joi, septembrie 19, 2024
AcasăViațaSănătateTop: alimentele periculoase pentru sănătate. Doctor Cezar ne spune ce să evităm...

Top: alimentele periculoase pentru sănătate. Doctor Cezar ne spune ce să evităm în nutriție

-

Doctor Cezar este un fost cardiolog care a lucrat în spitale din România, la Timișoara și la Iași, renunțând ulterior la meseria de medic pentru a deveni antreprenor și a promova, astfel, un stil de viață sănătos. Cezar militează pentru prevenție, fiind convins că majoritatea bolilor pot fi prevenite aproape în totalitate.

Fostul medic consideră că este foarte important „să ne conectăm mai mult cu natura, să ieșim la soare cât mai des, să avem un somn de calitate, să facem mișcare, să consumăm o hrană echilibrată, să căutăm atât iubirea spirituală, dar și fizică, și să ne implicăm în proiecte motivaționale care să ne ofere scopul și bucuria de a trăi”.

Am urmărit de curând un curs video prezentat de Doctor Cezar pe site-ul Sports Business Academy, unde acesta realizează un top al alimentelor periculoase pentru organismul uman. Merită să citiți și să țineți cont.

1. Uleiul intens procesat și prăjit

„Grăsimile cele mai rele sunt cele parțial hidrogenate, uleiurile care se găsesc în produsele procesate, pentru că ele au fost modificate ca să reziste pe rafturi 6 luni”, explică Doctor Cezar.

- Advertisement -

Spicuim în continuare principalele idei expuse de lectorul nostru.

O grăsime naturală râncezește cu timpul. Nucile, de exemplu, râncezesc la un moment dat dacă le ținem pe masa din bucătărie. Ce înseamnă râncezirea? Deteriorarea uleiurilor din alimentul respectiv. Pentru ca un produs să reziste pe raft, în supermarketuri, îl ambelezi în vid ori îi modifici structura chimică printr-un proces de hidrogenare, un proces foarte controversat. Se pune tot mai mult problema în ultimul timp să fie interzise astfel de grăsimi hidrogenate.

Uleiurile sunt foarte sensibile la temperatură, la oxigen și la lumină, mai ales uleiurile polinesaturate, care provin din semințe.

- Advertisement -

Uleiurile din fructe (avocado, cocos, măsline) sunt mai rezistente la factorii agresivi, sunt mai OK pentru gătit, nu pentru prăjit.

Cu ce prăjim? 

Obișnuiți din copilărie, de la mama de-acasă, cu cartofii păjiți, cu chifteluțe și cârnăciori, nu prea ne-a picat bine când am tot auzit că acest procedeu (prăjirea) este periculos pentru sănătatea noastră, din cauza uleiului folosit în cantități destul de mari.

Doctor Cezar ne indică în cele ce urmează ce trebuie să folosim pentru prăjit, pentru gătit la temperatură medie și pentru salate.

Pentru prăjit, pentru gătit la temperatură înaltă, dar – atenție! – din când în când, în niciun caz zilnic, cele mai bune sunt grăsimile solide la temperatura camerei: untura de animal crescut eco, untul de cocos, untul ghee (clarificat) – se scot din untul normal proteinele și carbohidrații. Dar, pentru că sunt grăsimi saturate, nu e bine să le consumăm în cantitate foarte mare și frecvent.

Pentru gătit la temperatură medie, avem uleiul de măsline, uleiul de avocado (care poate fi folosit și la temperatură mai înaltă) și uleiul de cocos.

Pentru salate sunt foarte bune uleiurile de semințe de in, dar există și aici o mică problemă. Ca să scoți uleiul din semințe, sunt necesare procedee industriale foarte agresive. E mult mai greu să scoți uleiul din semințe decât din fructe. În aceste procedee, apar acele fenomene de râncezire. De aceea, ele se rafinează prin procedee chimice. De ce s-au rafinat? Pentru că inițial uleiurile s-au stricat și s-au râncezit. Aceste procedee chimice sunt foarte dăunătoare. Uleiule dăunătoare se găsesc în produsele intens procesate, pe care le cumpărăm din hipermarket.

2. Zahărul

Îmi aduc aminte din nou de copilărie, când scoteam miezul din colțul pâinii, puneam zahăr și savuram un desert care mi se părea nemaipomenit. Totuși, am conștientizat în ultimul timp că zahărul este un aliment foarte periculos, iar Doctor Cezar îl plasează pe locul 2 în acest top. Iată explicațiile lui!

Zahărul leagă proteinele și le strică conformația, structura, alterează tot organismul. De ce se pune zahăr în friptura lăsată la macerat? Ca să fie carnea mai fragedă. Ei, asta se întâmplă și cu corpul nostru când mâncăm zahăr. Carnea noastră devine mai fragedă, colagenul nostru se macerează, se strică arterele, se strică nervii.

3. Alte alimente nesănătoase

După uleiul rafinat și zahăr, urmează, bineînțeles, carnea. Dar nu toată carnea este periculoasă, așa cum există tipuri de carne de porc pe care le putem mânca, dar, logic, nu des și nu în cantități mari. Iată ce ne spune Doctor Cezar în cursul video de pe Sports Business Academy!

Dezechilibrele foarte mari afectează organismul uman. De exemplu, dacă mâncăm foarte multă carne, mai ales de porc. Dacă am avea un porc crescut în libertate, cum este specia Mangalița, aceasta ar fi o carne sănătoasă.

Porcul este crescut într-un mediu închis și este un animal foarte stresat, care acumulează foarte multe toxine. Spre deosebire de oaie, capră sau vacă. Dacă sunt crescute în libertate, aceste animale sunt relativ liniștite.

Dar carnea de porc are și multe beneficii – mult zinc, fier, proteine. Contează foarte mult cum a trăit animalul.

Porcul din rasa Mangalița

4. Alimente care par sănătoase, dar sunt nesănătoase

Doctor Cezar

Acestea pot crea probleme dacă sunt preparate incorect. Chiar și legumele sau – n-o să credeți! – cerealele integrale îți pot crea probleme de sănătate dacă nu le pregătești și nu le prepari cum trebuie. Iată câteva sfaturi de la Doctor Cezar!

Fasolea trebuie lăsată la înmuiat o zi sau două, schimbată apa și apoi fiartă la oală cu presiune. Dacă nu se face asta, creează inflamații la nivelul intestinului.

Solanaceele produc și ele inflamații. Roșiile, vinetele și ardeii, mai ales semințele lor și pielița, pentru persoanele foarte stresate și care au probleme intestinale. Ar trebui să dăm jos coaja de la roșii și să scoatem semințele, mai ales dacă simțim că ne afectează.

O altă grupă de alimente nesănătoase o reprezintă cerealele integrale, care sunt acum la modă pentru slăbit. Oamenii n-au mâncat cereale în modul ăsta de-a lungul sutelor de ani, de aceea a apărut făina. Dacă erau bune cerealele, nu mai făceam făină ca să producem apoi pâine.

Orezul integral are mai multe fibre, ajută la slăbit și are un indice glicemic mai mic, dar creează inflamație, distruge peretele intestinal și poate cauza chiar scăderea absorbției nutrienților.

Oamenii slăbesc din cauza faptului că-și strică intestinul cu cereale integrale și cu orez integral.

De ce a apărut orezul alb, decorticat, în Asia? Deoarece coaja orezului aducea niște daune, crea inflamație. Orezul alb e un orez mai scump decât orezul integral, care este prezentat ca fiind sănătos, dar care, așa cum arătam mai sus, afectează organismul.

Broccoli apare în multe reclame ca simbol al sănătății. Această legumă ajută la creșterea testosteronului și la scăderea nivelului de estrogen, dar, dacă mănânci broccoli zi de zi, timp de o săptămână, s-ar putea să ai probleme cu glanda tiroidă.

Varza, conopida ajută la reglarea hormonilor sexuali. Deci, din când în când, broccoli, varză, conopidă, o dată pe săptămână sau de două-trei ori, unul din aceste alimente este OK, dar nu în fiecare zi.

Spanacul are oxalați și ne poate cauza pietre la rinichi.

Concluzia celor spuse în acest curs video de Doctor Cezar este că trebuie să avem moderație în toate, să mâncăm echilibrat și să ținem cont de alimentele care ne pot afecta dacă le mâncăm în cantități mari și de multe ori pe săptămână.

Vom reveni în zilele următoare cu un Top al alimentelor sănătoase, care n-ar trebui să lipsească din alimentația noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -