-te bucura de un job cu oportunități salariale atractive și în România. În plus, ai posibilitatea de a beneficia de multiple facilități oferite de o companie multinațională: team-building-uri, stagii de pregătire în străinătate, asigurare medicală privată etc.
2. Apropierea față de familie și prieteni
A lucra în țară înseamnă să fii alături de cei dragi. Acest fapt este deosebit de important din punct de vedere emoțional. Petreci mai mult timp împreuna cu familia sau cu prietenii tăi, alegând un job în orașul natal sau în alt oraș din țară. Acesta este unul din principalele motive pentru care oamenii aleg să nu plece în străinătate.
3. Ușurința de a lucra într-un mediu de lucru familiar
Atunci când găsești un loc de muncă în țară, perioada de acomodare este mult mai scurtă, față de echivalentul unui job în străinătate. Aceste lucru este firesc, având în vedere că faci deja parte dintr-o cultură comună, cu o limbă comună sau un stil de viață cunoscut.
Dezavantajele unui loc de muncă în țară
1. Salarii și beneficii salariale reduse
Primul dezavantaj este legat de nivelul de trai și salariile mici din România în comparație cu țările vestice. Deși salariile au crescut, puterea de cumpărare în România este încă destul de mică, iar cheltuielile sunt foarte ridicate pentru o bună parte din populație.
Din fericire, sunt orașe în care încă există o ofertă variată pe piața locurilor de muncă, astfel încât poți să găsești un job mai bine plătit, în domeniul de activitate în care te-ai format.
2. Oportunități de dezvoltare limitate
Dacă nu lucrezi într-o companie românească de succes sau într-o multinațională, atunci există posibilitatea de a nu beneficia de anumite avantaje profesionale: asigurare medicală, bonusuri de performanță, decontare transport etc. Primești doar salariul și eventual bonuri de masă.
De asemenea, există riscul de a intra într-o rutină care îți face viața monotonă și te plafonează din punct de vedere profesional. Efortul constă în a încerca să găsești noi oportunități de dezvoltare, de a învăța o limbă străină sau de a te instrui într-un domeniu în care simți că poți să te dezvolți.
Avantajele și dezavantajele prezentate trebuie puse în balanță și cântărite astfel încât să-ți dai seama care este cea mai bună alegere pentru tine. Satisfacția materială și profesională apare atunci când ai curajul de a păși peste limita de confort, având încredere că vei reuși.