De la începutul ofensivei terestre lansate în Fâșia Gaza și până acum, armata Israelului a înregistrat 200 de morți, a anunțat luni seară Ministerul Apărării de la Ierusalim. Prin comparație, pierderile organizației teroriste Hamas sunt estimate la 9.000 de militanți uciși.
Ofensiva Israelului a început la 27 octombrie anul trecut, 20 de zile după ce, pe 7 octombrie, Hamas a lansat un atac terorist de proporții nemaivăzute. Criminalii au pătruns din Fâșia Gaza în Israel, ucigând la întâmplare oamenii și luând sute de ostatici. Numărul morților – majoritatea covârșitoare civili – a fost de peste 1.400.
Replica a venit pe 27 octombrie, când Israelul a pornit ofensiva din Fâșia Gaza. Obiectivul este lichidarea totală a Hamas, inclusiv a liderilor organizației teroriste.
Înainte de lansarea atacului, specialiștii estimau că armata israeliană va înregistra pierderi de aproximativ 1.000 de oameni, în timp ce Hamas va pierde 10-20.000. După aproape trei luni de lupte, raportul pierderilor pare mult mai favorabil israelienilor.
Hamas pretinde că, până acum, s-au înregistrat 25.000 de morți printre palestinieni, dar refuză să îi diferențieze pe civili de luptătorii săi. În schimb, administrația organizației teroriste susține că 60% dintre victime ar fi femei și copii.
Israelul a ocupat deja jumătatea nordică a Fâșiei Gaza, iar acum împinge frontul către granița cu Egiptul, care e blocată total de egipteni. Aceștia au înălțat un gard imens, în vârful căruia este sârmă ghimpată, și refuză să lase să le intre în țară refugiați palestinieni. Egiptenii se tem ca printre aceștia să nu se afle teroriști Hamas sau din alte organizații. În plus, experiența a învățat țările arabe că refugiații palestinieni le aduc probleme – iar cazul Libanului, prăbușit în haos și violență de multe decenii, este elocvent.
Pe măsură ce forțele israeliene reduc spațiul de manevră al Hamas, propaganda pro-palestiniană la nivel mondial se întețește. Se fac manifestații împotriva Israelului, iar pe rețelele de socializare abundă imaginile cu copii fără adăpost, mulțimi stând la coadă după mâncare și ruine.
Israelul a anunțat însă că nu se va opri până când nu va lichida definitiv organizația teroristă care a pus mâna pe Fâșia Gaza încă din 2007, transformând zona într-o fortăreață a criminalilor.
Conducerea Hamas a mizat pe faptul că, lansând atacul din 7 octombrie, va reuși să oprească semnarea acordului de pace israeliano-saudit. Acest acord ar fi fost o lovitură teribilă nu doar pentru teroriștii Hamas, ci și pentru Iran, care susține la granița de nord a Israelului o altă organizație criminală, Hezbollah.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
cati nevinovati?
Sau pierderile colaterale nu se pun.
Nici la unii, nici la altii…