Fenomenul “work from home” a prins amploare odată cu începerea pandemiei, însă a continuat și după terminarea acesteia. Multe companii au decis să adopte aceste măsuri pentru a face economii, dar și pentru a satisface nevoile angajaților.
Acest fenomen a venit la pachet cu numeroase beneficii pentru angajați, precum eliminarea costurilor asociate cu transportul, un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, dar și un grad de confort sporit pe parcursul activității.
Totuși, mișcarea “work from home” a adus cu ea și unele obiceiuri nesănătoase, despre care o să discutăm în rândurile de mai jos.
3 tabieturi nocive pe care le-au adoptat mulți în timpul fenomenului “work from home”
1. Mâncatul excesiv
Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri negative asociate cu lucrul de acasă este mâncatul în exces sau consumul de gustări nesănătoase. Având frigiderul la doar câțiva pași distanță și acces facil la bucătărie, tentația de a mânca la fiecare pauză sau în situațiile mai stresante este mult mai mare.
În numeroase cazuri, stresul și plictiseala pot determina un consum alimentar necontrolat, care poate duce la creșterea în greutate și la probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul sau diverse afecțiuni cardiovasculare.
Dacă simți că te confrunți cu această problemă, ar fi indicat să-ți stabilești ore fixe pentru mese și să eviți gustările între acestea.
Pregătește-ți o cantitate limitată de snack-uri sănătoase pe care să le ai la îndemână, dar nu întrece niciodată doza prestabilită!
2. Fumatul țigărilor electronice
Odată cu lucrul de acasă, țigările electronice au devenit tot mai populare. Neavând un miros urât, acestea pot fi utilizate fără probleme în casă, motiv pentru care au înlocuit pentru mulți oameni țigările clasice.
Spre deosebire de mediul de birou, unde fumatul este restricționat, acasă, oamenii pot fuma când își doresc, exact cât își doresc.
Totuși, o astfel de narghilea electronică de pe merlin.ro poate provoca dependență și duce chiar la probleme respiratorii. Substanțele chimice din lichidele de vapat pot irita plămânii, iar pe termen lung, fumatul poate duce la o serie de complicații medicale serioase.
Încearcă să renunți la acest obicei nociv, pentru a avea mai multă grijă de corpul tău, și adoptă o altă activitate mai sănătoasă, cum ar fi mestecatul de gumă!
3. Procrastinarea
Un alt obicei nesănătos care apare frecvent în timpul lucrului de acasă este procrastinarea. Lipsa unui cadru formal și a unei rutine prestabilite poate face mai dificilă gestionarea timpului pentru unele persoane.
Astfel, mulți se lasă distrași de anumite elemente din mediul de acasă, cum ar fi televizorul, rețelele sociale sau sarcinile casnice, iar astfel are loc amânarea responsabilităților de serviciu.
Pentru a fi mai productiv în timpul programului de muncă, este indicat să-ți stabilești niște obiective zilnice mai clare și realiste, împărțind sarcinile mari în segmente mai mici și mai ușor de gestionat.
Cu toate acestea, nu uita de pauze, pentru a evita epuizarea mintală!
În concluzie, mâncatul excesiv, fumatul și procrastinarea sunt doar câteva dintre deprinderile nocive adoptate în timpul muncii de acasă. Totuși, cu puțină disciplină, le poți depăși imediat și te vei putea bucura mai mult de fiecare zi de muncă.