În Venezuela a izbucnit revoluția, iar evenimentele o iau rapid în direcția celor din Belarus, acum patru ani. După ce președintele în funcție, socialistul Nicolas Maduro, a fraudat masiv alegerile de duminică, poporul a ieșit în stradă. La rândul său, dictatorul a scos Garda Națională, care acum trage cu muniție de război în oameni. Însă represiunea, departe de a împrăștia mulțimea, n-a făcut decât să sporească îndârjirea.
Maduro este la putere din 2013, când a preluat sceptrul de la șeful și mentorul său, celebrul Hugo Chaves, după ce acesta din urmă a murit. Chaves era la putere din 1999. În cei 25 de ani de socialism, interval în care Chaves și, apoi, Maduro au naționalizat economia, Venezuela a intrat într-un picaj economic incredibil. Din 2014 încoace, Maduro a stopat pur și simplu furnizarea de date oficiale privind indicatorii macroeconomici. Se estimează că PIB/locuitor a coborât în acest an la 3.870 de dolari – prin comparație, România a avut anul trecut 18.420 de dolari/locuitor.
În condițiile în care Venezuela este un mare producător mondial de petrol, țara care în 1987 era pe primul loc ca PIB/locuitor în America de Sud acum este de departe pe ultima poziție, fiind devansată chiar și de o altă țară socialistă mult mai săracă și fără ieșire la mare, Bolivia.
În Venezuela, produsele se dau pe cartelă și nici așa nu se găsesc. Milioane de oameni au fost siliți să fugă din țară fie de sărăcie, fie de represiune.
Primele semne ale insurecției, chiar duminică noapte, după ce Maduro a proclamat victoria, deși toată lumea știa că opoziția câștigase, iar votul fusese fraudat
Mulți dintre aceștia s-au întors duminică pentru a vota, pe X (Twitter) fiind imagini impresionate cu flote masive de bărci care intrau din Columbia în Lacul Maracaibo, după ce trupele lui Maduro blocaseră vămile, ca să-i împiedice pe oameni să voteze.
Primele semne ale insurecției au apărut duminică noaptea, când s-au anunțat rezultatele primului tur al alegerilor. Mulțimea a ieșit în stradă imediat după ce s-a anunțat că Maduro câștigase iar, pe fondul nenumăratelor informații și imagini cu fraudele electorale majore comise practic în toată țara.
➡️ Retour dans les rues
Progressivement, les civils descendent à nouveau dans les rues. Les barricades se mettent en place & les face-à-face avec les forces de sécurité se multiplient à la fois à Caracas, la capitale du pays, mais aussi dans le reste des grandes villes.
7/24 pic.twitter.com/B4DPNR1QBC
— Cartes du Monde (@CartesDuMonde) July 30, 2024
Garda Națională a fost desfășurată în întreaga țară, iar forțele de securitate au tras cu muniție reală. Departe de a opri criza, acest lucru a întărâtat populația, care s-a mobilizat.
Și aici, lumea s-a împărțit aproape imediat în două. Dictaturile – China, Iran, Siria – au fost primele care au recunoscut victoria lui Maduro, pe care l-au felicitat. Țările sud-americane, SUA și cele europene n-au recunoscut rezultatul scrutinului, acuzând fraudele evidente.
Luni dimineață, civilii au ieșit din nou în stradă și au construit baricade. Au izbucnit noi confruntări violente cu trupele de represiune ale lui Maduro atât în Caracas, cât și în celelalte mari orașe ale țării.
Cazul Venezuelei le amintește românilor de decembrie 1989 și le arată cât de aproape au fost regimurile Iliescu și Dragnea să pornească un război civil și aici
Armata a primit ordin să folosească muniția de război și să tragă în plin. Victimele au început să curgă, dar reacția a fost o escaladare și din partea poporului. S-a ajuns la un adevărat război civil cu atrocități incredibile. Polițiști și militari prinși de oameni au fost bătuți sălbatic. La rândul lor, forțele de represiune au linșat pur și simplu civili pe care îi arestaseră. Ura a inundat străzile și a scăpat de sub control.
Pentru români, care au trăit în ultimii 35 de ani represiunea lui Ceaușescu, dar și a urmașilor acestuia în 1990 și în 2018, ceea ce se întâmplă acum în Venezuela arată cât de periculos de aproape a fost și țara noastră de o catastrofă. Comuniștii și succesorii acestora, mai întâi grupați sub regimul Ceaușescu, apoi sub regimul Iliescu și, de curând, sub regimul Dragnea, au folosit și ei represiunea împotriva oamenilor care voiau democrație, dând ordin forțelor militarizate să provoace și să apeleze la violență.
👉 Destruction des symboles
Symbole fort d’une fin de règne probable, la population s’attaque à toutes les affiches qui mettent en avant N. Maduro. Ces portraits sont détachés & incendiés devant les cris de joie de la population.
13/24 pic.twitter.com/c6l17ugoue
— Cartes du Monde (@CartesDuMonde) July 30, 2024
Deși Maduro a scos în stradă toate resursele militare pe care le are, inclusiv forțe mecanizate cu blindate, manifestanții nu s-au speriat și le-au atacat în mod constant. Civilii ies în stradă purtând căști de motocicletă, iar rețeta pentru crearea cocteilurilor Molotov este împărtășită pe canalele de Telegram venezuelene. Atunci când forțele de securitate sunt învinse și-și abandonează echipamentele, civilii preiau scuturile.
Înregistrări video arată civili împușcați mortal de forțele de securitate. Fiecare deces alimentează și mai mult furia și întărește hotărârea oamenilor de a pune capăt acestui regim de teroare. Toate portretele cu Maduro sunt distruse și incendiate în uralele oamenilor. Statuile fostului dictator Hugo Chavez, cel care a pus bazele acestui regim inițial populist-socialist, acum de-a dreptul criminal și represiv, au fost de asemenea dărâmate. Toate simbolurile puterii sunt ținte ale răzbunării populare.
Caracas în flăcări. Forțele lui Maduro au încercat să cucerească ambasada Argentinei, unde s-au refugiat dezertori din stafful dictatorului, dar populația s-a mobilizat și i-a respins pe atacatori
➡️ Situation de chaos
Comme on peut le voir dans cette vidéo de l’Ouest de Caracas, les fumées se multiplient dans toute la capitale ce qui montre que les zones d’affrontements sont multiples. Caracas appelle à l’aide et demande des renforts.
16/24 pic.twitter.com/ND0VIxwcFg
— Cartes du Monde (@CartesDuMonde) July 30, 2024
În cursul zilei de miercuri, capitala Caracas e în flăcări. Demonstranții au instalat baricade și au încercat să ia cu asalt perimetrul Palatului Miraflores, sediul președinției. Forțele de securitate au încercat să respingă asaltul. E foarte greu de spus cine este în avantaj, deoarece pretutindeni domnește un haos de nedescris.
După cum se poate vedea în această înregistrare video din vestul Caracasului, trâmbe de fum se înalță din numeroase locuri deasupra orașului, arătând că există mai multe zone de confruntare.
Au apărut înregistrări video care arată cum forțele de securitate încearcă să pătrundă și în ambasada Argentinei din Caracas. Atacarea unei ambasade echivalează cu atacarea țării respective. Sunt informații că atacul asupra ambasadei de către trupele lui Maduro a fost provocat de faptul că mai mulți membri ai staffului dictatorului l-au abandonat pe acesta și s-au refugiat în clădire. Printre defectori se numără directorul său de campanie, Magalli Meda.
Atacul forțelor lui Maduro a eșuat după ce, alertați de informațiile primite pe rețelele de socializare, rebelii au venit în ajutorul celor de la ambasada Argentinei și au respins armata.
Sub asaltul demonstranților, unele dintre clădirile publice care întruchipează puterea au fost incendiate, precum municipalitatea din orașul Carirubana.
Ghinionul lui Maduro: n-are graniță cu Rusia, astfel că Putin nu poate interveni în ajutorul său, cum a făcut în Belarus și Georgia
După trei zile de lupte, poziția lui Maduro pare să înceapă să se fisureze. Sunt informații că unii membri ai forțelor de poliție se predau, își scot uniformele în semn de capitulare și trec de partea protestatarilor.
E greu de spus în acest moment cum se va încheia revoluția, dar e clar că regimul dictatorului Maduro este cu spatele la zid, iar singurul său mijloc de supraviețuire este să meargă până la capăt cu represiunea. Problema este că elemente ale forțelor de securitate dezertează, iar acest lucru ar putea avea un efect de domino.
Ghinionul dictatorului venezuelean este că n-are graniță cu Rusia. În ultimii ani, Putin a intervenit direct, trimițându-și trupele speciale, în două țări vecine unde puterea controlată de Moscova era zgâlțâită de protestele populare. În 2020, Lukașenko a fost salvat în Belarus de apariția oamenilor lui Putin, după ce a dictatorul de la Minsk a fraudat alegerile pe care le pierduse categoric. Lukașenko a scos atunci armata și poliția în stradă, acestea fiind ranforsate de trupele de represiune ale rușilor, care au bătut cu sălbăticie manifestanții.
În acest an, manifestațiile din Georgia au fost reprimate de regimul pro-rus de la Tbilisi tot cu ajutorul ocult al lui Putin. Echipe speciale de băieți bine făcuți, mascați, au terorizat populația și membrii opoziției, pe care i-au bătut bestial.
În cazul Venezuelei, Maduro e silit să se descurce singur, lucru care în acest moment pare îndoielnic.
Meseria lui ăsta e șofer de autobuz.
Problema e sa nu apeleze dementul la ajutorul altor criminali putin si prietenii sai..aici se ajunge cand somnul natiunii lasa monstrii sa o conduca!