Achiziționarea unei mașini second hand reprezintă soluția economică și confortabilă atunci când ai nevoie de mobilitate și libertate de mișcare. Însă a cumpăra o mașină „la mâna a doua” necesită atenție, deoarece autoturismul poate ascunde defecte ce nu sunt imediat evidente.
Este nevoie să verifici mai multe aspecte, astfel încât să ai certitudinea că mașina este funcțională și poate fi astfel achiziționată.
Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont înainte de a cumpăra o mașină second hand.
1) Starea caroseriei și a vopselei
Caroseria și vopseaua automobilului trebuie verificate pentru a detecta orice semne de uzură, coroziune sau daune. Te poți uita la aripi, la pasajele roților, la praguri sau la îmbinări. Verifică dacă există semne de reparații sau de vopsire a caroseriei, detalii ce pot indica faptul că mașina a fost implicată într-un accident.
2) Kilometrajul
Este esențial să verifici kilometrajul mașinii pentru a vedea dacă acesta corespunde cu vârsta și starea generală a autoturismului. Dacă kilometrajul pare prea mic pentru vârsta mașinii, ar putea să fie ajustat în mod fraudulos. Kilometrajul poate fi verificat cel mai bine în cadrul unui service autorizat, care se ocupă de revizii auto.
3) Motorul
Verifică starea motorului și asigură-te că mașina pornește din prima și nu prezintă vibrații puternice! Lasă motorul la ralanti și observă dacă autovehiculul prezintă scurgeri de lichid pe dedesubt (ulei, lichid de frână sau antigel)! Vezi dacă mașina scoate fum dens la eșapament! Dacă observi vreo inadvertență înseamnă că autovehiculul prezintă probleme la anumite piese sau subansambluri.
4) Transmisia și ambreiajul
Mașina trebuie condusă pentru a-ți da seama dacă transmisia funcționează ușor. Schimbarea treptelor de viteză trebuie să se realizeze fără probleme, fără zgomote sau blocări ale levierului. Dacă este vorba despre o mașina cu cutie automată, verifică dacă treptele sunt schimbate succesiv și fluid.
De asemenea, ține cont de funcționarea ambreiajului! Pedala corespunzătoare trebuie să prindă la jumătatea cursei sale, altfel, dacă este nevoie de o apăsarea puternică sau din contră, ambreiajul declanșează prea devreme, înseamnă că există avarii ce nu au fost rezolvate.
5) Suspensia și sistemul de frânare
Atunci când testezi mașina pe drum, acordă atenție suspensiei, să nu prezinte vibrații sau zgomote anormale! De asemenea, testează frânele la diferite viteze și verifică eficiența acestora! Dacă frâna nu funcționează corespunzător, acest lucru indică uzura plăcuțelor de frână.
6) Istoricul autovehiculului
Verifică istoricul mașinii pentru a vedea dacă a fost implicată în accidente și dacă a fost reparată în urma unor daune suferite! Este important să verifici și dacă mașina a fost întreținută corespunzător, dacă a trecut toate reviziile și inspecțiile tehnice obligatorii.
7) Documentele mașinii
Asigură-te că mașina are toate documentele necesare – precum cartea de identitate, certificatul de înmatriculare – și dacă revizia tehnică este valabilă! Verifică, de asemenea, prezența oricăror facturi sau chitanțe relevante ce indică reparații anterioare!
Este esențial să realizezi un test de conducere și să vezi cum se comportă mașina pe șosele, pentru a te asigura că prezintă o direcție precisă și se conduce confortabil. Este important să nu te grăbești în procesul de cumpărare a unei mașini second hand.
Dacă simți că ceva nu este în regulă, întreabă vânzătorul sau, mai bine, mergi cu mașina la un mecanic auto calificat pentru efectuarea unei revizii complete!