Un atac al Iranului și al Hezbollah asupra Israelului este iminent și e de așteptat să se producă în următoarele 24 de ore, i-a avertizat secretarul de stat american Antony Blinken pe șefii de guverne din G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Marea Britanie, partenerii SUA.
Blinken l-a contactat și pe premierul Irakului, Mohammed Shia’ Al Sudani, iar cei doi au discutat despre pericolul reprezentat de grupările pro-iraniene și despre posibilele soluții de dezamorsare a situației.
Ulterior, Blinken a discutat într-o videoconferință cu aliații din G7, spunându-le că atacul e iminent și ar putea avea loc chiar luni. Oficialul american le-a transmis omologilor săi că doar limitarea impactului pe care-l vor avea aceste atacuri ar putea evita războiul în Orientul Mijlociu.
Iran și aliații săi teroriști din Hezbollah și Hamas au fost foarte greu loviți de Israel în ultimele zile. Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis săptămâna trecută chiar la Teheran, în capitala Iranului, cu o bombă plasată din timp în reședința acestuia. Liderul militar al Hezbollah, Fuad Shukr, a fost ucis la Beirut. Doar ultima dintre operațiuni a fost recunoscută de armata israeliană, dar e clar că și cealaltă tot opera serviciilor speciale de la Tel Aviv este.
Iran și Hezbollah au promis răzbunare și acum se așteaptă atacul. Nu se știe însă cum va decurge acesta și dacă va semăna cu cel din 13 aprilie, când au fost lansate 350 de rachete și drone spre Israel. La momentul respectiv, israelienii și aliații lor le-au interceptat pe aproape toate.
Sunt informații că Iranul a avertizat celelalte state din Golf să nu încerce să intervină în vreun fel în preconizatul atac asupra Israelului, în caz contrar urmând să devină ținte la rându-le.
Această spirală a violenței, în care Iran și Hezbollah atacă Israelul, iar acesta ripostează, este foarte dificil de întrerupt. Antony Blinken le-a spus aliaților săi că SUA fac eforturi pentru a reduce intensitatea atacurilor iraniene și a-i convinge pe israelieni să nu mai întreprindă represalii.
Institutul pentru Studiul Războiului anticipează că Iran și aliații săi vor lansa, cel mai probabil, un atac la scară largă, coordonat, cu drone și rachete.
Totuși, Iranul este într-o vastă inferioritate tehnologică față de Israel. Are avioane învechite, la fel și restul tipurilor de armament. Dronele și rachetele produse de regimul ayatollahilor sunt dezvoltate, în majoritate, din armament sovietic și nu au calitatea celor occidentale. Teheranul știe că n-are nicio șansă, în acest moment, într-un război clasic, așa că e de așteptat să nu încerce să împingă prea departe acest tip de conflict.