joi, octombrie 17, 2024
AcasăSportVIDEO. România chiar ia viteză spre Mondiale, după o pauză de 28...

VIDEO. România chiar ia viteză spre Mondiale, după o pauză de 28 de ani! / Norma lui Lucescu: 3 goluri pe meci / Avem o echipă tânără, care n-a făcut pași greșiți în Liga Națiunilor

-

Sub bagheta lui Mircea Lucescu, naționala de fotbal a României merge din victorie în victorie, în Grupa 2 din Liga Națiunilor (Liga C). E drept, adversarii sunt modești, dar atitudinea, seriozitatea, stilul de joc ofensiv și optimismul recâștigat sunt argumente pentru a spera că vom ajunge la Campionatul Mondial din 2026, după o pauză de 28 de ani.

România a câștigat lejer și partida din Cipru, cu același scor înregistrat și în Kosovo: 3-0. Rezultatul a fost stabilit încă din prima repriză, ba chiar din minutul 36, când fundașul Radu Drăgușin (22 de ani) a reușit primul său gol pentru echipa națională: lovitură de cap, la centrarea lui Man.

Anterior, Dennis Man (26 de ani) își făcuse norma, deschizând scorul cu un șut din apropierea porții cipriote, iar Răzvan Marin (28 de ani) a transformase impecabil încă un penalty, la fel ca în meciul cu Slovacia (la scorul de 0-1) și în cel cu Lituania (la 1-1, în minutul 87) – ambele jucate în ultimele patru luni.

De data asta, lovitura de la 11 metri a fost obținută de Valentin Mihăilă (24 de ani), colegul lui Man de la Parma, echipă revenită în Serie A și prin contribuția celor doi români. Precedentele două, extrem de importante, fuseseră scoase de Ianis Hagi (25 de ani).

- Advertisement -

Apropo de Hagi-junior: acesta a punctat și aseară, în minutul 87, dar golul a fost anulat pentru poziție de ofsaid.

Cipru – România 0-3: Man (16), R. Marin (25 – din penalty), Drăgușin (36)

ROMÂNIA: Niţă – Raţiu, Drăguşin (82 Ghiță), Burcă, Bancu (63 Chipciu) – R. Marin (63 Olaru), M. Marin, Stanciu – Man (72 I. Hagi), Drăguş (72 Pușcaș), Mihăilă. Selecționer: Mircea Lucescu (79 de ani).

O echipă tânără, cu tendințe de maturizare

Am nominalizat deja 5 jucători-cheie ai naționalei cristalizate în ultimii trei ani de ex-selecționerul Edward Iordănescu și gestionate în prezent de Mircea Lucescu. Cei 5 au vârste cuprnse între 22 și 28 de ani – avem, așadar, o echipă tânără, cu tendințe de maturizare. E clar că există încă mult potențial de creștere!

- Advertisement -

Din aceeași categorie de vârstă mai fac parte și alți 6 jucători prezenți pe teren sâmbătă seara, la Larnaca: Denis Drăguș (25 de ani), Andrei Rațiu (26), Marius Marin (26), Darius Olaru (26), Virgil Ghiță (26) și George Pușcaș (28).

Doar portarul Florin Niță (37 de ani), fundașii Alex Chipciu (35), Nicușor Bancu (32), Andrei Burcă (31) și mijlocașul Nicolae Stanciu (31).

Așadar, cu excepția lui Stanciu, toată osatura ofensivă a naționalei române e una tânără, sub 28 de ani!

Și pe banca de rezerve sunt resurse pentru următoarele campanii de calificare: Ștefan Târnovanu (24 de ani), Horațiu Moldovan (26), Florinel Coman (26), Cristian Manea (27), Deian Sorescu (27), Alex Mitriță (29). Doar Denis Alibec (33 de ani) se apropie de finalul carierei.

