duminică, iulie 27, 2025
AcasăOpiniiTraiul bugetar de azi pe mâine

Traiul bugetar de azi pe mâine

-

Un fragment din cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, pe care am publicat-o în 2023.

Am oscilat mereu între petreceri cu lăutari și internat în spital. Acum ar trebui să urmeze cifre despre deficite și datorii, ca să vă conving de asta. Dar zău că refuz să dau și aici cifre. Sunt mândru că USR vorbește despre starea bugetului, a datoriei, despre nevoia de chibzuință.

Nu știu ca vreun alt partid mainstream de după 1989 să facă asta. Și știu că nu există empatie pentru politicieni care se laudă cu normalitatea, dar, credeți‑mă, într‑un spațiu public unde stridența populistă pare avantajată, nu e ușor să te abții de la jocul populist al promisiunilor goale.

Nu e ușor ca, atunci când PSD și PNL sunt în competiție de cine mărește mai mult alocația, tu să nu intri în horă.

- Advertisement -

Cifrele există în spațiul public și oricum ele se schimbă prea rapid ca să fie relevante într‑o carte. În toamna lui 2022, ne împrumutam la nivel de 1.000 de euro pe secundă, acum ar trebui să mai adăugăm vreo 200 de euro.

Ne aflăm în plină petrecere bugetară cu lăutari. Cheltuielile publice sunt într‑o curbă de expansiune care ar fi dat palpitații, dacă existau când negociam PNRR, dar acum planul e aprobat și curge, Guvernul nu mai e ținut din scurt de nimic.

Și nu e ca și cum folosesc banii pentru a schimba ceva, deși au bani și au o majoritate enormă în Parlament, nu se face nicio reformă, nici măcar dintre cele vânturate când au creat majoritatea asta – nicio regionalizare, nicio reformă administrativă, nicio reformă fiscală, nici vorbă de schimbarea Constituției. Doar creșteri de cheltuieli și de angajați în birocrația centrală și locală.

- Advertisement -

Nu creștere de salarii la profesori, nu angajarea de asistenți medicali – unde ar fi nevoie de noi cheltuieli –, ci strict în birocrația administrativă, acolo unde e cel mai ușor de plasat clientela de partid.

Scriam asta în cartea mea, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”. Anul era 2023.

Capitolul complet – AICI.

DE ACELAȘI AUTOR:

* Opriți nebunia!

Piticul mistic și măgarul vesel

PNRR-ul ăla rău pe care nu-l găsea Ciolacu

Ciolacu și „procedura de selecție” PSD-istă

9 COMENTARII

  1. Statul ca un zoo cu animale prost hranite, umilite, pe spatele carora se fac bani. Stat care hranea, cat sa supravietuiasca, niste milioane ce isi formasera precum cainele lui Pavlov reflexul de a vota cu ei atunci cand aud ca “se da”, ca inante de ‘89 cand “se dadeau” (foarte rar) porticale, unt la alimentara.
    Un orfelinat din care asistentii fura tot ce pot – si mucii mucosilor, cu programe tv bine ticluite.
    Un sarlatan care se imprumuta fara limita din buzunarul nostru, pentru ca banii de acolo sunt imprumutati, care te face din vorbe ca face … rahatul praf, dar face banii tandari pe masini si bordeluri. Si au avut tupeul sa-i faca la buzunare si pe europeni – miliardul din delta.
    Cam asta am fost. Si era sa ajungem iar o puscarie ca inainte de ‘89, prinsesera pe dracu’ de picior si isi desavarsau opera.
    Toate astea pentru ca noi ne uram unii pe altii sub toata vorbaria despre natiune, neam. Si in unele situatii exista motive: cand un potentat iti incalca drepturile si isi bate joc de tine, iti strica linistea si viata, sanatatea, poti sa-l iubesti sau macar sa-ti fie indiferent? Cand respectivul are in spate chiar statul, prin institutiile sale, care il protejeaza, nu te apuca sila, ura fata de “ceallalta parte”?
    Si citind articolul excelent scris despre polonezi, constat ca nu suntem singuri – habar nu aveam ce harababura a fost si in Polonia – si probabil ca si ungurii, slovacii si altii de prin partile astea sunt macinati de ura celor ce “dau” fata de cei ce “asteapta”, si reciproca este valabila.
    Si toate astea decurg dintr-o profunda lipsa de morala. Niste natiuni profund religioase, ortodox sau catolic – nu conteaza, dar numeros amorale. Biserici consttuite fara autorizatii!! Cand esti Regula, cum de incalci regulile?!
    Animalul care fura si supravietuieste – de la omul de rand la academician si la socialist sub blana de liberal – are o reprezentare numeroasa prin partile astea.
    Rahat de socialism de doi lei, si aia imprumutati!

    • Dar exista in ”zoo” si „animale” evoluate, alta specie, nu cele de prada sau victimele lor. Ele inteleg exact ce se intampla, cine si ce provoaca fenomenul pe care il detesta, il descriu perfect, il critica sclipitor … si se opresc aici.
      Nimeni nu a fost si nu este capabil sa-l opreasca.

      • Au reusit cate ceva, cel putin sunt pe calea buna. Au fost personalitati cunoscute publicului, de calitate si ei si publicul, care au vorbit public, un efort zilnic, in campania electorala, si asta este un exemplu, iata ca ei sunt prezenti in viata publicului larg si dupa castigarea alegerior de catre Nicusor Dan.
        Daca va referiti la temerea, de dimensiune biblica, a prabusirii lumii sub trecerea inevitabila a timpului si, in consecinta, a dezordinii generate, sau, in varianta biblica, a apocalipsei anuntate, asta este altceva.
        Altceva si totusi similar. Ma gandeam deunazi la povestea haiducilor moderni, si crestini, si mercenari, ce se vor un soi de templieri cu mitraliera ce vor sa dea o lovitura de stat ca intr-un stat african dezorientat. Si ma gandeam la amestecul asta vizibil si prin alte parti de lume, poate sub alte forme, mult mai subtil puse in miscare – Care sa fie mobilul? Spiritul de distrugere si de autodidtrugere? Apocalipsa este cea mai “apetisanta” parte din Biblie. Infernul lui Dante este mult mai cunoscut decat Paradisul.
        Cred mai peste tot prin lume se inghesuie cei ce vor sa puna apocalipsa in practica, de la “maestri ai confuziei” – maestri manipularii – la marunti fanatici. De ce sa-ti pierzi timpul cu inamicul interior cand poti da foc lumii intregi? Se pare ca exista tari intregi ce cred in aceasta misiune, sa participi la acest masterpiece te face chiar putin divin. Vremurile de asa zisa pace, o plictiseala. Happy end ul, o banalitate. Oare ce audienta si ce stari ar trezi in public un film de Hollywood in care sfarsitul nu este Ziua Independentei, ci la finalul filmului, o alta fiinta, venita din spatiu, se instaleaza pe Terra? Cum ne-am simti?

  2. @Plici:
    Nu ma gandeam la problemele omenirii, nu am un orizont atat de larg. Spuneam despre noi:ca sunt multi care stiu de unde vine raul, stiu cine sunt autorii lui, stiu ce e de facut, dar nu fac. Desigur, exista motive, dar nu sunt capabili sa le invinga.
    A castigat Nicusor Dan alegerile. S-a sperat ca va aparea mult doritul punct de inflexiune. Ca, oricat de riscant ar fi, nu se vor face compromisuri, ca vor disparea mai intai privilegiile.
    Insa, cred ca si Dan a renuntat. Si, ca sa-si uite necazul, isi umple timpul cu diverse. Face bai de multime, joaca mingea. Ieri, aducand cu un pusti foarte simpatic, oferea el insusi buchetul de flori din partea presedintiei marii sportive care se retrage.
    Foarte frumos, un presedinte dintre noi, printre noi. Dar, pentru noi?

  3. Trebuia sa lucrati cu Catu, nu sa rasturnati guvernul.
    Bun, rau trebuia sa dati dovada ca puteti face ceva, macar un singur lucru mai bine. Ati ratat o sansa istorica. In special Voiculescu.

    Activitatea USR la guvernare a fost sa demonstreze maxima „fara pesedea nu se poate, dar nici cu usereaua nu se poate”.

    Nu va mai plangeti. Ati facut tandari „dreapta-stanga imprejur”, fara sa se mai poata lipi nimic inapoi. Ati pierdut electorat dar v-ati bucurat ca peneleaua a pierdut si mai mult.

    Ati impins jocul pana la catastrofa, ati mizat pe bunul simt al Romanilor si al Ungurilor ca nu vor vota un psihopat si i-ati pasat problema lui Nicusor Dan asa cum i-a fost aruncata in brate si lui Iohannis.
    Conform maximei „na-ti-o tie ca am frant-o, vezi ce faci cu ea”.

    Iohannis pe care il huiduiuti gandind ca Romanii sunt amnezici. Dupa ce acum aproape 6 ani toata lumea se mira de cat de proasta e Veorica si ca exista riscul sa ajunga presedinte. Iar acum 10 „salva democratia” de pericolul Dragnea.

    Mutul in sus si mutul in jos. Pai Marele Mut a facut mai multe decat voi toti la un loc si a jucat mai inteligent, atat cat i-a permis realitatea, decat voi toti la un loc.

    Acuma nu mai e bun, simtiti nevoia sa aruncati cu mizerie. Pai daca Iohannis nu a fost bun nici voi nu sunteti buni de nimic, si Dragnea ar fi fost mai bun decat voi toti la un loc. Intelegeti logica electorala? Pai daca tot ce propiuneti voi se termina prost… atunci voi sunteti cauza. Deci…

    Daca Georgescu isi musca limba si nu spunea cuvantul Rusia, putea sa se declare si urmasul lui liniei de sacerdoti de la Deceneu si Diegis pana in zilele noastre, si tot ar fi castigat alegerile lejer. Nu va mintiti ca ati castigat ceva. Ati abuzat de bunul simt al Romanilor. Inca odata.

    Demonstrati ca pricepeti ceva si sunteti in stare sa veniti cu solutii tehnice reale nu cu lozinci si meme.

    Deci suntem in situatia de dupa rasturnarea guvernului Catu. Ce se poate pune in loc la modul democratic? Tot un guvern cu contabilii extrem de creativi ai pesedelei. Deci de ce l-ati rasturnat pe Catu? Era mai rau decat ce a urmat? Daca nu, ce ati gandit? Serios. Ce ati gandit? Ca faceti guvern minoritar cu Ciolos? Ca o sa inghititi peneleaua cu tot? Asta dupa ce tot din cauza lui Ciolos ne-am ales cu Dragnea?

    Si dupa anii astia veniti si aratati cu degetul? Serios?

    L-ati dat jos pe Catu. Dupa 3 ani si 7 luni nu ati putut pune nimic in loc. Deci?

    PS:
    Nu e vorba de socialism aici. E vorba de fanariotism de cea mai joasa speta. Lipsesc insa Vladimirescu, pasoptistii si Bratienii. In timp ce voi nu va puteti adresa decat la „fringe”, cu o narativa obosita.

  4. Vreau sa vad cum va puneti de acord cu celelalte partide si ND sa umblati la marea evaziune rostogolita de tartorii politici si acolitii lor din mediul de afaceri, cu sprijin direct sau indirect din partea „justitiei” care tergiverseaza, prescrie si claseaza mari dosare de coruptie (dar nu uita sa-si umfle veniturile nesimtite, total rupte de realitatea economica din tara noastra, an de an), servicii (asupra carora nu exista niciun control real si nu stim cat sau daca lucreaza pentru securitatea nationala sau pentru propriul buzunar), institutiile de control (Curte de Conturi, ANAF, DIICOT, DNA, diverse autoritati) infestate si paralizate de controlul politic si tinute intr-o birocratie excesiva si neperformanta, BOR-ul duplicitar, care cara „donatiile” de la diferite evenimente, pelerinaje si pupari de moaste cu camioanele si se transforma periodic in agent electoral pentru jucatorii politici si altele asemenea.
    Vreau sa vad plafonarea pensiilor de stat nesimtite din tara asta, taierea pensiilor speciale nejustificate pentru anumite categorii „ocupationale” (pile, pupile, amante, matusi, nepoti, plimbatori de dosare, parlamentari tonti cu opt clase si tot felul de lipitori de afise electorale si sinecuristi) „plasati” prin tot felul de comisii, consilii de administratie si functii de conducere prin institutii, primarii si tot felul de organizatii, agentii si academii fantoma.
    Vreau sa vad taierea subventiei de la stat pentru partide sau, in orice caz, reducerea ei substantiala, pentru ca realitatea sociala a aratat ca, desi cadrul ei legislativ este clar stabilit, este folosita ca instrument financiar si discretionar pentru varful partidului (de multe ori, de tip mafiot), pentru propaganda si manipularea opiniei publice, ajungand sa umfle buzunarele lipitorilor oportuniste si tradatorilor de tara. Banii din taxe si impozite trebuie sa contribuie la dezvoltarea societatii, sa ajunga in investitii, educatie, cercetare, asistenta medicala si sociala, nu sa umfle burtile nesatule ale politicienilor corupti si acolitilor lor, filetistilor, extremistilor si a tot felul de mercenari si oportunisti habauci, care vin sa-ti dea in cap pentru ca nu vrei in evul mediu, ca ei.
    In loc sa va ganditi la taxarea tranzactiilor obisnuite, cotidiene catre diversi agenti economici, pentru maruntisuri, mai bine monitorizati, eficientizati, taxati si incasati la buzunar si ani de libertate „marile tranzactii”, spagile functionarimii, para indaraturile practicate de partide si coruptia sistemica din jurul nostru, pe care ne prefacem ca n-o vedem.

  5. stii si tu , draga ghinea, ca problema e cota unica de 10% care trebuie transformata in cota progresiva ca in TOATA europa dezvoltata. cota unica genereaza o gaura la buget care e acoperita prin taxarea a jumatate din salariul oamenilor, inclusiv salariul minim cand in vest cota progresiva se aplica de la praguri peste salariul minim. dar burnete, nicusor dan si usr-istii vostri refuza cu incapatanare trecerea la cota progresiva. vreti o tara ca afara, pai cota unica e doar in tari ca bolivia, kazahstan, kosovo. cu miopia voastra de a apara bogatii, dati apa la moara partidului aur. parca ati fi curtea frantei sau tarii rusiei inainte de revolutii.

    • Taxa de solidaritate doar la bugetari.
      Prag maxim de salarizare la bugetari.
      Fara sporuri nejustificate.
      100 000 euro prima de pensionare?! Ce e aia?!
      Fara sutele de ghivece cu muscate atarnate pe la primarii si firme de peisagistica sau mobilier stradal abonate la bugetele primariilor. Sau masina de serviciu si sofer cu care se plimba secretara la mall.
      Fara suflatorile diesel cu care se vantura praful pe strazi. Fara copacei exotici prin giratorii si pe strazi.
      Stoparea achizitiilor de laptopuri si electronice ultima generatie prin miile si miile de institutii si primarii ale statului.
      De ce poate fi achizitionata pe firma si cafeaua pe care o cumpara un individ din benzinarie sau plinul masinii cand nu se deplaseaza in interesul firmei?
      Etc.

      • Banii bagati in peisagistica excesiva puteau fi folositi pentru infiintarea unei centuri verzi din copaci si arbusti nativi in jurul fiecarei localitati mai mici sau mai mari. Astfel s-ar fi diminuat serios riscul de inundatii, vijelii, preveni acumularea de zapezi mari in localitati, protejatea localitatile de praf si chiar de substantele chimice folosite in agricultura pe care nu le vrei in praful de pe pervaz si in nas, pana si tantarii s-ar fi mutat la padure, ca sa nu mai vorbim de oxigenul produs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -