Majoritatea persoanelor tind să amâne controalele medicale de rutină, atât timp cât nu le doare nimic. Această neglijență, însă, poate fi dăunătoare pe termen lung.
Bolile cardiovasculare și afecțiunile aparatului renourinar, de exemplu, sunt unele dintre cele mai frecvente în rândul populației, motiv pentru care este indicat să fie depistate din timp. Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România, iar simptomele apar mult prea târziu, când deja problema a trecut de faza incipientă.
De ce ne sfătuiesc specialiștii să mergem la doctor chiar dacă „nu ne doare nimic”
Când este recomandată vizita la o cardiologie Cluj, chiar dacă pacientul nu acuză niciun fel de simptome? Iată câteva dintre cele mai comune cazuri.
Istoricul familial
Dacă părinții sau bunicii tăi au suferit de boli cardiovasculare, apărute înainte de 50-60 de ani, atunci se poate să ai o predispoziție genetică pentru astfel de afecțiuni, indiferent de stilul tău de viață. Așadar, indicat ar fi să respecți controalele de rutină la cardiologie și să soliciți un set de analize de sânge pentru verificarea colesterolului și trigliceridelor. Mai departe, medicul îți va propune un tratament corespunzător, precum și schimbarea regimului alimentar și a stilului de viață, pentru a păstra colesterolul în parametrii normali.
Nivel crescut de colesterol și trigliceride
Depunerile de colesterol pe pereții arterelor deformează diametrul acestora, proces care cu timpul îngreunează fluxul sanguin către inimă. Dacă în urma investigațiilor medicale rezultatele arată o îngustare severă a arterelor inimii, ți se poate recomanda efectuarea unei proceduri numite coronarografie pentru analiza arterele coronare.
Alți factori de risc
Obezitatea, diabetul, hipertensiunea arterială, glicemia mare, fumatul sau sedentarismul sunt factorii cei mai des întâlniți în rândul populației noastre și care favorizează cu timpul instalarea bolilor cardiovasculare.
Dacă ai recunoscut cel puțin una dintre problemele punctate mai sus, atunci te sfătuim să vezi cât mai rapid un medic, înainte de apariția durerilor în zona pieptului sau a senzației de epuizare după efort. Medicul va verifica nivelul de risc cardiovascular și ulterior îți va sugera un tratament adecvat pentru a-l ține sub control.
Dacă te regăsești într-una dintre situațiile menționate, atunci nu ezita să consulți un medic de specialitate.
Ai grijă de sănătatea ta și ia din timp toate măsurile preventive, solicitând controale de rutină la urologie, cardiologie, dermatologie Cluj și nu numai! Întârzie, astfel, declanșarea afecțiunilor care încep să apară în special după o anumită vârstă și care pot avea urmări severe pentru toată viața.
[…] Știi care sunt situațiile în care este indicat un consult la cardiologie? apare prima dată în […]