VDEO: Rezumatul meciului Cipru – România 0-3

Cifrele optimiste ale României

România domină clar Grupa 2 din Liga C (locurile 33-48) a Ligii Națiunilor:

  • cele mai multe goluri marcate (9), la distanță de Kosovo (6), Lituania (2) și Cipu (1)
  • cele mai puține goluri primite (1), la distanță de Kosovo (4), Lituania (6) și Cipru (7).

La jumătatea competiției (3 etape din 6), România este singura echipă din Liga C (4 grupe a câte 4 echipe) cu punctaj maxim, deși a jucat două meciuri în deplasare și unul singur acasă. Paradoxal, cel de pe teren propriu a fost singurul în care am avut probleme – chiar mari probleme – înainte de a obține victoria.

Câte 7 puncte din 9 au Suedia și Slovacia (în Grupa 1), respectiv Macedonia de Nord (în Grupa 4). În Grupa 3 conduc Belarus și Bulgaria, cu câte doar 5 puncte.

România e lider la numărul de goluri marcate (9) în toată Liga C, fiind urmată de Suedia (8), Kosovo, Macedonia de Nord și Armenia (câte 6).

Tot la nivelul Ligii C, apărări mai ermetice decât România au Belarus și Bulgaria (golaveraj 1-0 după trei etape!). Câte un gol, ca și noi, au primit Irlanda de Nord și Macedonia de Nord.

Clasamentul Grupei 2 (Liga C)

 

 

 

Rezultatele din Grupa 2

  • Kosovo – România 0-3
  • Lituania – Cipru 0-1
  • România – Lituania 3-1
  • Cipru – Kosovo 0-4
  • Cipru – România 0-3
  • Lituania – Kosovo 1-2

Etapa viitoare (marți, 15 octombrie)

  • Lituania – România
  • Kosovo – Cipru

Obiectiv: să câștigăm Grupa 2 cu cel mai bun punctaj din Liga C. Avem deja avantaj în fața principalelor rivale: Suedia, Slovacia, Macedonia de Nord

Punctele sunt importante și în ultimele trei etape: cu Lituania în deplasare, cu Kosovo și Cipru acasă. În primul rând, pentru prezența la barajul CM 2026, primul turneu final cu 48 de participante (față de 32 la edițiile precedente).

La Mondialul din 2026, găzduit de SUA, Mexic și Canada, din Europa se califică 16 echipe: 12 direct (câștigătoarele celor 12 grupe preliminare, grupe care vor fi trase la sorți în luna decembrie a acestui an), plus 4 în urma unui baraj cu semifinale + finale (deci, în care trebuie să elimini doi adversari).

Dintre cele 16 echipe participante la baraj, 12 vor veni din preliminariile CM 2026 (ocupantele locului 2 în cele 12 grupe), iar 4 din Liga Națiunilor (câștigătoare de grupă care nu au prins locurile 1-2 în preliminariile Mondialului).

Evident, au prioritate câștigătoarele de grupă din Liga A (4 la număr) și cele din Liga B (alte 4) ale Ligii Națiunilor, dar acestea, de obicei, ocupă locurile 1-2 în preliminariile mondiale clasice, fiind mari puteri precum Germania, Spania, Franța, Italia, Portugalia, Olanda (în Liga A) sau Anglia (Liga B), unde evoluează și alte formații puternice sau incomode, precum Austria, Norvegia, Turcia, Slovenia, Cehia, Ucraina etc.

În celelalte trei grupe din Liga C, rivalele României la punctaj superior s-au profilat a fi Suedia, Slovacia (Grupa 1) și Macedonia de Nord (Grupa 4).

Avantajul României este că a câștigat deja pe terenul principalei rivale, iar Suedia și Slovacia s-au „șuntat” reciproc, remizând la Bratislava, 2-2 (Strelec 44, 72 / Ayari 25, Sema 32).

Nu este exclus ca din Liga C să promoveze la barajul pentru Mondiale chiar două sau trei câștigătoare de grupe, în caz că aproape toate echipele care vor triumfa în grupele din Liga A și Liga B să se claseze pe locurile 1-2 din preliminariile Campionatului Mondial.

Nu e exclus nici ca unele câștigătoare de grupe din Liga C, precum România și Suedia/Slovacia, să se claseze pe locurile 1-2 din preliminariile mondiale, caz în care nu ar mai fi rivale.

A doua miză: locul în clasamentul FIFA, pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026

Tragerea la sorți a grupelor preliminare pentru CM 2026, zona Europa, va avea loc în luna decembrie a acestui an, pe baza clasamentului FIFA la acel moment.

Clasamentul FIFA va fi influențat decisiv de parcursul din Liga Națiunilor, dat fiind că toate meciurile din această ediție se joacă în lunile septembrie – octombrie – noiembrie.

Așadar, orice punct obținut în Liga Națiunilor va influența locul pe care-l vom ocupa în clasamentul FIFA și, implicit, șansele de a prinde urna a doua valorică pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. În acest caz, vom evita un adversar din urna a doua și vom primi unul din urna a treia, pe lângă cei din urnele 1, 4 și eventual 5 (unele grupe vor avea 4 echipe, altele 5).

România n-a mai ajuns la Mondiale de 26 de ani, după ce – prin Generația de Aur – participase la trei turnee finale consecutive: 1990 (Italia), 1994 (SUA) și 1998 (Franța). De fiecare dată, naționala ce-l avea ca lider pe Gheorghe Hagi (tatăl lui Ianis Hagi) a trecut de grupe, ajungând în „optimi” (1990, 1998) sau chiar în „sferturi” (1994). De două ori a fost eliminată la penalty-uri (1990 – după 0-0 cu Irlanda; 1994 – după 2-2 cu Suedia), iar o dată dintr-un penalty în timpul regulamentar (1998 – 0-1 cu Croația).

Rezultatele complete ale etapei a 3-a

Liga A

Grupa 1: Polonia – Portugalia 1-3, Croația – Scoția 2-1

Grupa 2: Italia – Belgia 2-2, Israel – Franța 1-4

Grupa 3: Bosnia – Germania 1-2, Ungaria – Olanda 1-1

Grupa 4: Spania – Danemarca 1-0, Serbia – Elveția 2-0

Liga B

Grupa 1: Ucraina – Georgia 1-0, Cehia – Albania 2-0

Grupa 2: Anglia – Grecia 1-2, Finlanda – Irlanda 1-2

Grupa 3: Norvegia – Slovenia 3-0, Austria – Kazahstan 4-0

Grupa 4: Turcia – Muntenegru 1-0, Islanda – Țara Galilor 2-2

Liga C

Grupa 1: Slovacia – Suedia 2-2, Estonia – Azerbaidjan 3-1

Grupa 2: Cipru – România 0-3, Lituania – Kosovo 1-2

Grupa 3: Bulgaria – Luxemburg 0-0, Belarus – Irlanda de Nord 0-0

Grupa 4: Letonia – Macedonia de Nord 0-3, Feroe – Armenia 2-2

Liga D

Grupa 1: Gibraltar – San Marino 1-0 (Liechtenstein a stat)

Grupa 2: Moldova – Andorra 2-0 (Malta a stat).

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Primul clasament al Ligii Europa: FCSB, pe locul 2 din 36, după Ajax! Olaru e între cei 6 golgheteri. Greul, însă, abia începe

Miraculosul minut 90+ al FCSB și naufragiul rușinos al CFR Cluj. Cei 8 adversari din „grupa de 36”: Manchester United și Olympiakos la București, Răzvan Lucescu la Salonic!

Șumudică, Rapid și ghetele roșii dăruite „interlopului” Piedone, „să-i netezească drumul spre Primărie”. Dan Șucu, candidatul care n-a mai fost

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -